Analiza - LŠ: Kada igra ON, ne postoji - NEMOGUĆE!

Sve što se dogodilo na putu od "Parka prinčeva" do "Kamp nou" stadiona učinilo da je da mrtav revanš osmine finala Lige šampiona, ipak, oživi. Ko sme sa sigurnošću da kaže da Barsa nema šanse?

Fudbal 07.03.2017 | 19:00
Analiza - LŠ: Kada igra ON, ne postoji - NEMOGUĆE!
Nijednom u prethodnih 58 slučajeva nije se dogodilo da je ekipa, poražena rezultatom 4:0 u prvom meču, izborila plasman u narednu rundu evro-kupova.

I studija UEFA otpisala je Barselonu posle pariske katastrofe, ali…

Kada u timu imate Lionela Mesija, pored koga u špicu igra Luis Suarez, a iza njega prerano prežaljeni umetnik Andres Inijesta, onda je nemoguće upotrebiti izraz – nemoguće!

Fudbaleri Barselone, najuspešnijeg kluba u poslednjih deset godina u svetu, dočekuju Pari Sen Žermen na Dan žena, 8. marta, u 20.45, uvereni da će posle poslednjeg sudijskog zvižduka izboriti bar produžetke i uvesti revanš osmine finala Lige šampiona u neviđenu dramu.

S druge strane, Parižani su svesni da ih posle najboljeg izdanja od osnivanja kluba, pre dve nedelje na "Parku prinčeva", kada je "Blaugrana mogla da bude poražena i ubedljivije od 4:0, jedan gol sasvim sigurno vodi u treće uzastopno četvrtfinale.

Nakon što je sebi "potpisao otkaz" u Parizu, a potom preuzeo sve grehe na sebe i rasteretio igrače objavom da, ma šta bude, neće trenirati Barselonu sledeće sezone (to je jako važan i hrabar potez), Luis Enrike napravio je i taktičku korekciju, koja je doprinela "resetovanju" u periodu od pariske golgote do danas.

Prvih šest meseci od promocije, Enrike je potrošio na ubeđivanje prve zvezde Mesija da se iz sredine vrati na desno krilo, kako bi Suarez zaigrao kao centarfor, a kada je uz posredstvo predsednika Đozepa Marije Bertomeua, Argentinac pristao na taj kompromis (januar 2015. godine), sezona je završena osvajanjem "Triplete".

Dve godine i dva meseca kasnije, Enrike je odlučio da Mesija vrati u sredinu i prestroji ceo tim iz formacije 4-3-3 u 3-4-3, sa Rafinjom na desnom krilu, a Mesijem u ulozi "lažne devetke" iza Suareza, što je promena koja je itekako prijala nezasitom strelcu.

Posle dve pobede od 2:1 nakon Pariza, kod kuće nad Leganesom pa u Madridu, nad Atletikom, Barselona je počela da melje u novoj postavci na terenu, Sporting iz Hihona savladan je 6:1, a Selta Vigo 5:0, uz dva gola i dve asistencije Mesija, obe sa pozicije "trekvartiste".

Naravno, španski stručnjak Unai Emeri ove podatke zna još bolje, međutim sve što se dogodilo na putu od "Parka prinčeva" do "Kamp nou" stadiona u Kataloniji oživelo je naizgled mrtav revanš, koji bi bio još življi da je Barsa na 4:0 iskoristila veliku šansu u finišu, odnosno da je Samuel Umtiti pogodio mrežu umesto okvira gola.

I ovako, u Parizu su oprezni, jer znaju da su Mesi i družina nekoliko velikih evropskih klubova tokom prethodnih desetak godina bukvalno "razvlačili" po travnjaku svog stadiona: Roma 6:1, Mančester siti 4:0, Borusija Menhengladbah 4:0, Seltik 7:0 i 6:1, Ajaks 4:0, Milan 4:0, Leverkuzen 7:1, Arsenal 4:1, Štutgart 4:0, Bajern Minhen 4:0, Lion 5:1, Bazel 5:0, Sporting 5:2, itd, itd.

"Bilo je malo ljudi koji su verovali u nas pre prve utakmice protiv Barselone, a posle pobede nas već vide kao favorite za osvajanje Lige šampiona. Znali smo da imamo šanse protiv Barse, da možemo da im napravimo probleme, ali da moramo da odigramo savršeno. Bilo je teško zamisliti onakvo veče", rekao je jedan od najboljih vezista Evrope, Marko Verati, pokretač svih akcija pariskih "svetaca".

Verati je upozorio da njegova ekipa mora biti oprezna na Nou Kampu.

"Veoma smo dobro pripremljeni za revanš, baš kao što smo bili pripremljeni i za prvi meč. Međutim, mi sada ne mislimo da smo bolji od Barselone. To bi bilo najgore uraditi", rekao je Verati.

"Moramo da pokažemo poštovanje prema Barseloni. Ispisali su istoriju fudbala, imaju najbolje fudbalere na svetu... Imamo dobre šanse da ih eliminišemo, ali posao je daleko od zavšenog. Moramo biti oprezni", dodao je on.

Do sada su samo tri kluba uspela da nadoknade četiri gola prednosti u nokaut fazi Ligi šampiona, od kojih je jedan beogradski Partizan, koji je londonskih 6:2 u meču sa Kvins Park Rendžersom anulirao pobedom od 4:0.

Na prethodna dva gostovanja u Barseloni, u sezoni 2014/15, Pari Sen Žermen je trpeo poraze (2:0 u grupi, 3:1 u revanšu četvrtfinala), ali bi ih u ovom slučaj jedan takav neuspeh odveo dalje.

Enrikeov tim ima samo jedan poraz u poslednjih 27 mečeva, baš taj u Parizu, a Mesi se nalazi u fantastičnoj formi - 38 golova i 13 asistencija na 37 nastupa. U Evropi, kada su golovi u pitanju, može ove sezone da ga prati samo centarfor upravo PSŽ-a, Edinson Kavani, koji ima prosek od 34 pogotka na 33 utakmice u svim takmičenjima.

Emerijev tim ima seriju od 16 utakmica bez poraza, godinama nije izgubio rezutlatom koji bi ih eliminisao posle 90 minuta u sredu uveče, a dobra vest za prvaka Francuske je i to što bi Tijago Mota mogao da zaigra, makar u drugom poluvremenu, kada bi iskustvom sigurno doprineo u potencijalno neprijatnoj situaciji.

Ali, kako god stvari izgledale, Pari Sen Žermen trebalo bi da se seti koliko je fudbalski, taktički i trkački "uništio" Barselonu u prvom meču osmine finala, znajući da se u samopouzdanju i znanju nalazi ključ rutinskog prolaska u narednu rundu.

Povrede i suspenzije:

Barselona: Aleš Vidal, Žeremi Matje (povređeni), Andre Gomeš (pod znakom pitanja)

Pari Sen Žermen: Tijago Mota (pod znakom pitanja)

Borusija Dortmund: Sebastijan Rode, Marko Rojs (povređeni), Sven Bender, Emre Mor, Mario Gece (pod znakom pitanja), Aleksander Isak (oporavljen)

Benfika: Felipe Augusto (povređen), Ljubomir Fejsa, Lisandro Lopez (pod znakom pitanja).

Raspored:

Barselona - Pari Sen Žermen (20.45, RTS), prvi meč 0:4

Borusija Dortmund - Benfika (20.45, Arena sport 1), prvi meč 0:1

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar