Ф1: Чудо из Маранела - спрема се револуционарна иновација!

Систем двоструког убризгавања горива могао би Ферарију да донесе додатно убрзање у борби са Мерцедесом и Ред Булом.

Остали спортови 09.03.2017 | 09:45
Ф1: Чудо из Маранела - спрема се револуционарна иновација!
Кими Рајконен је два дана одушевљавао штоперицу и бринуо Луиса Хамилтона и братију у Барселони. То што је Финац био једнак, или чак бољи од Мерцедесовог двојца довољан је доказ да се у Феарарију узбиљно ради и да Италијани добро развијају “СФ 10 Х” болид. Међутим, у Маранелу иду и корак даље. Они раде на револуционарној измени начина убризгавања горива.

Конкретно, светској јавности је познато је Фиат последњих деценија убрзано развијао системе убризгавања и контроле количина смеша горива и ваздуха у комори за сагоревање. Сетимо се “твин - ер”, хидраулички контролисаног вариабилног отварања вентила (ВВТ). Такве и сличне иновације конкретно утичу и на развој Формуле 1, само што овога пута Ферари ради на потпуно иновативан начин развијајући систем двоструког убризгавања горива. Технолошко решење овог система наравно да спада у домен врхунске Ф1 тајне, али је јасно да ће Ферари на неки начин покушати да два пута убризга гориво у цилиндар и искористи што је могуће више октана кроз сагоревање. Комбинуја времена и количине убризганог горива у мотор “СФ 10 Х” болида требало би да донесе додатно убрзање, а оно ће бити пресудно у овогодишњој Ф1 трци.

Како било, Ферари ће овај систем промовисати у току Ф1 сезоне, па не би требало да нас изненади уколико будемо чешће гледали Рајконена и Фетела у првим стартним редовима. Мерцедес АМГ Петронас је поставио изазов, а Ферари сада одговара на њега. Било је јасно да ће империја у једном моменту узвратити ударац. 

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар