Knjiga Čeha o životu u Novoj Vesi

U Društvenom domu „Češka beseda“ u Novoj Vesi promovisana je knjiga „Nova Ves od 1894. do 2004. godine“ autora Miroslava Stojkovića, profesora u Školskom centru „Petar Kočić“ iz Srpca, koja je posvećena ovdašnjim Česima.

Republika Srpska 05.03.2017 | 21:00
Knjiga Čeha o životu u Novoj Vesi
Knjiga je napisana na 684 stranice i ilustrovana sa 905 fotografija, 120 skica i faksimila, 20 porodičnih rodoslova i predstavlja istorijski dokument o traganju Čeha za boljim životom i njihovom dolasku davne 1894. godine u naše krajeve.

Voljom austrougrske vlasti, 23 porodice zaustavile su se u Kobaškom lugu, između rijeke Save i planine Motajica, gdje su svili ognjišta i svom naselju dali ime Nova Ves. Ovo selo koje je niklo na krčevini, za kratko vrijeme doživjelo je veliki napredak. Uprkos problemima, snalažljivošću i velikim trudom, izgrađene su porodične kuće, a brzo je podignut društveni dom „Česka beseda“ i mjesna crkva, tako da je Nova Ves u to vrijeme važila za najnaprednije selo i uzor za mnoga naselja u Bosni.

„Za autora Miroslava Stojkovića nisu politička zbivanja bila u središtu zanimanja, ona su samo jedan okvir unutar koga se smjestio opis života stanovnika Nove Vesi. Taj okvir liči pozorišnoj sceni, u ovom slučaju to je Nova Ves, u kojoj se umjesto igre događao stvarni život od kraja 19. vijeka do zadnje decenije 20. vijeka, kojeg je autor na izvanredan način opisao“, naglasio je jedan od recenzenata prof. dr Vjenceslav Herout. On dodaje da je Stojković ovim djelom sačuvao mnoge događaje od zaborava, čime knjiga predstavlja svojevrsni dokument kao spomenik istorije jednog naroda za sadašnje i buduće generacije, ne samo Čeha već i ostalih naroda.



Veliko zadovoljstvo i zahvalnost za objavljivanje knjige Miroslava Stojkovića, čija je majka Čehinja, izrazio je i prof. dr Željko Vaško, drugi recenzent koji je rođeni Novovešanin.

„Tekst je koncipiran tako da vremenski prati sudbinu Čeha od njihovog naseljavanja Bohemije, preko seobe na područje Ukrajine do dolaska u Bosnu i stogodišnjeg opstanka na ovim prostorima, uprkos ratovima i promjenama vlasti. Pored istorijske retrospektive, određena poglavlja knjige posvećena su obrazovanju, društvenom i kulturno-zabavnom životu, českim običajima, korijenima i uopšte njihovom životu daleko od domovine“, rekao je Vaško.

Najveći broj čeških domaćinstava u Novoj Vesi bilo je l938. godine (53) sa 254 člana, dok ih danas u ovom selu ima osam sa 11 članova.

„Kada sam došao na ideju da uđem u ovaj projekat, moram priznati da nisam nisam bio ni svjestan kakav me dug i naporan posao očekuje. Na sreću, imao sam podršku porodice i prijatelja i danas sam ispunjen velikim zadovoljstvo što sam ovaj posao nakon gotovo šest godina uspješno priveo kraju i knjigu predao sudu javnosti“, pored ostalog rekao je autor svog književnog prvenca profesor Miroslav Stojković.



Promociji knjige „Nova Ves od 1894. do 2004“ godine“ prisustvovao je veliki broj njihovih zemljaka, članova Udruženja „Češka beseda“ iz Slavonskog Broda, Banjaluke i Prijedora. Ovu kulturnu manifestaciju uveličala je svojim prisustvom i zamjenica češkog ambasadora u BiH Klara Kadlecova, a svečanosti su prisustvovali i predstavnici opštine Srbac. Prezentacija je pretvorena u zaista veliki kulturni događaj, uz nastup hora „Česka beseda“ iz Slavonskog Broda, te višečasovnim druženjem Čeha i njihovih gostiju.

Štampanje knjige pomogli su Ambasada Češke u Sarajevu i Ministarstvo spoljnih poslova Češke Republike, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ludžek Korbel iz Praga, Jovica Ličenik i „BML Compani“ iz Laktaša.

BN televizija(S.K)

Komentari / 0

Ostavite komentar