Vladaju "banditosi" koji se bore da ostanu na vlasti

Blagoje Grahovac nosilac je zlatnog pilotskog znaka kao najvišeg priznanja u toj profesiji u bivšoj SFRJ.  Nakon prisilnog penzionisanja, napisao je više knjiga u kojima analizira geopolitičke i društvenopolitičke procese u regiji i gostujući je predavač iz tih oblasti na nekoliko univerziteta u regiji. U razgovoru za Faktor ovaj rođeni Nevesinjac, koji je gimnaziju završio Mostaru, Komandnoštabnu akademiju Ratnog vazduhoplovstva i protuvazdušne odbrane i Školu nacionalne odbrane JNA u Beogradu, i koji je kao oficir-pilot službovao u Zadru, Titogradu, Sarajevu i Beogradu, smatra da uzroke krize ne treba tražiti samo na Balkanu kojim, kako kaže, vladaju “banditosi” koji se grčevito bore da ostanu na vlasti.

Bosna i Hercegovina 07.03.2017 | 23:06
Vladaju "banditosi" koji se bore da ostanu na vlasti
- Postojeći sistemi u većini država su istrošeni i oni su generator kriza u svijetu. Neoliberalizam je postao najopakiji oblik fašizma. Generator mu je na Zapadu. Najviše su ugrožene upravo zemlje Zapada. On kao cunami hara planetom. Drugi cunami dolazi sa istoka, a to je organizovani kriminal i korupcija sa mafijama kao svojom vojskom koji takođe hara planetom. Ta dva cunamija su prešla južne paralele i napravila su haos i u Africi i u Južnoj Americi. Na Bliskom Istoku je izmiksala religija i politika i iz tog miksa u takvoj socijalno frustriranoj masi nije se moglo ništa drugo izroditi nego naoružani fanatizam koji sad kao treći cunami prijeti planeti – ocijenio je Grahovac za Faktor.

On smatra da niko nije ugrožen od ova tri cunamija kao Evropa “koja je ranjena i ukliještena između ova tri cunamija”.

- Balkan je istorijski bio izvorište i povod svih evropskih problema i uopše nemam dilemu da je jedino rješenje protiv ova tri cunamija američko-evropsko-rusko partnerstvo na novim osnovama. Ono će se desiti kao odgovor na istrošenost svih današnjih društvenih sistema. Izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a nije ništa drugo nego početak te revolucije. Na to ne treba gledati negativno. Bilo ko da je došao na čelo SAD-a, neminovno bi došlo do društvene revolucije. Nje se ne treba plašiti. Sve revolucije koje su došle iz SAD-a su imale blagotvoran utjecaj – predviđa ovaj penzionisani general avijacije.

On smatra da će Balkan u budućnosti biti štit Evrope, a u tom štitu će “noseća greda” biti srpsko-hrvatski i srpsko-albanski odnosi i prijateljstvo.

- To danas djeluje nestvarno. Ali zašto su dosadašnji odnosi Srba i Hrvata i Srba i Albanaca bili na nivou bezobrazluka? To je posljedica geopolitičkih igara Istoka i Zapada, ali u budućnosti će velike sile morati sarađivati, a time će se i uzroci svih problema na Balkanu otkloniti – smatra Grahovac.

Kao razlog zašto sad Balkan potresaju ovakve krize i ekscesi Grahovac navodi to što još nije utvrđeno kako i zašto je razbijena Jugoslavija. On smatra da se SFRJ nije sama od sebe raspala.

- Razbila ju je sprega vojnih i državnih službi, kriminogenog nadzemlja i podzemlja i političara po profilu ličnosti koju su gladni za parama, moći i vlasti, koju ja nazivam 'banditosima'. I na Istoku i na Zapadu Jugoslavija je mnogima bila trn u oku. KGB je bio glavni razbijač te države i to iz geopolitičkih razloga i on je napravio tu udarnu mrežu koja je odrađivala kako su i planirali. Nama su 'banditosi' ostavili ratna razaranja, masovne grobnice, zavadu, zločine, pljačkašku privatizaciju, potjernice, lažne patriotizme, lažne autoritete, osiromašenog seljaka i napaćenog radnika te su osramotili časne profesore, časne oficire i časne policajce. Danas potrese imamo isključivo zato što te iste partije i ličnosti imaju vlast. Njima spasa nema ukoliko dođu sloboda, vladavina prava i demokratija. Morat će se suočiti sa svojim teškim biografijama i prošlošću i zato se oni grčevito bore da ostanu na vlasti – kazao je Grahovac.

Što se tiče BiH, Grahovac podsjeća da je ova država “prodeverala” sve bure i oluje.

- Preko nje su prešli svi evropski jadi koji su vjekovima bili na Balkanu. BiH je opstala. Mogu se 'banditosi' iz BiH koprcati koliko god hoće, ali ona će opstati. Godinama upozoravam da je jedan od prvih lijekova udaljiti što brže i što prije iz politike sve sadašnje političke lidere. Odmah će biti vidljivo djelovanje tog lijeka. Građani BiH, iako ti lideri udaraju u ratne bubnjeve, neće rat i ti 'banditosi' džaba bubnjaju – naglasio je Grahovac.

Što se tiče Srbije, Grahovac smatra da bi ta država koliko je u prošlosti decenijama negativno utjecala na regiju toliko u budućnosti mogla blagotvorno utjecati na regiju.

- Uzrok je to što se većina građana Srbije definitivno osvjedočila da su zlim politikama prevareni, osramoćeni, osiromašeni i nema više te politike koja će ih podići na rat. Često kažem da Srbi više ne bi ratovali ni za Kragujevac, a kamoli za Kosovo – ocijenio je Grahovac za Faktor.

Što se tiče Hrvatske, Grahovac ističe da, nažalost, nije zaliječen neofašizam koji ju decenijama opterećuje.

- Endehaizacija, ustašizacija, hadezeizacija, tuđmanizacija i danas grabarizacija je fašizacija Hrvatske u kontinuitetu. Međutim, ne treba se toga plašiti jer su u Hrvatskoj vidljivo profilirane antifašističke snage i one vode borbu protiv fašizacije. Premijer Andrej Planković ima šansu kao predsjednik stranke koja trpi zbog neofašista. On je europejac i on može izvući i tu stranku i Hrvatsku iz problema. Braniteljske udruge u toj zemlji su generator fašizacije, iako su kroz istoriju zaslužne za odbranu zemlje. One danas generišu snažan animozitet prema drugima, posebno prema Srbima i cijelo društvo bi moglo, ukoliko se te udruge ne ukrote, oboljeti od PTSP-a – ocijenio je Grahovac.

Za Crnu Goru ističe da je fenomen da stranka koja je došla na vlast pučem i danas drži vlast u toj zemlji.

- Demokratska partija socijalista na čelu sa Milom Đukanovićem je kriminalna, zločinačka i neofašistička organizacija. Crna Gora je ogrezla u korupciju i organizovanom kriminalu. Pojavio se ovdje otpor i siguran sam da će se zemlja uskoro izliječiti – kaže Grahovac koji je nekad bio savjetnik Đukanovića, a danas je njegov žestoki protivnik.

Što se tiče Makedonije, on smatra da je ta zemlja žrtva istih onih snaga koje su razbile SFRJ.

- Ona je najnevinija država u svim ovim balkanskim procesima, a mogla bi platiti najveću cijenu. Upravo ti 'banditosi' izrasli na sprezi politike i kriminala drže vlast već duže od 11 godina. Nikolu Gruevskog se mora što dalje udaljiti od politike. Makedonija je ušla u metastazu kancera zvanog organizovani kriminal i korupcija. To vješto koriste pojedine albanske partije čiji su predstavnici opterećeni nacionalističkim strastima – ocijenio je Grahovac.

Za Kosovo kaže da je “tradicionalno” centar svih društvenih pošasti ovog vremena – organizovanog kriminala i korupcije.

- Kad boravim u Prištini uvijek im kažem da više nikad neće ratovati protiv Srbije, ali da hoće unutar sebe i svoje mafije. Prvi put sam im to govorio 2004. godine, a danas to postaje realnost – kazao je Grahovac.

Za Albaniju kaže da se i tamo dešava eho svega onoga što se dešava prema sjeveru, ali da je sreća te zemlje što ima jaku dijasporu na Zapadu koja tu zemlju i civilizuje i razvija.

- Tu zemlju treba u budućnosti posmatrati kao faktor stabilnosti – naveo je Grahovac.

Za Sloveniju, gdje je počeo pilotsku karijeru, ističe da je oduvijek bila istinski antifašistička zemlja i da ona najbolje čuva tu tradiciju.

- To je njena najveća garancija stabilnosti – smatra Grahovac.

Izvor: Faktor

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Čovjek

07.03.2017 22:27

Za njega smatram da je gospodin čovjek , demokrata i da voli i poštuje ljude u onoj mjeri u kojoj i sami imaju ljudsko dostojanstvo. Hvala BN -u na članku.

ODGOVORITE
Name

Lola

07.03.2017 22:28

Zasto nisi dosao da ratujes '92,ako si Nevesinjac?

ODGOVORITE
Name

mostarac srbin

08.03.2017 03:56

Lako je biti general poslje bitke a trebalo je izdržati krvavi Mitrovdan 1992. i 16 000 granata Hrvatske vojske ispaljenih na naše položaje, trebalo je izdržati juriše mudžahedina, Armije BiH i HVO-a, na Vranjevićima napalo preko 20 na 1, trebalo je izdržati to. Trebalo je izbjeći i zrna slovenačkih snajperista... Naša artiljerija do podne nije granate ispalila koliko je poklopljena bila. Gačani došli na Vranjeviće i otišli svaki dan... A ostali mi, Radović i pokojni major Tiho Janjić. Mladi i puni snage. Radovićevi izranjavani ne daju sa se previju nego se bore. Pred nama neprijatelj sa kamama spremnim za pokolj a iza nas naše porodice. Gdje smo mi sada a gdje su generali? Prokleta je naša generacija... Ne zna to Grahovac... Ali nema veze... Zna Onaj gore.

