Bler bi da savjetuje Trampovog zeta?

Nekadašnji britanski premijer Toni Bler imao je tajni sastanak u Bijeloj kući sa zetom Donalda Trampa i starijim savjetnikom Džaredom Kušnerom.

Svijet 06.03.2017 | 12:16
Bler bi da savjetuje Trampovog zeta?
Razgovarali su o tome da u Trampovoj administraciji Bler radi kao izaslanik za Bliski istok, piše "Daily Mail".

Britanski list prenosi da su se Bler i Kušner do sada sastali već tri puta od septembra, uključujući i tročasovni sastanak održan prošle nedjelje.

List navodi i da su Bler i Kušner razgovarali o ulozi bivšeg premijera u postizanju onoga što Tramp opisuje kao "ultimativni sporazum", odnosno mir na Bliskom istoku.

Ipak, Bler kao britanski državljanin ne bi mogao da dobije posao u američkoj vladi, ali bi mogao da radi kao savjetnik.

Izvor navodi da bi Bler mogao da bude Kušnerov stariji savjetnik, kao i da se trudi da dobije taj posao.

Kako se navodi, ukoliko Tramp dodijeli Bleru tu ulogu, to bi značilo "nevjerovatan povratak" čovjeka čija reputacija je ugrožena nakon rata u Iraku.

Međutim, to bi predstavljalo i glavnu prepreku za ostvarivanje nada britanske premijerke Tereze Mej za uspostavljanje "posebnih odnosa" sa Trampom, naročito imajući u vidu da je bivši lider UKIP-a Najdžel Faraž već blizak prijatelj sa Trampom, ocjenjuje list.

Blerovo "udvaranje" Trampovoj porodici je slično spekulacijama o bliskom prijateljstvu sa bivšom ženom Ruperta Murdoka, Vendi Deng, koja je prijatelj sa Kušnerovom ženom, a kćerkom Donalda Trampa Ivankom.

Bler je ranije bio izaslanik za Bliski istok takozvanog "Kvarteta" - EU, SAD, Rusije i UN, od 2007. do 2015. godine, a njegovo poznavanje regiona je veoma atraktivno neiskusnoj Trampovoj administraciji.

Ova vijest, koja je u javnosti odjeknula kao bomba, prati Blerovu odluku od prije tri mjeseca da okonča kontroverznu poslovnu karijeru.

On je objavio i "krstaški rat" protiv novog populizma koji se širi svijetom, ali je najavio da nema namjeru da se vrati u politiku, a tada su svi to tumačili kao napad na Brexit.

Blerov portparol kazao je povodom cijele priče da oni "ne daju izjave o privatnim sastancima".

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar