Priča: Sada je zovu "čudo iz Bergama"!

Atalanta je vrlo lako mogla da igra Seriju B ove sezone, ali se sada sa najboljim klubovima Italije bori za Ligu šampiona.

Fudbal 06.03.2017 | 20:00
Priča: Sada je zovu "čudo iz Bergama"!
Nakon 27. kola Atalanta je na poziciji koja donosi Ligu Evrope, blizu je i kvalifikacija za Ligu šampiona, iako je prošle godine jedva obezbedila opstanak.

Plavo-crne je ispadanja spasio Eduardo Reja, ali po završenoj misiji trener koji je u svojoj karijeri vodio 21 (!) italijanski klub, te splitski Hajduk, morao je da spakuje letos kofere i prepusti svoje mesto Đan Pjeru Gasperiniju.

Iako je Gasperini imao važeći ugovor sa Đenovom, klubom sa kojim je ranije izborio plasman u Seriju A, odlučio je da preuzme Atalantu, kojoj je pred novu sezonu sledio remont.

Uprava Atalante imenovala je Gasperinija, predstavivši ga kao “majstora fudbala”, a potom je krenula reorganizacija ekipe, jer bilo je jasno da neke od igrača ne mogu da zadrže, a isto tako da moraju nešto da menjaju, kako se ne bi ponovila sezona u kojoj se do poslednjeg tranutka strahovalo za opstanak.

Marten de Ron prodan je Midlsbrou za 15 miliona evra, Luka Čigarini otišao je u Sampdoriju za 3,5 miliona evra, a klub je napustio i veteran Marko Borijelo kome je istekao ugovor.

Zanimljivo je da je Atalantu prošlog ljeta napustio i Ričmond Boaći, napadač iz Gane, koji je prodan članu Serije B, Latini Kalčo, za dva miliona evra, da bi ove zime završio u Crvenoj zvezdi.

Prodat je i mladi štoper Matija Kaldara Juventusu za 15 miliona evra, ali je Atalanta uspela da dogovori da on ostane na pozajmici do leta 2018. godine. Roberto Galjardini zadržan je do januara, kada je prvo pozajmljen Interu za dva miliona evra, a onda i dogovoren transfer leta 2018. od 20 miliona evra.

U međuvremenu na stadion "Atleti Azuri" u Bergamu stiglo je nekoliko novih igrača, od kojih je najskuplji Alberto Paloši, nekadašnji napadač Milana koji je plaćen Svonsiju šest miliona evra. Udarna igla ove sezone ipak je Andrea Petanja, koji je stigao iz Askolija i postigao pet golova, ali ipak gol manje od Franka Kesija, veznjaka koji je došao iz Ćezene.

Atalanta je katastrofalno ušla u sezonu, sa četiri poraza i jednom pobedom, ali to nije poljuljalo poverenje uprave u Gasperinija.

Predsednik kluba Antonio Perkasi u trenutku najveće krize pojavio se na treningu, odveo sve igrače u dvoranu i jasno im poručio:

“Ja uopšte ne sumnjam u Gasperijnija. On je naš trener, on je najbolji trener kojeg možemo da imamo i nedodirljiv je u klubu. A vi sada vidite šta ćete s tim”,

Na sledećem meču Atalanta je pobedila Krotone 3:1 i dobila na samopouzdanju pred duel sa Napolijem.

Iako ga je čekao težak meč, Gasperini je odlučio da to bude trenutak kada će se okrenuti mlađim igračima, poniklim u odličnom omladinskom pogonu Atalante.

U ekipu je uvrstio četiri omladinska reprezentativca, među kojima Kaldaru kojem je to bio debi u Seriji A, kao i Galjardinija kojem je to bio tek drugi nastup u elitnom rangu, a veče pre meča o svojim planovima uredno je obavestio predsednika Perkasija.

Prvi čovek Atalante, prema sopstvenom svedočenju kasnije, tu noć nije spavao, ali rizik, ili bolje rečeno vizija Gasperinija je urodila plodom.

Napoli je je savladan 1:0, a posle remija sa Fiorentinom usledila je serija od još šest pobeda koju je prekinuo tek poraz od šampiona, ekipe Juventusa u decembru prošle godine.

U ekipi Atalante se često mogu naći momci rođeni u Bergamu, a Gasperiniji je odlučan da na tim temeljima gradi klub i da on za nekoliko godina igra mnogo bitniju ulogu u italijanskom fudbalu, pa možda i šire.

“Možemo to da postignemo jer klub je odličan, uslovi su sjajni, navijači su vrlo strastveni, a već sam vidio nove zanimljive momke u omladinskim selekcijama. Naš projekat je baziran na igračima iz naše akademije i identifikujemo se sa ovom regijom. Atalanta je nešto kao Atletik Bilbao, možda ne tako drastično isključiva, jer ja se neću odreći dobrog klinca zato što on ne govori sa bergamskim dijalektom”, rekao je svojevremeno Gasperini.

Posle Juventusa, Atalanta je doživela još samo dva poraza u Seriji A, od Udinezea i Lacija, a “boginja” je upisala remije na gostovanju Milanu i Torinu i ovaj protiv Fiorentine, te još OSAM POBEDA.

Sledećeg vikenda sledi joj pravi ispit u borbi za Evropu, gostovanje Interu kojeg je savladala jesenas rezultatom 2:1.

Ipak, čak i da ne ostvari dobar rezultat, Atalanta će imati odličnu priliku da se pred poslednji deo sezone ponovo učvrsti u vrhu tabele, jer će u naredna tri kola igrati sa “fenjerašom” Peskarom, te Đenovom i Sasuolom.

Ukoliko Atalanta uspešno završi trku za evropska takmičenja, biće to njeno prvo učešće još od 1991. godine kada je u četvrtfinalu Kupa UEFA poražena od Intera.

Imala je, doduše, Atalanta priliku da izađe na evropsku scenu deset godina kasnije, ali je nakon osvajanja sedmog mesta u Seriji A odustala od učešća u nepopularnom i napornom Intertoto kupu.

Bergamo živi fudbal i čeka Evropu.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar