Tramp okreće leđa Putinu i Rusiji?

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa neočekivano je zaoštrila politiku prema Rusiji, što je izazvalo odobrenje jednog broja saveznika Vašingtona u Evropi, piše "Volstrit džurnal".

Svijet 07.03.2017 | 13:13
Tramp okreće leđa Putinu i Rusiji?
Trampova pobeda na izborima u SAD "prvobitno je izazvala radost u Rusiji i brigu u Evropi", ali sada se raspoloženje menja za 180 stepeni, konstatuje list.

Kako se navodi, za vreme kampanje i u periodu predaje vlasti, Tramp je govorio o Rusiji pomirljivim tonom i kritikovao NATO i druge saveze. Međutim, nakon stupanja na dužnost, imenovao je niz ključnih pomoćnika koji su pristalice oštre politike prema Kremlju.

U početku se činilo da su oni imali drugacije poglede od predsednika, ali je Tramp i sam počeo više na recima da podržava NATO, između ostalog za vreme obraćanja američkom Kongresu prošle nedelje, piše list.

Prema oceni lista, "prelazak administracije na neočekivano oštar kurs prema Rusiji bio je dočekan aplauzom u Evropi i izazvao brigu u Moskvi".

"Napredovali smo u izradi jedinstvene pozicije. Niko nije ostao ubeđen da SAD nameravaju da zaključe veliki dogovor sa Rusijom", navode se u tekstu reci jednog evropskog diplomate koji je ucestvovao u konsultacijama prošle nedelje.

Novi americki predsednik nalazi se pod velikim pritiskom zbog svojih prijateljskih komentara o Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu.

Pored toga, kako se navodi, njegovu "politiku otvaranja" prema Moskvi sabotirali su upravo ljudi kojima je dodelio izuzetno važne pozicije u svojoj administraciji.

List piše da je prvo bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin lagao Trampa i potpredsednika Majka Pensa da je vodio razgovore sa ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom, zbog čega je morao da podnese ostavku.

Nedugo zatim, kako se navodi, pojavile su se informacije da je kontakte sa Rusijom imao i novi državni tužilac SAD Džef Sešns.

List navodi da ne treba zaboraviti ni šefa diplomatije Reksa Tilersona, nosioca Ruskog ordena kojim ga je odlikovao predsednik Rusije Vladimir Putin lično, kao ni bivšeg šefa kampanje Pola Manaforta, jednog od najbližih savetnika svrgnutog ukrajinskog predsednika i velikog Putinovog prijatelja Viktora Janukoviča.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Xxl

07.03.2017 12:56

Natrag veselje,braco

ODGOVORITE
Name

BL

07.03.2017 13:06

I Hitler je sa Staljinom potpisivao ugovore da bi dobio na vremenu, a dalje se zna šta je bilo ....nisu braća Rusi naivni .

ODGOVORITE
Name

Миле

07.03.2017 13:12

Руси знају с ким имају посла

ODGOVORITE
Name

Re

07.03.2017 13:30

Bravo Trampe srbine.

Name

Pendula

07.03.2017 13:37

Dolazeca administracija ! hahahahahaahha

ODGOVORITE
Name

Simke

07.03.2017 14:37

Zar je neko ocekivao nesto drugo?

ODGOVORITE
Name

Све ок

07.03.2017 15:25

Ма опуштено, све иде како треба.

ODGOVORITE