Прича: Сада је зову "чудо из Бергама"!

Аталанта је врло лако могла да игра Серију Б ове сезоне, али се сада са најбољим клубовима Италије бори за Лигу шампиона.

Фудбал 06.03.2017 | 20:00
Прича: Сада је зову "чудо из Бергама"!
Након 27. кола Аталанта је на позицији која доноси Лигу Европе, близу је и квалификација за Лигу шампиона, иако је прошле године једва обезбедила опстанак.

Плаво-црне је испадања спасио Едуардо Реја, али по завршеној мисији тренер који је у својој каријери водио 21 (!) италијански клуб, те сплитски Хајдук, морао је да спакује летос кофере и препусти своје место Ђан Пјеру Гасперинију.

Иако је Гасперини имао важећи уговор са Ђеновом, клубом са којим је раније изборио пласман у Серију А, одлучио је да преузме Аталанту, којој је пред нову сезону следио ремонт.

Управа Аталанте именовала је Гасперинија, представивши га као “мајстора фудбала”, а потом је кренула реорганизација екипе, јер било је јасно да неке од играча не могу да задрже, а исто тако да морају нешто да мењају, како се не би поновила сезона у којој се до последњег транутка страховало за опстанак.

Мартен де Рон продан је Мидлсброу за 15 милиона евра, Лука Чигарини отишао је у Сампдорију за 3,5 милиона евра, а клуб је напустио и ветеран Марко Боријело коме је истекао уговор.

Занимљиво је да је Аталанту прошлог љета напустио и Ричмонд Боаћи, нападач из Гане, који је продан члану Серије Б, Латини Калчо, за два милиона евра, да би ове зиме завршио у Црвеној звезди.

Продат је и млади штопер Матија Калдара Јувентусу за 15 милиона евра, али је Аталанта успела да договори да он остане на позајмици до лета 2018. године. Роберто Гаљардини задржан је до јануара, када је прво позајмљен Интеру за два милиона евра, а онда и договорен трансфер лета 2018. од 20 милиона евра.

У међувремену на стадион "Атлети Азури" у Бергаму стигло је неколико нових играча, од којих је најскупљи Алберто Палоши, некадашњи нападач Милана који је плаћен Свонсију шест милиона евра. Ударна игла ове сезоне ипак је Андреа Петања, који је стигао из Асколија и постигао пет голова, али ипак гол мање од Франка Кесија, везњака који је дошао из Ћезене.

Аталанта је катастрофално ушла у сезону, са четири пораза и једном победом, али то није пољуљало поверење управе у Гасперинија.

Председник клуба Антонио Перкаси у тренутку највеће кризе појавио се на тренингу, одвео све играче у дворану и јасно им поручио:

“Ја уопште не сумњам у Гасперијнија. Он је наш тренер, он је најбољи тренер којег можемо да имамо и недодирљив је у клубу. А ви сада видите шта ћете с тим”,

На следећем мечу Аталанта је победила Кротоне 3:1 и добила на самопоуздању пред дуел са Наполијем.

Иако га је чекао тежак меч, Гасперини је одлучио да то буде тренутак када ће се окренути млађим играчима, пониклим у одличном омладинском погону Аталанте.

У екипу је уврстио четири омладинска репрезентативца, међу којима Калдару којем је то био деби у Серији А, као и Гаљардинија којем је то био тек други наступ у елитном рангу, а вече пре меча о својим плановима уредно је обавестио председника Перкасија.

Први човек Аталанте, према сопственом сведочењу касније, ту ноћ није спавао, али ризик, или боље речено визија Гасперинија је уродила плодом.

Наполи је је савладан 1:0, а после ремија са Фиорентином уследила је серија од још шест победа коју је прекинуо тек пораз од шампиона, екипе Јувентуса у децембру прошле године.

У екипи Аталанте се често могу наћи момци рођени у Бергаму, а Гасперинији је одлучан да на тим темељима гради клуб и да он за неколико година игра много битнију улогу у италијанском фудбалу, па можда и шире.

“Можемо то да постигнемо јер клуб је одличан, услови су сјајни, навијачи су врло страствени, а већ сам видио нове занимљиве момке у омладинским селекцијама. Наш пројекат је базиран на играчима из наше академије и идентификујемо се са овом регијом. Аталанта је нешто као Атлетик Билбао, можда не тако драстично искључива, јер ја се нећу одрећи доброг клинца зато што он не говори са бергамским дијалектом”, рекао је својевремено Гасперини.

После Јувентуса, Аталанта је доживела још само два пораза у Серији А, од Удинезеа и Лација, а “богиња” је уписала ремије на гостовању Милану и Торину и овај против Фиорентине, те још ОСАМ ПОБЕДА.

Следећег викенда следи јој прави испит у борби за Европу, гостовање Интеру којег је савладала јесенас резултатом 2:1.

Ипак, чак и да не оствари добар резултат, Аталанта ће имати одличну прилику да се пред последњи део сезоне поново учврсти у врху табеле, јер ће у наредна три кола играти са “фењерашом” Пескаром, те Ђеновом и Сасуолом.

Уколико Аталанта успешно заврши трку за европска такмичења, биће то њено прво учешће још од 1991. године када је у четвртфиналу Купа УЕФА поражена од Интера.

Имала је, додуше, Аталанта прилику да изађе на европску сцену десет година касније, али је након освајања седмог места у Серији А одустала од учешћа у непопуларном и напорном Интертото купу.

Бергамо живи фудбал и чека Европу.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар