Tramp prekinuo saslušanje

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarao je večeras telefonom s predsjednikom SAD Donaldom Trampom koji ga je pozvao usred policijskog saslušanja zbog sumnji na korupciju.

Svijet 06.03.2017 | 21:34
Tramp prekinuo saslušanje
Netanjahu je ostavio istražitelje u svojoj rezidenciji na pola sata, da razgovara s Trampom, a potom se vratio kako bi se saslušanje nastavilo, javljaju izraelski mediji.

U Netanjahuovom kabinetu je saopšteno da je predsjednik SAD inicirao telefonski razgovor i da se diskutovalo uglavnom o iranskoj prijetnji.

"Dvojica lidera su dugo razgovarala o opasnostima zbog nuklearnog sporazuma s Iranom i iranskoj agresiji u regionu, kao i o potrebi da sarađuju kako bi se suočili s tim prijetnjama", saopšteno je u premijerovom kabinetu.

Tramp i Netanjahu razgovarali su takođe o porastu antisemitizma u SAD, na čijoj su meti centri jevrejskih zajednica, kojima se prijeti bombaškim napadima i jevrejska groblja koje skrnave vandali.

Netanjahu je pohvalio Trampove snažne izjave protiv antisemitizma u govoru u Kongresu SAD prošle nedelje. Ranije danas izraelski premijer je povodom četvrt vijeka od napada na izraelsku ambasadu u Argentini rekao da je Iran izvor 80 posto izraelskih bezbjednosnih problema. On je podsjetio da je napad na ambasadu 1992. u Buenos Ajresu izveo libanski Hezbolah koji je pod pokroviteljstvom Irana.

"Jasno nam je ko je bio odgovoran od prvog trenutka, Iran je to smislio, planirao i preko naredbi Hezbolahu takođe izveo", rekao je Netanjahu, naglasivši da će Izrael odlučno stati protiv agresije te zemlje u regionu i da će djelovati da spriječi iransko jačanje u Siriji i transfer oružja iz Irana Hezbolahu.

Inače, saslušanje Netanjahua je fokusirano, kako se vjeruje, na optužbe da su on i njegova supruga Sara primali poklone od tajkuna u zamjenu za usluge nazvane Slučaj 1000, kao i njegove razgovore sa izdavačem Jediot ahronota Arnonom Mozesom da povoljno izvještava o premijeru u zamjenu za ograničavanje širenja konkurentskog lista Izrael hajom, nazvanim Slučaj 2000.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar