Анализа - ЛШ: Када игра ОН, не постоји - НЕМОГУЋЕ!

Све што се догодило на путу од "Парка принчева" до "Камп ноу" стадиона учинило да је да мртав реванш осмине финала Лиге шампиона, ипак, оживи. Ко сме са сигурношћу да каже да Барса нема шансе?

Фудбал 07.03.2017 | 19:00
Анализа - ЛШ: Када игра ОН, не постоји - НЕМОГУЋЕ!
Ниједном у претходних 58 случајева није се догодило да је екипа, поражена резултатом 4:0 у првом мечу, изборила пласман у наредну рунду евро-купова.

И студија УЕФА отписала је Барселону после париске катастрофе, али…

Када у тиму имате Лионела Месија, поред кога у шпицу игра Луис Суарез, а иза њега прерано прежаљени уметник Андрес Инијеста, онда је немогуће употребити израз – немогуће!

Фудбалери Барселоне, најуспешнијег клуба у последњих десет година у свету, дочекују Пари Сен Жермен на Дан жена, 8. марта, у 20.45, уверени да ће после последњег судијског звиждука изборити бар продужетке и увести реванш осмине финала Лиге шампиона у невиђену драму.

С друге стране, Парижани су свесни да их после најбољег издања од оснивања клуба, пре две недеље на "Парку принчева", када је "Блауграна могла да буде поражена и убедљивије од 4:0, један гол сасвим сигурно води у треће узастопно четвртфинале.

Након што је себи "потписао отказ" у Паризу, а потом преузео све грехе на себе и растеретио играче објавом да, ма шта буде, неће тренирати Барселону следеће сезоне (то је јако важан и храбар потез), Луис Енрике направио је и тактичку корекцију, која је допринела "ресетовању" у периоду од париске голготе до данас.

Првих шест месеци од промоције, Енрике је потрошио на убеђивање прве звезде Месија да се из средине врати на десно крило, како би Суарез заиграо као центарфор, а када је уз посредство председника Ђозепа Марије Бертомеуа, Аргентинац пристао на тај компромис (јануар 2015. године), сезона је завршена освајањем "Триплете".

Две године и два месеца касније, Енрике је одлучио да Месија врати у средину и престроји цео тим из формације 4-3-3 у 3-4-3, са Рафињом на десном крилу, а Месијем у улози "лажне деветке" иза Суареза, што је промена која је итекако пријала незаситом стрелцу.

После две победе од 2:1 након Париза, код куће над Леганесом па у Мадриду, над Атлетиком, Барселона је почела да меље у новој поставци на терену, Спортинг из Хихона савладан је 6:1, а Селта Виго 5:0, уз два гола и две асистенције Месија, обе са позиције "треквартисте".

Наравно, шпански стручњак Унаи Емери ове податке зна још боље, међутим све што се догодило на путу од "Парка принчева" до "Камп ноу" стадиона у Каталонији оживело је наизглед мртав реванш, који би био још живљи да је Барса на 4:0 искористила велику шансу у финишу, односно да је Самуел Умтити погодио мрежу уместо оквира гола.

И овако, у Паризу су опрезни, јер знају да су Меси и дружина неколико великих европских клубова током претходних десетак година буквално "развлачили" по травњаку свог стадиона: Рома 6:1, Манчестер сити 4:0, Борусија Менхенгладбах 4:0, Селтик 7:0 и 6:1, Ајакс 4:0, Милан 4:0, Леверкузен 7:1, Арсенал 4:1, Штутгарт 4:0, Бајерн Минхен 4:0, Лион 5:1, Базел 5:0, Спортинг 5:2, итд, итд.

"Било је мало људи који су веровали у нас пре прве утакмице против Барселоне, а после победе нас већ виде као фаворите за освајање Лиге шампиона. Знали смо да имамо шансе против Барсе, да можемо да им направимо проблеме, али да морамо да одиграмо савршено. Било је тешко замислити онакво вече", рекао је један од најбољих везиста Европе, Марко Верати, покретач свих акција париских "светаца".

Верати је упозорио да његова екипа мора бити опрезна на Ноу Кампу.

"Веома смо добро припремљени за реванш, баш као што смо били припремљени и за први меч. Међутим, ми сада не мислимо да смо бољи од Барселоне. То би било најгоре урадити", рекао је Верати.

"Морамо да покажемо поштовање према Барселони. Исписали су историју фудбала, имају најбоље фудбалере на свету... Имамо добре шансе да их елиминишемо, али посао је далеко од завшеног. Морамо бити опрезни", додао је он.

До сада су само три клуба успела да надокнаде четири гола предности у нокаут фази Лиги шампиона, од којих је један београдски Партизан, који је лондонских 6:2 у мечу са Квинс Парк Ренџерсом анулирао победом од 4:0.

На претходна два гостовања у Барселони, у сезони 2014/15, Пари Сен Жермен је трпео поразе (2:0 у групи, 3:1 у реваншу четвртфинала), али би их у овом случај један такав неуспех одвео даље.

Енрикеов тим има само један пораз у последњих 27 мечева, баш тај у Паризу, а Меси се налази у фантастичној форми - 38 голова и 13 асистенција на 37 наступа. У Европи, када су голови у питању, може ове сезоне да га прати само центарфор управо ПСЖ-а, Единсон Кавани, који има просек од 34 поготка на 33 утакмице у свим такмичењима.

Емеријев тим има серију од 16 утакмица без пораза, годинама није изгубио резутлатом који би их елиминисао после 90 минута у среду увече, а добра вест за првака Француске је и то што би Тијаго Мота могао да заигра, макар у другом полувремену, када би искуством сигурно допринео у потенцијално непријатној ситуацији.

Али, како год ствари изгледале, Пари Сен Жермен требало би да се сети колико је фудбалски, тактички и тркачки "уништио" Барселону у првом мечу осмине финала, знајући да се у самопоуздању и знању налази кључ рутинског проласка у наредну рунду.

Повреде и суспензије:

Барселона: Алеш Видал, Жереми Матје (повређени), Андре Гомеш (под знаком питања)

Пари Сен Жермен: Тијаго Мота (под знаком питања)

Борусија Дортмунд: Себастијан Роде, Марко Ројс (повређени), Свен Бендер, Емре Мор, Марио Геце (под знаком питања), Александер Исак (опорављен)

Бенфика: Фелипе Аугусто (повређен), Љубомир Фејса, Лисандро Лопез (под знаком питања).

Распоред:

Барселона - Пари Сен Жермен (20.45, РТС), први меч 0:4

Борусија Дортмунд - Бенфика (20.45, Арена спорт 1), први меч 0:1

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар