Трамп прекинуо саслушање

Израелски премијер Бењамин Нетањаху разговарао је вечерас телефоном с предсједником САД Доналдом Трампом који га је позвао усред полицијског саслушања због сумњи на корупцију.

Свијет 06.03.2017 | 21:34
Трамп прекинуо саслушање
Нетањаху је оставио истражитеље у својој резиденцији на пола сата, да разговара с Трампом, а потом се вратио како би се саслушање наставило, јављају израелски медији.

У Нетањахуовом кабинету је саопштено да је предсједник САД иницирао телефонски разговор и да се дискутовало углавном о иранској пријетњи.

"Двојица лидера су дуго разговарала о опасностима због нуклеарног споразума с Ираном и иранској агресији у региону, као и о потреби да сарађују како би се суочили с тим пријетњама", саопштено је у премијеровом кабинету.

Трамп и Нетањаху разговарали су такође о порасту антисемитизма у САД, на чијој су мети центри јеврејских заједница, којима се пријети бомбашким нападима и јеврејска гробља које скрнаве вандали.

Нетањаху је похвалио Трампове снажне изјаве против антисемитизма у говору у Конгресу САД прошле недеље. Раније данас израелски премијер је поводом четврт вијека од напада на израелску амбасаду у Аргентини рекао да је Иран извор 80 посто израелских безбједносних проблема. Он је подсјетио да је напад на амбасаду 1992. у Буенос Ајресу извео либански Хезболах који је под покровитељством Ирана.

"Јасно нам је ко је био одговоран од првог тренутка, Иран је то смислио, планирао и преко наредби Хезболаху такође извео", рекао је Нетањаху, нагласивши да ће Израел одлучно стати против агресије те земље у региону и да ће дјеловати да спријечи иранско јачање у Сирији и трансфер оружја из Ирана Хезболаху.

Иначе, саслушање Нетањахуа је фокусирано, како се вјерује, на оптужбе да су он и његова супруга Сара примали поклоне од тајкуна у замјену за услуге назване Случај 1000, као и његове разговоре са издавачем Једиот ахронота Арноном Мозесом да повољно извјештава о премијеру у замјену за ограничавање ширења конкурентског листа Израел хајом, названим Случај 2000.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар