Kina jača pomorsku i vazdušnu odbranu

Premijer Li Kećang poručuje da će Kina nastaviti da produbljuje vojne reforme, učvršćujući rukovođenje Komunističke partije oružanim snagama.

Svijet 05.03.2017 | 11:31
Kina jača pomorsku i vazdušnu odbranu
U unapred pripremljenom govoru koji će Li danas održati na godišnjem zasedanju parlamenta navedeno je da će zemlja ojačati pomorsku i vazdušnu odbranu, kao i graničnu kontrolu, u nastojanju da očuva suverenitet i bezbednost.

Portparolka kineskog parlamenta rekla je ranije da će troškovi na polju odbrane ove godine porasti za oko sedam odsto.

Međutim, za razliku od ranijih godina, ciljani rashodi u oblasti odbrane za 2017. nisu uključeni u budžet Kine, koji je objavljen u isto vreme kada i premijerov pripremljeni govor, primećuje Rojters, uz napomenu da je Kina više puta isticala da su njeni troškovi na polju odbrane transparentni.

Kinesko Ministarstvo finansija saopštilo je da je Kina za tekuću godinu postavila cilj od tri odsto BDP-a za budžetski deficit, u skladu s prošlogodišnjim ciljem, i obećalo da će se uhvatiti u koštac sa dužničkim rizikom lokalne uprave.

U nacrtu plana koji će danas biti iznet u parlamentu, Ministarstvo najavljuje i da će uspostaviti bazu podataka o prihodima i imovini pojedinaca, u okviru napora da poboljša ubiranje poreza.

Premijer Li u pripremljenom govoru poručuje i da će se Kina odlučno suprotstaviti nezavisnosti Tajvana.

"Nikada nećemo tolerisati nijednu aktivnost, u bilo kom obliku i pod bilo kojim imenom, koja predstavlja pokušaj odvajanja Tajvana od matične teritorije", navodi se u govoru, u kojem se naglašava da će Kina zaštiti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet uz očuvanje mira i stabilnosti u Tajvanom moreuzu.

Kina je veoma sumnjičava u pogledu tajvanske predsednice Cai Ing Ven, čija vladajuća Demokratska napredna partija zagovara formalnu nezavisnost ostrva, što je "crvena linija" za Peking, koji je obustavio zvanični dijalog sa Tajpejom, navodi Rojters.

Li u govoru poručuje i da ideja o nezavisnosti Hongkonga ne vodi nikuda, te da će Peking obezbediti da princip "jedna zemlja, dva sistema" bude apsolutno primenjen u Hongkongu i Makau.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Tag

05.03.2017 11:19

Kinezi su za nas vanzaljci.

ODGOVORITE
Name

Sorry

05.03.2017 12:08

Vanzemaljci