Владају "бандитоси" који се боре да остану на власти

Благоје Граховац носилац је златног пилотског знака као највишег признања у тој професији у бившој СФРЈ.  Након присилног пензионисања, написао је више књига у којима анализира геополитичке и друштвенополитичке процесе у регији и гостујући је предавач из тих области на неколико универзитета у регији. У разговору за Фактор овај рођени Невесињац, који је гимназију завршио Мостару, Командноштабну академију Ратног ваздухопловства и протуваздушне одбране и Школу националне одбране ЈНА у Београду, и који је као официр-пилот службовао у Задру, Титограду, Сарајеву и Београду, сматра да узроке кризе не треба тражити само на Балкану којим, како каже, владају “бандитоси” који се грчевито боре да остану на власти.

Босна и Херцеговина 07.03.2017 | 23:06
Владају "бандитоси" који се боре да остану на власти
- Постојећи системи у већини држава су истрошени и они су генератор криза у свијету. Неолиберализам је постао најопакији облик фашизма. Генератор му је на Западу. Највише су угрожене управо земље Запада. Он као цунами хара планетом. Други цунами долази са истока, а то је организовани криминал и корупција са мафијама као својом војском који такође хара планетом. Та два цунамија су прешла јужне паралеле и направила су хаос и у Африци и у Јужној Америци. На Блиском Истоку је измиксала религија и политика и из тог микса у таквој социјално фрустрираној маси није се могло ништа друго изродити него наоружани фанатизам који сад као трећи цунами пријети планети – оцијенио је Граховац за Фактор.

Он сматра да нико није угрожен од ова три цунамија као Европа “која је рањена и уклијештена између ова три цунамија”.

- Балкан је историјски био извориште и повод свих европских проблема и уопше немам дилему да је једино рјешење против ова три цунамија америчко-европско-руско партнерство на новим основама. Оно ће се десити као одговор на истрошеност свих данашњих друштвених система. Избор Доналда Трумпа за предсједника САД-а није ништа друго него почетак те револуције. На то не треба гледати негативно. Било ко да је дошао на чело САД-а, неминовно би дошло до друштвене револуције. Ње се не треба плашити. Све револуције које су дошле из САД-а су имале благотворан утјецај – предвиђа овај пензионисани генерал авијације.

Он сматра да ће Балкан у будућности бити штит Европе, а у том штиту ће “носећа греда” бити српско-хрватски и српско-албански односи и пријатељство.

- То данас дјелује нестварно. Али зашто су досадашњи односи Срба и Хрвата и Срба и Албанаца били на нивоу безобразлука? То је посљедица геополитичких игара Истока и Запада, али у будућности ће велике силе морати сарађивати, а тиме ће се и узроци свих проблема на Балкану отклонити – сматра Граховац.

Као разлог зашто сад Балкан потресају овакве кризе и ексцеси Граховац наводи то што још није утврђено како и зашто је разбијена Југославија. Он сматра да се СФРЈ није сама од себе распала.

- Разбила ју је спрега војних и државних служби, криминогеног надземља и подземља и политичара по профилу личности коју су гладни за парама, моћи и власти, коју ја називам 'бандитосима'. И на Истоку и на Западу Југославија је многима била трн у оку. КГБ је био главни разбијач те државе и то из геополитичких разлога и он је направио ту ударну мрежу која је одрађивала како су и планирали. Нама су 'бандитоси' оставили ратна разарања, масовне гробнице, заваду, злочине, пљачкашку приватизацију, потјернице, лажне патриотизме, лажне ауторитете, осиромашеног сељака и напаћеног радника те су осрамотили часне професоре, часне официре и часне полицајце. Данас потресе имамо искључиво зато што те исте партије и личности имају власт. Њима спаса нема уколико дођу слобода, владавина права и демократија. Морат ће се суочити са својим тешким биографијама и прошлошћу и зато се они грчевито боре да остану на власти – казао је Граховац.

Што се тиче БиХ, Граховац подсјећа да је ова држава “продеверала” све буре и олује.

- Преко ње су прешли сви европски јади који су вјековима били на Балкану. БиХ је опстала. Могу се 'бандитоси' из БиХ копрцати колико год хоће, али она ће опстати. Годинама упозоравам да је један од првих лијекова удаљити што брже и што прије из политике све садашње политичке лидере. Одмах ће бити видљиво дјеловање тог лијека. Грађани БиХ, иако ти лидери ударају у ратне бубњеве, неће рат и ти 'бандитоси' џаба бубњају – нагласио је Граховац.

Што се тиче Србије, Граховац сматра да би та држава колико је у прошлости деценијама негативно утјецала на регију толико у будућности могла благотворно утјецати на регију.

- Узрок је то што се већина грађана Србије дефинитивно освједочила да су злим политикама преварени, осрамоћени, осиромашени и нема више те политике која ће их подићи на рат. Често кажем да Срби више не би ратовали ни за Крагујевац, а камоли за Косово – оцијенио је Граховац за Фактор.

Што се тиче Хрватске, Граховац истиче да, нажалост, није залијечен неофашизам који ју деценијама оптерећује.

- Ендехаизација, усташизација, хадезеизација, туђманизација и данас грабаризација је фашизација Хрватске у континуитету. Међутим, не треба се тога плашити јер су у Хрватској видљиво профилиране антифашистичке снаге и оне воде борбу против фашизације. Премијер Андреј Планковић има шансу као предсједник странке која трпи због неофашиста. Он је еуропејац и он може извући и ту странку и Хрватску из проблема. Бранитељске удруге у тој земљи су генератор фашизације, иако су кроз историју заслужне за одбрану земље. Оне данас генеришу снажан анимозитет према другима, посебно према Србима и цијело друштво би могло, уколико се те удруге не укроте, обољети од ПТСП-а – оцијенио је Граховац.

За Црну Гору истиче да је феномен да странка која је дошла на власт пучем и данас држи власт у тој земљи.

- Демократска партија социјалиста на челу са Милом Ђукановићем је криминална, злочиначка и неофашистичка организација. Црна Гора је огрезла у корупцију и организованом криминалу. Појавио се овдје отпор и сигуран сам да ће се земља ускоро излијечити – каже Граховац који је некад био савјетник Ђукановића, а данас је његов жестоки противник.

Што се тиче Македоније, он сматра да је та земља жртва истих оних снага које су разбиле СФРЈ.

- Она је најневинија држава у свим овим балканским процесима, а могла би платити највећу цијену. Управо ти 'бандитоси' израсли на спрези политике и криминала држе власт већ дуже од 11 година. Николу Груевског се мора што даље удаљити од политике. Македонија је ушла у метастазу канцера званог организовани криминал и корупција. То вјешто користе поједине албанске партије чији су представници оптерећени националистичким страстима – оцијенио је Граховац.

За Косово каже да је “традиционално” центар свих друштвених пошасти овог времена – организованог криминала и корупције.

- Кад боравим у Приштини увијек им кажем да више никад неће ратовати против Србије, али да хоће унутар себе и своје мафије. Први пут сам им то говорио 2004. године, а данас то постаје реалност – казао је Граховац.

За Албанију каже да се и тамо дешава ехо свега онога што се дешава према сјеверу, али да је срећа те земље што има јаку дијаспору на Западу која ту земљу и цивилизује и развија.

- Ту земљу треба у будућности посматрати као фактор стабилности – навео је Граховац.

За Словенију, гдје је почео пилотску каријеру, истиче да је одувијек била истински антифашистичка земља и да она најбоље чува ту традицију.

- То је њена највећа гаранција стабилности – сматра Граховац.

Извор: Фактор

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Човјек

07.03.2017 22:27

За њега сматрам да је господин човјек , демократа и да воли и поштује људе у оној мјери у којој и сами имају људско достојанство. Хвала БН -у на чланку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лола

07.03.2017 22:28

Засто ниси досао да ратујес '92,ако си Невесињац?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мостарац србин

08.03.2017 03:56

Лако је бити генерал посље битке а требало је издржати крвави Митровдан 1992. и 16 000 граната Хрватске војске испаљених на наше положаје, требало је издржати јурише муџахедина, Армије БиХ и ХВО-а, на Врањевићима напало преко 20 на 1, требало је издржати то. Требало је избјећи и зрна словеначких снајпериста... Наша артиљерија до подне није гранате испалила колико је поклопљена била. Гачани дошли на Врањевиће и отишли сваки дан... А остали ми, Радовић и покојни мајор Тихо Јањић. Млади и пуни снаге. Радовићеви израњавани не дају са се превију него се боре. Пред нама непријатељ са камама спремним за покољ а иза нас наше породице. Гдје смо ми сада а гдје су генерали? Проклета је наша генерација... Не зна то Граховац... Али нема везе... Зна Онај горе.

