Трамп окреће леђа Путину и Русији?

Администрација председника САД Доналда Трампа неочекивано је заоштрила политику према Русији, што је изазвало одобрење једног броја савезника Вашингтона у Европи, пише "Волстрит џурнал".

Свијет 07.03.2017 | 13:13
Трамп окреће леђа Путину и Русији?
Трампова победа на изборима у САД "првобитно је изазвала радост у Русији и бригу у Европи", али сада се расположење мења за 180 степени, констатује лист.

Како се наводи, за време кампање и у периоду предаје власти, Трамп је говорио о Русији помирљивим тоном и критиковао НАТО и друге савезе. Међутим, након ступања на дужност, именовао је низ кључних помоћника који су присталице оштре политике према Кремљу.

У почетку се чинило да су они имали другације погледе од председника, али је Трамп и сам почео више на рецима да подржава НАТО, између осталог за време обраћања америчком Конгресу прошле недеље, пише лист.

Према оцени листа, "прелазак администрације на неочекивано оштар курс према Русији био је дочекан аплаузом у Европи и изазвао бригу у Москви".

"Напредовали смо у изради јединствене позиције. Нико није остао убеђен да САД намеравају да закључе велики договор са Русијом", наводе се у тексту реци једног европског дипломате који је уцествовао у консултацијама прошле недеље.

Нови америцки председник налази се под великим притиском због својих пријатељских коментара о Русији и њеном председнику Владимиру Путину.

Поред тога, како се наводи, његову "политику отварања" према Москви саботирали су управо људи којима је доделио изузетно важне позиције у својој администрацији.

Лист пише да је прво бивши саветник за националну безбедност Мајкл Флин лагао Трампа и потпредседника Мајка Пенса да је водио разговоре са руским амбасадором Сергејем Кисљаком, због чега је морао да поднесе оставку.

Недуго затим, како се наводи, појавиле су се информације да је контакте са Русијом имао и нови државни тужилац САД Џеф Сешнс.

Лист наводи да не треба заборавити ни шефа дипломатије Рекса Тилерсона, носиоца Руског ордена којим га је одликовао председник Русије Владимир Путин лично, као ни бившег шефа кампање Пола Манафорта, једног од најближих саветника свргнутог украјинског председника и великог Путиновог пријатеља Виктора Јануковича.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Xxл

07.03.2017 12:56

Натраг весеље,брацо

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

07.03.2017 13:06

И Хитлер је са Стаљином потписивао уговоре да би добио на времену, а даље се зна шта је било ....нису браћа Руси наивни .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

07.03.2017 13:12

Руси знају с ким имају посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.03.2017 13:30

Браво Трампе србине.

Name

Пендула

07.03.2017 13:37

Долазеца администрација ! хахахахахаахха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симке

07.03.2017 14:37

Зар је неко оцекивао несто друго?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све ок

07.03.2017 15:25

Ма опуштено, све иде како треба.

ОДГОВОРИТЕ