Кина јача поморску и ваздушну одбрану

Премијер Ли Кећанг поручује да ће Кина наставити да продубљује војне реформе, учвршћујући руковођење Комунистичке партије оружаним снагама.

Свијет 05.03.2017 | 11:31
Кина јача поморску и ваздушну одбрану
У унапред припремљеном говору који ће Ли данас одржати на годишњем заседању парламента наведено је да ће земља ојачати поморску и ваздушну одбрану, као и граничну контролу, у настојању да очува суверенитет и безбедност.

Портпаролка кинеског парламента рекла је раније да ће трошкови на пољу одбране ове године порасти за око седам одсто.

Међутим, за разлику од ранијих година, циљани расходи у области одбране за 2017. нису укључени у буџет Кине, који је објављен у исто време када и премијеров припремљени говор, примећује Ројтерс, уз напомену да је Кина више пута истицала да су њени трошкови на пољу одбране транспарентни.

Кинеско Министарство финансија саопштило је да је Кина за текућу годину поставила циљ од три одсто БДП-а за буџетски дефицит, у складу с прошлогодишњим циљем, и обећало да ће се ухватити у коштац са дужничким ризиком локалне управе.

У нацрту плана који ће данас бити изнет у парламенту, Министарство најављује и да ће успоставити базу података о приходима и имовини појединаца, у оквиру напора да побољша убирање пореза.

Премијер Ли у припремљеном говору поручује и да ће се Кина одлучно супротставити независности Тајвана.

"Никада нећемо толерисати ниједну активност, у било ком облику и под било којим именом, која представља покушај одвајања Тајвана од матичне територије", наводи се у говору, у којем се наглашава да ће Кина заштити национални суверенитет и територијални интегритет уз очување мира и стабилности у Тајваном мореузу.

Кина је веома сумњичава у погледу тајванске председнице Цаи Инг Вен, чија владајућа Демократска напредна партија заговара формалну независност острва, што је "црвена линија" за Пекинг, који је обуставио званични дијалог са Тајпејом, наводи Ројтерс.

Ли у говору поручује и да идеја о независности Хонгконга не води никуда, те да ће Пекинг обезбедити да принцип "једна земља, два система" буде апсолутно примењен у Хонгконгу и Макау.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Таг

05.03.2017 11:19

Кинези су за нас ванзаљци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соррy

05.03.2017 12:08

Ванземаљци