ESPN: Kakav Janis, Džokeru se smeši prvo priznanje!

Srpski košarkaš Nikola Jokić jedan je od legitimnih kandidata za nagradu za igrača koji je najviše napredovao u ovoj sezoni NBA lige, piše ESPN.

Košarka 06.03.2017 | 22:10
ESPN: Kakav Janis, Džokeru se smeši prvo priznanje!
Mark Stajn, novinar ove američke mreže, napisao je u svom tekstu da je Jokić velika pretnja Janisu Adetokumbu iz Milvokija, za kojeg je bio ubeđen da neće imati konkurenciju za nagradu MIP (Most Improved Player).

„Koliku razliku naprave tri meseca. U vreme Božića sam mislio da Janis Adetokumbo bez problema osvaja nagradu za igrača koji je najviše napredovao. Vrlo brzo je došao na put da postane prvi igrač u istoriji NBA koji u svom timu procentualno vodi u broju poena, skokova, asistencija, blokada, ukradenih lopti i uspešnosti iz igre. ’Grčko čudovište’ je došlo do izražaja toliko brzo da, pre dodele priznanja za prvo tromesečje takmičenja, ne samo da je ušao na Ol-star, već je izabran za startera. Ko bi mogao da se takmiči sa takvim učinkom“, upitao se Stajn.

„Nikola Jokić, logično!“, brzo je stigao odgovor.

Stajn je potom objasnio šta je razlog ove tvrdnje.

„Jokić je toliko ludački bio dobar tokom druge trećine sezone da bi trebalo da se postavi pitanje zašto on nije MVP za spomenuti period. Ali koliko je zapravo bio dobar? U drugom tromesečju Nikolina igračka efikasnost (PER – Player Efficiency Rating) iznosila je 31,5, što ga svrstava među najbolje igrače lige u tom rasponu, izračunao je istraživač ESPN Majka Adams. Jokić je prosečno beležio 21,3 poena, 10 skokova i 5,3 skoka po utakmici, šutirajući gotovo neverovatni 60,8% iz igre, i sve to za samo 29,4 minuta koliko je u proseku na parketu provodio u tom periodu. Poređenja radi, u prva tri meseca je prosečno postizao 11 poena, uz 7,1 skok i 3 asistencije za 23,7 minuta. Napredak je bio toliko radikalan da je prvi centar Jusuf Nurkić ispao iz rotacije, a onda su pika prve runde iz 2014. godine morali da trejduju u Portland. Zahvaljujući Jokićevom usponu, Denver je neočekivano došao u poziciju da se sa drugim timovima na Zapadu bori za mesto koje vodi u plej-of. Tokom drugog tromesečja, Nagetsi imaju 13-11 u 24 utakmice sa Jokićem, dok im je skor 1-3 u mečevima koje je propustio“.

Onda je usledilo podsećanje na to odakle je Srbin krenuo.

„Za slučaj da ste zaboravili, izabran je kao 41. pik na draftu 2014, tačnije 23 mesta ispod Nurkića“.

Iz ESPN ističu da će biti toliko teško izabrati laureata da oni neće ni pokušavati da pogode ko će to biti.

„Sada se nećemo ni usuditi da prognoziramo šta će se dogoditi u izboru za nagradu MIP. Biće ludo. Umesto uobičajene poplave kandidata u ovom izboru, kada glasači ne mogu da se odluče između nekoliko opcija, Adetokumbo i Jokić su napravili takav iskorak da se igrači poput Harisona Barnsa i Tima Hardaveja Džuniora jedva i spominju u ovoj trci. Da se zabeleži, Barns koji je zamenio Dirka Novickog kao prva opcija u napadu Dalasa, prosečno beleži 20,2 poena po meču, za razliku 11,7 prošle sezone u Golden Stejtu. Kako, za ime boga, da izaberemo između ’Grčkog čudovišta’ i ’Džokera’, kada za šest nedelja stignu listići sa imenima kandidata?“.

Kako sam Stajn kaže, to je odlično pitanje.

„Na stranu prvo tromesečje kada je izgledalo da sve ide na stranu Adetokumba, Jokić se u drugom pridružio Raselu Vestbruku i Demarkusu Kazinsu kao jedini igrač koji u ligi prosečno beležio 20+ poena, 10+ skokova i 5+ asistencija. To niko nije mogao da pretpostavi“, zaključio je Stajn.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar