F1: Čudo iz Maranela - sprema se revolucionarna inovacija!

Sistem dvostrukog ubrizgavanja goriva mogao bi Ferariju da donese dodatno ubrzanje u borbi sa Mercedesom i Red Bulom.

Ostali sportovi 09.03.2017 | 09:45
F1: Čudo iz Maranela - sprema se revolucionarna inovacija!
Kimi Rajkonen je dva dana oduševljavao štopericu i brinuo Luisa Hamiltona i bratiju u Barseloni. To što je Finac bio jednak, ili čak bolji od Mercedesovog dvojca dovoljan je dokaz da se u Fearariju uzbiljno radi i da Italijani dobro razvijaju “SF 10 H” bolid. Međutim, u Maranelu idu i korak dalje. Oni rade na revolucionarnoj izmeni načina ubrizgavanja goriva.

Konkretno, svetskoj javnosti je poznato je Fiat poslednjih decenija ubrzano razvijao sisteme ubrizgavanja i kontrole količina smeša goriva i vazduha u komori za sagorevanje. Setimo se “tvin - er”, hidraulički kontrolisanog variabilnog otvaranja ventila (VVT). Takve i slične inovacije konkretno utiču i na razvoj Formule 1, samo što ovoga puta Ferari radi na potpuno inovativan način razvijajući sistem dvostrukog ubrizgavanja goriva. Tehnološko rešenje ovog sistema naravno da spada u domen vrhunske F1 tajne, ali je jasno da će Ferari na neki način pokušati da dva puta ubrizga gorivo u cilindar i iskoristi što je moguće više oktana kroz sagorevanje. Kombinuja vremena i količine ubrizganog goriva u motor “SF 10 H” bolida trebalo bi da donese dodatno ubrzanje, a ono će biti presudno u ovogodišnjoj F1 trci.

Kako bilo, Ferari će ovaj sistem promovisati u toku F1 sezone, pa ne bi trebalo da nas iznenadi ukoliko budemo češće gledali Rajkonena i Fetela u prvim startnim redovima. Mercedes AMG Petronas je postavio izazov, a Ferari sada odgovara na njega. Bilo je jasno da će imperija u jednom momentu uzvratiti udarac. 

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar