Независни одбор пао због "случаја Вучић"

Заједничка комисија за одбрану и безбједност Парламента БиХ јуче није прихватила извјештај о раду Независног одбора у 2016. години, уз образложење да је недопустиво да се ни након годину и по не зна ко су извршиоци и наредбодавци напада на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима и да нико није одговарао због тога.

Босна и Херцеговина 07.03.2017 | 12:02
Независни одбор пао због "случаја Вучић"
Замјеник предсједавајућег комисије Борислав Бојић из СДС-а рекао је да не може прихватити извјештај, јер не постоји никакав епилог напада на Вучића који је извршен 11. јула 2015. на комеморацији у Поточарима, када је за длаку избјегао линч.

- Ово је за сваку врсту осуде. Разочаран сам и плашим се да ће овај случај пасти у заборав и застарјети. Тужно је да Независни одбор још на дневном реду има овај случај и да он није окончан, а одговорни откривени и адекватно санкционисани - рекао је Бојић.

Члан комисије Ханка Вајзовић из ДФ-а казала је да не види сврху постојања овог парламентарног тијела, јер до сада нису ништа конкретно урадили.

- С обје руке ћу гласати против овог извјештаја - казала је Вајзовићева.

Предсједавајући комисије Сифет Поџић из ДФ-а је рекао да се у потпуности слаже са Бојићем када је у питању истрага о нападу на Вучића.

Предсједавајући Независног одбора Жико Крунић крајем прошле године поднио је оставку на ту позицију, а као разлог навео је опструкције у истрази напада на Вучића. Замјеник предсједавајућег Независног одбора Енес Обралија је рекао да се труде да раде са већим степеном професионализма и да су разматрали одговорност директора Дирекције за координацију полицијских тијела Мирсада Вилића у случају напада на Вучића.

- Немамо ниједан документ из Тужилаштва да се против било кога води истрага да бисмо покренули санкције - појаснио је Обралија.

Члан комисије Шемсудин Мехмедовић из СДА упозорио је на незаконитости при пријему полицијских кадета, наводећи да је највећи проблем у Граничној полицији и Агенцији за истраге и заштиту БиХ и да би Независни одбор у будућности морао да води више рачуна о томе.

Заједничка комисија је прихватила извјештај парламентарног војног повјереника Бошка Шиљеговића о стању у Оружаним снагама за 2016. годину, који је као и претходних година показао веома лоше стање у касарнама. Није прихваћен извјештај за прошлу годину Одбора за жалбе, а указано је на проблем нерјешавања жалби грађана и на сврсисходност постојања одбора.

Одлучивање
Прије него што је поднио оставку, Комисија за утврђивање сукоба интереса БиХ одлучила је да је Жико Крунић у сукобу интереса, јер је истовремено предсједник Независног одбора и извршни директор за корпоративне послове у Руднику и термоелектрани "Угљевик".

Сукоб интереса утврђен је и за члана Независног одбора Мирослава Шкорића, који је и члан Надзорног одбора "Водовода и канализације" у Бијељини, након чега је и он поднио оставку. Нови чланови још нису изабрани и Независни одбор тренутно има седам чланова, што је минимум за одлучивање.

(Глас Српске)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Глас

07.03.2017 11:22

Док то ради нека комисија треба да се зна да од тог нема ништа јер суд у сарајеву не ради ни кад полиција кога приведе а не нека независна комисија.Полиција треба да ради посао и то полиција Републике Српске и није ми јасно што одмах нису све похапсили.Овако то је само доказ неспособности Срба да заувјек униште бих и одвоје се од исламиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

07.03.2017 12:34

Како да их хапси кад су сви слузбеници БИА муп-а Србије?

Name

марко Савиц

07.03.2017 12:45

Не контас: Полиција РС која је ентитетска, уопсте нема тзв 'оперативних' надлезности над Потоцарима и свега ста се у њима десава, него то једимо полиција која је на нивоу цијеле БХ

Name

Дјецко

07.03.2017 12:51

Хахаха добар коментар свака цаст па онда ако нису способни нека и непокусавају па досадили су и Богу и Народу са све три стране.

Name

@Глас

07.03.2017 12:59

Ријетко глуп коментар на порталу, благо твојој кући. Ако те интересује ко је "напао" Вучића, одговор потражи у његовом кабинету у Београду. Што се тиче "хапшења свију" од стране твоје полиције и некаквог уништења БиХ, од тога бојим се нема ништа. И на крају, први пут када пожелиш да се одвојиш, коферче у руке и правац мајчица Србија. Не заборави да отресеш обућу на Дрини, нема више изношења ни земље на опанцима! Мангупе на батерије, смијешан си и јадан.

Name

Зали Бозе Пара

07.03.2017 14:24

Ја не знам ко формира ове одборе, поготово по националном кљуцу. Дзаба узимају народне паре, а нису у стању ни око цега да се договоре.

Name

007

07.03.2017 11:27

Толико о пруженој руци Бакировој и реалном суживоту или ти заједници три народа са остолим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре007

07.03.2017 15:17

Какав какир какви бакараци ! Типично твоје коментарисање на овом порталу , иди хециму , није болест све што боли !

Name

Истина

07.03.2017 11:32

Треба испитати Бају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

07.03.2017 12:16

да да

Name

никола

07.03.2017 12:33

Испита ли су министра Мектица синоц Федералној ТВ пао му је систем.

Name

срето

07.03.2017 11:47

Јадан смо ми народ изгубљени у времену пуни мрзње код мас никад сванут неце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

07.03.2017 12:42

Цуј Мехмедовица хахахаа...не сикира га напад на премијера једне земље у току џеназе, ал га зато сикира пријем кадета, јер га оцито нема у талу...

ОДГОВОРИТЕ