Name

@мостарац србин

08.03.2017 05:56

Куд цес у Врањевице и Невесиње црни ДЈОРДЈЕ.... Кад је у Мостару било фабрика и гиганата које су и Срби изградили и могло се зивјети одлицно. СОКО, ДЈУРО САЛАЈ, АЛУМИНИСКИ посла за ститине хиљада радника.Али не, треба проводити неције болесне идеје и дици пуску на комсију. Необјасњиво за нормалног.

Name

Ре

08.03.2017 07:13

Лола и мостарац србин, свака вам част на коментарима, Невесиње се одрекло свих таквих као што је дотични "господин", а који се нису одазвали да бране свој народ или су побјегли са бојног поља. Лако је било примати високе плате и уживати огромне привилегије, а када је требало радити оно за што си школован није те нигдје било. Отишао си под Милове скуте и доста си пара и од њега зарадио, а сада га блатиш. Ниси поштен "господине" Граховац.

Name

Xxл

07.03.2017 22:31

Свака му је на мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормалан

07.03.2017 22:43

Само народ када почне да назива ствари правим именом као што то чини ова величина од човјека,тек тада ћемо прогледати и почети живјети као некада,а било нам је добро!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објаснио човјек

07.03.2017 22:43

Што се тиче БиХ, Граховац подсјећа да је ова држава “продеверала” све буре и олује. Преко ње су прешли сви европски јади који су вјековима били на Балкану. БиХ је опстала. Могу се 'бандитоси' из БиХ копрцати колико год хоће, али она ће опстати. Кратко и јасно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

08.03.2017 00:24

Господин Грабовиц;детектује проблеме , прво , високо образовање, и школе које је завршои , животно искуство, нешто најбоље што одавно нисам прочитао, могу само да кажем поштовање , господине !

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУНГОС

08.03.2017 06:01

ПО ЗАВРШЕТКУ БОЈА СВИ СМО ГЕНЕРАЛИ. ... КОПЉЕМ У ТРЊЕ.

Name

Е моја

08.03.2017 02:17

стара дрлино. Цитајуци видим ала лупас. Какво пријатељство са албанцима.?! По цему је Србија имала негативан однос према регији. Сви су ју распарцавали, развлацили, кидали па и данас то хоце. Не спомињес толике србе, ста је са њима у дрзавама, балкана.?! Нема их осим у Босни зато сто су се изборили. Ти си јос за 20 вијек а мозда и 19 ти па се љуби са свим тим својим пријатељима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.03.2017 07:03

Ти до подне мрзиш сам себе, а поподне цијели свијет. Чуј ,,стара дрлино,, какав ти је склоп ??

Name

митар

08.03.2017 05:51

Први пут да неко ЈАВНО казе да је КГБ прави кривац за распад Југославије. А то мисљење имам јос од 1995 кад се рат заврсио. Дали нам је икада Русија помогла у обнови као остале земље? Само су долазили да краду!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

08.03.2017 06:43

Тако је благоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

08.03.2017 10:23

Благоје га теби!

Name

Блиц++++

08.03.2017 07:02

Мени ништа није јасно......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.03.2017 12:04

Ма пусти супљу прицу, не оптерецуј се глупостима.

Name

Богиц Богицевиц

08.03.2017 16:58

Рекао нам је све сто се тице Србије,Ц.Горе,Хрватске,...али нигдје не спомиње РС.Цујем,да није уцествовао у стварању РС,претпостављам да је био против свега сто су Бих Срби радили 90-тих.И сада када је РС цињеница,то њему смета.Цовјек го*но.А његову анализу мацку на реп или маци под реп баци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Схадоw

08.03.2017 23:50

Бас ме изненадило. Нисам знао да је тако! Кад вец знате, мозда би се требало ста преузети против таквог криминала? или? Мислим да су вец дуго и доста узивали и крали, и да смо досли неком крају тог њиховог узивања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одби!

09.03.2017 05:13

Не да народ своје лопове!