Name

@mostarac srbin

08.03.2017 05:56

Kud ces u Vranjevice i Nevesinje crni DJORDJE.... Kad je u Mostaru bilo fabrika i giganata koje su i Srbi izgradili i moglo se zivjeti odlicno. SOKO, DJURO SALAJ, ALUMINISKI posla za stitine hiljada radnika.Ali ne, treba provoditi necije bolesne ideje i dici pusku na komsiju. Neobjasnjivo za normalnog.

Name

Re

08.03.2017 07:13

Lola i mostarac srbin, svaka vam čast na komentarima, Nevesinje se odreklo svih takvih kao što je dotični "gospodin", a koji se nisu odazvali da brane svoj narod ili su pobjegli sa bojnog polja. Lako je bilo primati visoke plate i uživati ogromne privilegije, a kada je trebalo raditi ono za što si školovan nije te nigdje bilo. Otišao si pod Milove skute i dosta si para i od njega zaradio, a sada ga blatiš. Nisi pošten "gospodine" Grahovac.

Name

Xxl

07.03.2017 22:31

Svaka mu je na mjestu.

ODGOVORITE
Name

Normalan

07.03.2017 22:43

Samo narod kada počne da naziva stvari pravim imenom kao što to čini ova veličina od čovjeka,tek tada ćemo progledati i početi živjeti kao nekada,a bilo nam je dobro!!!

ODGOVORITE
Name

Objasnio čovjek

07.03.2017 22:43

Što se tiče BiH, Grahovac podsjeća da je ova država “prodeverala” sve bure i oluje. Preko nje su prešli svi evropski jadi koji su vjekovima bili na Balkanu. BiH je opstala. Mogu se 'banditosi' iz BiH koprcati koliko god hoće, ali ona će opstati. Kratko i jasno...

ODGOVORITE
Name

valter

08.03.2017 00:24

Gospodin Grabovic;detektuje probleme , prvo , visoko obrazovanje, i škole koje je završoi , životno iskustvo, nešto najbolje što odavno nisam pročitao, mogu samo da kažem poštovanje , gospodine !

ODGOVORITE
Name

MUNGOS

08.03.2017 06:01

PO ZAVRŠETKU BOJA SVI SMO GENERALI. ... KOPLJEM U TRNJE.

Name

E moja

08.03.2017 02:17

stara drlino. Citajuci vidim ala lupas. Kakvo prijateljstvo sa albancima.?! Po cemu je Srbija imala negativan odnos prema regiji. Svi su ju rasparcavali, razvlacili, kidali pa i danas to hoce. Ne spominjes tolike srbe, sta je sa njima u drzavama, balkana.?! Nema ih osim u Bosni zato sto su se izborili. Ti si jos za 20 vijek a mozda i 19 ti pa se ljubi sa svim tim svojim prijateljima.

ODGOVORITE
Name

re

08.03.2017 07:03

Ti do podne mrziš sam sebe, a popodne cijeli svijet. Čuj ,,stara drlino,, kakav ti je sklop ??

Name

mitar

08.03.2017 05:51

Prvi put da neko JAVNO kaze da je KGB pravi krivac za raspad Jugoslavije. A to misljenje imam jos od 1995 kad se rat zavrsio. Dali nam je ikada Rusija pomogla u obnovi kao ostale zemlje? Samo su dolazili da kradu!!!!!

ODGOVORITE
Name

Boki

08.03.2017 06:43

Tako je blagoje.

ODGOVORITE
Name

Roki

08.03.2017 10:23

Blagoje ga tebi!

Name

Blic++++

08.03.2017 07:02

Meni ništa nije jasno......

ODGOVORITE
Name

Re

08.03.2017 12:04

Ma pusti suplju pricu, ne opterecuj se glupostima.

Name

Bogic Bogicevic

08.03.2017 16:58

Rekao nam je sve sto se tice Srbije,C.Gore,Hrvatske,...ali nigdje ne spominje RS.Cujem,da nije ucestvovao u stvaranju RS,pretpostavljam da je bio protiv svega sto su Bih Srbi radili 90-tih.I sada kada je RS cinjenica,to njemu smeta.Covjek go*no.A njegovu analizu macku na rep ili maci pod rep baci.

ODGOVORITE
Name

Shadow

08.03.2017 23:50

Bas me iznenadilo. Nisam znao da je tako! Kad vec znate, mozda bi se trebalo sta preuzeti protiv takvog kriminala? ili? Mislim da su vec dugo i dosta uzivali i krali, i da smo dosli nekom kraju tog njihovog uzivanja.

ODGOVORITE
Name

Odbi!

09.03.2017 05:13

Ne da narod svoje lopove!