ЕСПН: Какав Јанис, Џокеру се смеши прво признање!

Српски кошаркаш Никола Јокић један је од легитимних кандидата за награду за играча који је највише напредовао у овој сезони НБА лиге, пише ЕСПН.

Кошарка 06.03.2017 | 22:10
ЕСПН: Какав Јанис, Џокеру се смеши прво признање!
Марк Стајн, новинар ове америчке мреже, написао је у свом тексту да је Јокић велика претња Јанису Адетокумбу из Милвокија, за којег је био убеђен да неће имати конкуренцију за награду МИП (Мост Импровед Плаyер).

„Колику разлику направе три месеца. У време Божића сам мислио да Јанис Адетокумбо без проблема осваја награду за играча који је највише напредовао. Врло брзо је дошао на пут да постане први играч у историји НБА који у свом тиму процентуално води у броју поена, скокова, асистенција, блокада, украдених лопти и успешности из игре. ’Грчко чудовиште’ је дошло до изражаја толико брзо да, пре доделе признања за прво тромесечје такмичења, не само да је ушао на Ол-стар, већ је изабран за стартера. Ко би могао да се такмичи са таквим учинком“, упитао се Стајн.

„Никола Јокић, логично!“, брзо је стигао одговор.

Стајн је потом објаснио шта је разлог ове тврдње.

„Јокић је толико лудачки био добар током друге трећине сезоне да би требало да се постави питање зашто он није МВП за споменути период. Али колико је заправо био добар? У другом тромесечју Николина играчка ефикасност (ПЕР – Плаyер Еффициенцy Ратинг) износила је 31,5, што га сврстава међу најбоље играче лиге у том распону, израчунао је истраживач ЕСПН Мајка Адамс. Јокић је просечно бележио 21,3 поена, 10 скокова и 5,3 скока по утакмици, шутирајући готово невероватни 60,8% из игре, и све то за само 29,4 минута колико је у просеку на паркету проводио у том периоду. Поређења ради, у прва три месеца је просечно постизао 11 поена, уз 7,1 скок и 3 асистенције за 23,7 минута. Напредак је био толико радикалан да је први центар Јусуф Нуркић испао из ротације, а онда су пика прве рунде из 2014. године морали да трејдују у Портланд. Захваљујући Јокићевом успону, Денвер је неочекивано дошао у позицију да се са другим тимовима на Западу бори за место које води у плеј-оф. Током другог тромесечја, Нагетси имају 13-11 у 24 утакмице са Јокићем, док им је скор 1-3 у мечевима које је пропустио“.

Онда је уследило подсећање на то одакле је Србин кренуо.

„За случај да сте заборавили, изабран је као 41. пик на драфту 2014, тачније 23 места испод Нуркића“.

Из ЕСПН истичу да ће бити толико тешко изабрати лауреата да они неће ни покушавати да погоде ко ће то бити.

„Сада се нећемо ни усудити да прогнозирамо шта ће се догодити у избору за награду МИП. Биће лудо. Уместо уобичајене поплаве кандидата у овом избору, када гласачи не могу да се одлуче између неколико опција, Адетокумбо и Јокић су направили такав искорак да се играчи попут Харисона Барнса и Тима Хардавеја Џуниора једва и спомињу у овој трци. Да се забележи, Барнс који је заменио Дирка Новицког као прва опција у нападу Даласа, просечно бележи 20,2 поена по мечу, за разлику 11,7 прошле сезоне у Голден Стејту. Како, за име бога, да изаберемо између ’Грчког чудовишта’ и ’Џокера’, када за шест недеља стигну листићи са именима кандидата?“.

Како сам Стајн каже, то је одлично питање.

„На страну прво тромесечје када је изгледало да све иде на страну Адетокумба, Јокић се у другом придружио Раселу Вестбруку и Демаркусу Казинсу као једини играч који у лиги просечно бележио 20+ поена, 10+ скокова и 5+ асистенција. То нико није могао да претпостави“, закључио је Стајн.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар