Нетанијаху: Повући иранске снаге

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас, пред посету Москви у четвртак, да ће од председника Русије Владимира Путина затражити да се иранске војне снаге повуку из Сирије на основу сваког споразума о завршетку грађанског рата у тој земљи.

Свијет 05.03.2017 | 13:29
Нетанијаху: Повући иранске снаге
"Иран настоји, на основу споразума или без њега, да се перманентно базира у Сирији - било кроз војно присуство на копну или поморско војно присуство и такође кроз постепени покушај да се отвори фронт са нама на Голанској висоравни", рекао је Нетанијаху на данашњој седници владе.

Он је најавио да ће "председнику Путину пренети оштро противљење тој могућности" и да се нада да ће моћи да се постигне одређено разумевање да се смањи могућа напетост између израелских и руских снага, како је то успешно чињено до сада, преносе израелски медији.

Заменик министра спољних послова Русије Михаил Богданов изјавио је данас за арапски лист Ал-Хајат да ће повлачење иранских снга из Сирије бити изведено само у оквиру коначног споразума у Сирији.

"Власти које ће законски бити изабране у Сирији биће оне које ће имати право да захтевају повлачење свих страних снага из земље", рекао је Богданов, бивши амбасадор Русије у Израелу.

Русија и Израел обележили су у октобру прошле године четврт века дипломатских односа. Тим поводом су Путин и Нетанијаху разговарали телефоном шести пут за годину дана.

Други повод за разговор било је знатно повећање руских снага у Сирији, писали су израелски медији, па је председник Израела Рувен Ривлин посетио Русију, а Нетанијаху је био у Москви два пута.

Главни разлог ближих односа између две земље био је улазак руских снага у рат у Сирији. Израел и Русија су успоставили механизам за војну координацију како би се спречили инциденти између њихових ваздухопловних и поморских снага и о томе се говорило на највишим нивоима.

Израел иначе настоји да се држи по страни рата који бесни у суседној земљи, али одговара на преливање сукоба на граници на Голану, мада верује да су посреди грешке. Израелске ваздухопловне снаге су такође нападале конвоје оружја из Сирије, наводно намењене либанском Хезболаху против кога је изралелска војска ратовала више од месец дана у лето 2006. године.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар