Књига Чеха о животу у Новој Веси

У Друштвеном дому „Чешка беседа“ у Новој Веси промовисана је књига „Нова Вес од 1894. до 2004. године“ аутора Мирослава Стојковића, професора у Школском центру „Петар Кочић“ из Српца, која је посвећена овдашњим Чесима.

Република Српска 05.03.2017 | 21:00
Књига Чеха о животу у Новој Веси
Књига је написана на 684 странице и илустрована са 905 фотографија, 120 скица и факсимила, 20 породичних родослова и представља историјски документ о трагању Чеха за бољим животом и њиховом доласку давне 1894. године у наше крајеве.

Вољом аустроугрске власти, 23 породице зауставиле су се у Кобашком лугу, између ријеке Саве и планине Мотајица, гдје су свили огњишта и свом насељу дали име Нова Вес. Ово село које је никло на крчевини, за кратко вријеме доживјело је велики напредак. Упркос проблемима, сналажљивошћу и великим трудом, изграђене су породичне куће, а брзо је подигнут друштвени дом „Ческа беседа“ и мјесна црква, тако да је Нова Вес у то вријеме важила за најнапредније село и узор за многа насеља у Босни.

„За аутора Мирослава Стојковића нису политичка збивања била у средишту занимања, она су само један оквир унутар кога се смјестио опис живота становника Нове Веси. Тај оквир личи позоришној сцени, у овом случају то је Нова Вес, у којој се умјесто игре догађао стварни живот од краја 19. вијека до задње деценије 20. вијека, којег је аутор на изванредан начин описао“, нагласио је један од рецензената проф. др Вјенцеслав Хероут. Он додаје да је Стојковић овим дјелом сачувао многе догађаје од заборава, чиме књига представља својеврсни документ као споменик историје једног народа за садашње и будуће генерације, не само Чеха већ и осталих народа.



Велико задовољство и захвалност за објављивање књиге Мирослава Стојковића, чија је мајка Чехиња, изразио је и проф. др Жељко Вашко, други рецензент који је рођени Нововешанин.

„Текст је конципиран тако да временски прати судбину Чеха од њиховог насељавања Бохемије, преко сеобе на подручје Украјине до доласка у Босну и стогодишњег опстанка на овим просторима, упркос ратовима и промјенама власти. Поред историјске ретроспективе, одређена поглавља књиге посвећена су образовању, друштвеном и културно-забавном животу, ческим обичајима, коријенима и уопште њиховом животу далеко од домовине“, рекао је Вашко.

Највећи број чешких домаћинстава у Новој Веси било је л938. године (53) са 254 члана, док их данас у овом селу има осам са 11 чланова.

„Када сам дошао на идеју да уђем у овај пројекат, морам признати да нисам нисам био ни свјестан какав ме дуг и напоран посао очекује. На срећу, имао сам подршку породице и пријатеља и данас сам испуњен великим задовољство што сам овај посао након готово шест година успјешно привео крају и књигу предао суду јавности“, поред осталог рекао је аутор свог књижевног првенца професор Мирослав Стојковић.



Промоцији књиге „Нова Вес од 1894. до 2004“ године“ присуствовао је велики број њихових земљака, чланова Удружења „Чешка беседа“ из Славонског Брода, Бањалуке и Приједора. Ову културну манифестацију увеличала је својим присуством и замјеница чешког амбасадора у БиХ Клара Кадлецова, а свечаности су присуствовали и представници општине Србац. Презентација је претворена у заиста велики културни догађај, уз наступ хора „Ческа беседа“ из Славонског Брода, те вишечасовним дружењем Чеха и њихових гостију.

Штампање књиге помогли су Амбасада Чешке у Сарајеву и Министарство спољних послова Чешке Републике, Министарство просвјете и културе Републике Српске, Луџек Корбел из Прага, Јовица Личеник и „БМЛ Цомпани“ из Лакташа.

БН телевизија(С.К)

Коментари / 0

Оставите коментар