Nezavisni odbor pao zbog "slučaja Vučić"

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH juče nije prihvatila izvještaj o radu Nezavisnog odbora u 2016. godini, uz obrazloženje da je nedopustivo da se ni nakon godinu i po ne zna ko su izvršioci i naredbodavci napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima i da niko nije odgovarao zbog toga.

Bosna i Hercegovina 07.03.2017 | 12:02
Nezavisni odbor pao zbog "slučaja Vučić"
Zamjenik predsjedavajućeg komisije Borislav Bojić iz SDS-a rekao je da ne može prihvatiti izvještaj, jer ne postoji nikakav epilog napada na Vučića koji je izvršen 11. jula 2015. na komemoraciji u Potočarima, kada je za dlaku izbjegao linč.

- Ovo je za svaku vrstu osude. Razočaran sam i plašim se da će ovaj slučaj pasti u zaborav i zastarjeti. Tužno je da Nezavisni odbor još na dnevnom redu ima ovaj slučaj i da on nije okončan, a odgovorni otkriveni i adekvatno sankcionisani - rekao je Bojić.

Član komisije Hanka Vajzović iz DF-a kazala je da ne vidi svrhu postojanja ovog parlamentarnog tijela, jer do sada nisu ništa konkretno uradili.

- S obje ruke ću glasati protiv ovog izvještaja - kazala je Vajzovićeva.

Predsjedavajući komisije Sifet Podžić iz DF-a je rekao da se u potpunosti slaže sa Bojićem kada je u pitanju istraga o napadu na Vučića.

Predsjedavajući Nezavisnog odbora Žiko Krunić krajem prošle godine podnio je ostavku na tu poziciju, a kao razlog naveo je opstrukcije u istrazi napada na Vučića. Zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora Enes Obralija je rekao da se trude da rade sa većim stepenom profesionalizma i da su razmatrali odgovornost direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Vilića u slučaju napada na Vučića.

- Nemamo nijedan dokument iz Tužilaštva da se protiv bilo koga vodi istraga da bismo pokrenuli sankcije - pojasnio je Obralija.

Član komisije Šemsudin Mehmedović iz SDA upozorio je na nezakonitosti pri prijemu policijskih kadeta, navodeći da je najveći problem u Graničnoj policiji i Agenciji za istrage i zaštitu BiH i da bi Nezavisni odbor u budućnosti morao da vodi više računa o tome.

Zajednička komisija je prihvatila izvještaj parlamentarnog vojnog povjerenika Boška Šiljegovića o stanju u Oružanim snagama za 2016. godinu, koji je kao i prethodnih godina pokazao veoma loše stanje u kasarnama. Nije prihvaćen izvještaj za prošlu godinu Odbora za žalbe, a ukazano je na problem nerješavanja žalbi građana i na svrsishodnost postojanja odbora.

Odlučivanje
Prije nego što je podnio ostavku, Komisija za utvrđivanje sukoba interesa BiH odlučila je da je Žiko Krunić u sukobu interesa, jer je istovremeno predsjednik Nezavisnog odbora i izvršni direktor za korporativne poslove u Rudniku i termoelektrani "Ugljevik".

Sukob interesa utvrđen je i za člana Nezavisnog odbora Miroslava Škorića, koji je i član Nadzornog odbora "Vodovoda i kanalizacije" u Bijeljini, nakon čega je i on podnio ostavku. Novi članovi još nisu izabrani i Nezavisni odbor trenutno ima sedam članova, što je minimum za odlučivanje.

(Glas Srpske)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Glas

07.03.2017 11:22

Dok to radi neka komisija treba da se zna da od tog nema ništa jer sud u sarajevu ne radi ni kad policija koga privede a ne neka nezavisna komisija.Policija treba da radi posao i to policija Republike Srpske i nije mi jasno što odmah nisu sve pohapsili.Ovako to je samo dokaz nesposobnosti Srba da zauvjek unište bih i odvoje se od islamista.

ODGOVORITE
Name

X

07.03.2017 12:34

Kako da ih hapsi kad su svi sluzbenici BIA mup-a Srbije?

Name

marko Savic

07.03.2017 12:45

Ne kontas: Policija RS koja je entitetska, uopste nema tzv 'operativnih' nadleznosti nad Potocarima i svega sta se u njima desava, nego to jedimo policija koja je na nivou cijele BH

Name

Djecko

07.03.2017 12:51

Hahaha dobar komentar svaka cast pa onda ako nisu sposobni neka i nepokusavaju pa dosadili su i Bogu i Narodu sa sve tri strane.

Name

@Glas

07.03.2017 12:59

Rijetko glup komentar na portalu, blago tvojoj kući. Ako te interesuje ko je "napao" Vučića, odgovor potraži u njegovom kabinetu u Beogradu. Što se tiče "hapšenja sviju" od strane tvoje policije i nekakvog uništenja BiH, od toga bojim se nema ništa. I na kraju, prvi put kada poželiš da se odvojiš, koferče u ruke i pravac majčica Srbija. Ne zaboravi da otreseš obuću na Drini, nema više iznošenja ni zemlje na opancima! Mangupe na baterije, smiješan si i jadan.

Name

Zali Boze Para

07.03.2017 14:24

Ja ne znam ko formira ove odbore, pogotovo po nacionalnom kljucu. Dzaba uzimaju narodne pare, a nisu u stanju ni oko cega da se dogovore.

Name

007

07.03.2017 11:27

Toliko o pruženoj ruci Bakirovoj i realnom suživotu ili ti zajednici tri naroda sa ostolim.

ODGOVORITE
Name

re007

07.03.2017 15:17

Kakav kakir kakvi bakaraci ! Tipično tvoje komentarisanje na ovom portalu , idi hecimu , nije bolest sve što boli !

Name

Istina

07.03.2017 11:32

Treba ispitati Baju

ODGOVORITE
Name

Pero

07.03.2017 12:16

da da

Name

nikola

07.03.2017 12:33

Ispita li su ministra Mektica sinoc Federalnoj TV pao mu je sistem.

Name

sreto

07.03.2017 11:47

Jadan smo mi narod izgubljeni u vremenu puni mrznje kod mas nikad svanut nece

ODGOVORITE
Name

Hahaha

07.03.2017 12:42

Cuj Mehmedovica hahahaa...ne sikira ga napad na premijera jedne zemlje u toku dženaze, al ga zato sikira prijem kadeta, jer ga ocito nema u talu...

ODGOVORITE