Netanijahu: Povući iranske snage

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas, pred posetu Moskvi u četvrtak, da će od predsednika Rusije Vladimira Putina zatražiti da se iranske vojne snage povuku iz Sirije na osnovu svakog sporazuma o završetku građanskog rata u toj zemlji.

Svijet 05.03.2017 | 13:29
Netanijahu: Povući iranske snage
"Iran nastoji, na osnovu sporazuma ili bez njega, da se permanentno bazira u Siriji - bilo kroz vojno prisustvo na kopnu ili pomorsko vojno prisustvo i takođe kroz postepeni pokušaj da se otvori front sa nama na Golanskoj visoravni", rekao je Netanijahu na današnjoj sednici vlade.

On je najavio da će "predsedniku Putinu preneti oštro protivljenje toj mogućnosti" i da se nada da će moći da se postigne određeno razumevanje da se smanji moguća napetost između izraelskih i ruskih snaga, kako je to uspešno činjeno do sada, prenose izraelski mediji.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov izjavio je danas za arapski list Al-Hajat da će povlačenje iranskih snga iz Sirije biti izvedeno samo u okviru konačnog sporazuma u Siriji.

"Vlasti koje će zakonski biti izabrane u Siriji biće one koje će imati pravo da zahtevaju povlačenje svih stranih snaga iz zemlje", rekao je Bogdanov, bivši ambasador Rusije u Izraelu.

Rusija i Izrael obeležili su u oktobru prošle godine četvrt veka diplomatskih odnosa. Tim povodom su Putin i Netanijahu razgovarali telefonom šesti put za godinu dana.

Drugi povod za razgovor bilo je znatno povećanje ruskih snaga u Siriji, pisali su izraelski mediji, pa je predsednik Izraela Ruven Rivlin posetio Rusiju, a Netanijahu je bio u Moskvi dva puta.

Glavni razlog bližih odnosa između dve zemlje bio je ulazak ruskih snaga u rat u Siriji. Izrael i Rusija su uspostavili mehanizam za vojnu koordinaciju kako bi se sprečili incidenti između njihovih vazduhoplovnih i pomorskih snaga i o tome se govorilo na najvišim nivoima.

Izrael inače nastoji da se drži po strani rata koji besni u susednoj zemlji, ali odgovara na prelivanje sukoba na granici na Golanu, mada veruje da su posredi greške. Izraelske vazduhoplovne snage su takođe napadale konvoje oružja iz Sirije, navodno namenjene libanskom Hezbolahu protiv koga je izralelska vojska ratovala više od mesec dana u leto 2006. godine.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar