Блер би да савјетује Трамповог зета?

Некадашњи британски премијер Тони Блер имао је тајни састанак у Бијелој кући са зетом Доналда Трампа и старијим савјетником Џаредом Кушнером.

Свијет 06.03.2017 | 12:16
Блер би да савјетује Трамповог зета?
Разговарали су о томе да у Трамповој администрацији Блер ради као изасланик за Блиски исток, пише "Даилy Маил".

Британски лист преноси да су се Блер и Кушнер до сада састали већ три пута од септембра, укључујући и трочасовни састанак одржан прошле недјеље.

Лист наводи и да су Блер и Кушнер разговарали о улози бившег премијера у постизању онога што Трамп описује као "ултимативни споразум", односно мир на Блиском истоку.

Ипак, Блер као британски држављанин не би могао да добије посао у америчкој влади, али би могао да ради као савјетник.

Извор наводи да би Блер могао да буде Кушнеров старији савјетник, као и да се труди да добије тај посао.

Како се наводи, уколико Трамп додијели Блеру ту улогу, то би значило "невјероватан повратак" човјека чија репутација је угрожена након рата у Ираку.

Међутим, то би представљало и главну препреку за остваривање нада британске премијерке Терезе Меј за успостављање "посебних односа" са Трампом, нарочито имајући у виду да је бивши лидер УКИП-а Најџел Фараж већ близак пријатељ са Трампом, оцјењује лист.

Блерово "удварање" Трамповој породици је слично спекулацијама о блиском пријатељству са бившом женом Руперта Мурдока, Венди Денг, која је пријатељ са Кушнеровом женом, а кћерком Доналда Трампа Иванком.

Блер је раније био изасланик за Блиски исток такозваног "Квартета" - ЕУ, САД, Русије и УН, од 2007. до 2015. године, а његово познавање региона је веома атрактивно неискусној Трамповој администрацији.

Ова вијест, која је у јавности одјекнула као бомба, прати Блерову одлуку од прије три мјесеца да оконча контроверзну пословну каријеру.

Он је објавио и "крсташки рат" против новог популизма који се шири свијетом, али је најавио да нема намјеру да се врати у политику, а тада су сви то тумачили као напад на Бреxит.

Блеров портпарол казао је поводом цијеле приче да они "не дају изјаве о приватним састанцима".

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар