Без ПДВ-а поклони за функционере БиХ

Пред парламентарцима БиХ ускоро би требало да се нађе Приједлог измјена и допуна Закона о порезу на додатну вриједност (ПДВ), који предвиђа да роба која је досад била ослобођена царине буде ослобођена и ПДВ-а, који износи 17 посто.

Босна и Херцеговина 04.03.2017 | 15:56
Без ПДВ-а поклони за функционере БиХ
Према том приједлогу, ПДВ-а би требало да буду ослобођени медицински инструменти, неки лијекови и донације. Осим тога, ПДВ-а би требало да буде ослобођена и роба намијењена градњи, одржавању или украшавању гробаља, те спомен-плоча за жртве рата других држава које су покопане у царинском подручју БиХ.

Осим овога, предложено је и смањење ПДВ-а за функционерске поклоне.

Наиме, у Приједлогу измјена и допуна Закона о порезу на додатну вриједност у члану 207. тачка а9 алинеја 30 стриктно се наводи: роба намијењена монарсима или шефовима државе, тј. роба коју увози Протокол Предсједништва БиХ, Дипломатски протокол МИП-а БиХ и Протокол предсједника ентитета с намјером поклона предсједницима других држава, укључујући и генералног секретара УН-а и цареве, краљеве, владаре или све оно што та лица када дођу у БиХ планирају унијети и трошити, биће ослобођено ПДВ-а, као и поклони које чланови Предсједништва и предсједници ентитета поклањају овим лицима.

Из Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УО УИО) БиХ дали су позитивно мишљење, уз констатацију да ће ове измјене имати финансијски утицај на прикупљање индиректних пореза при увозу, односно буџетских прихода по основу ПДВ-а ако се и даље буде задржао исти обим увоза као у 2016. години, што неће олакшати одлуку парламентарцима.

Мирсад Исаковић (СББ), члан Комисије за финансије и буџет Представничког дома БиХ, истиче да у једном дијелу подржава ове измјене и допуне, али да већи проблем, по његовом мишљењу, представља то што нема сагласности, а ни интереса да се уведе диференцирана стопа ПДВ-а, што је, како је казао, и један од захтјева Европске уније.

"Ми морамо наше законодавство ускладити с европским, а на ред ће доћи и порез на додатну вриједност, који ће се морати мијењати. Моје мишљење је да постоји потреба да се смањи ПДВ на производе који су неопходни за живот, а да се порез на додатну вриједност у потпуности укине за хљеб и млијеко, те порез на књиге и штампу. Раније сам говорио о томе да држава треба да уведе већи порез на луксуз", сматра Исаковић.

Дамир Бећировић (ДФ), такође члан ресорне комисије, мишљења је да је приједлог да се пореза ослободе државне и ентитетске институције, посебно у ситуацији када дају и примају поклоне, лош и да он то никада неће подржати.

"Подржаћу да се ПДВ-а ослободи роба која је донација, одређени лијекови, али ово остало што је наведено нећу подржати. Сматрам да ми што прије треба да уведемо диференцирану ПДВ стопу јер је то у складу са законодавством ЕУ, јер би нам то омогућило да смањимо порез на додатну вриједност за производе попут основних животних намирница, те школског прибора и штампе", казао је Бећировић.

Душанка Мајкић (СНСД), члан Комисије, каже да њу забрињава неодређен став УО УИО БиХ када је у питању Приједлог измјена и допуна Закона о порезу на додатну вриједност којии робу која је ослобођена царина ослобађа и ПДВ-а.

"Бојим се да је на парламентарцима велика одговорност и да се не деси ситуација као са Законом о акцизама", казала је Мајкићева.

Говорећи о могућности диференциране стопе ПДВ-а, Мајкићева истиче да је БиХ једна од ријетких земаља које имају јединствену ПДВ стопу и да се и до овог тешко дошло.

"Слажем се да за неке производе треба да буде мања ПДВ стопа, али тешко ћемо до тога у оваквој политичкој ситуацији. Неки сматрају да и ову ПДВ стопу треба повећати, али о томе нико не смије да прича, јер је и ових 17 посто по неким процјенама мало. Међутим, дирнути у то је као да сте такли у зјеницу ока", каже Мајкићева и додаје да ће БиХ у наредним годинама, ипак, морати донијети закон који ће омогућити диференцирану стопу ПДВ-а, па било то милом или силом, коју ће проузроковати европске интеграције.

Момчило Новаковић, посланик НДП-а у Представничком дому БиХ, сматра да томе морамо прићи цјеловито, а не овако, те да треба то уредити тако да не би било злоупотреба које су могуће и са донацијама.

"Треба полако ићи ка диференцијацији ПДВ стопе. Мислим да су потребне три ПДВ стопе - нулта за дјечју храну, књиге и штампу, 20 посто на луксуз и 10 посто на хљеб, млијеко и остале прехрамбене артикле", рекао је Новаковић, додавши да ће овај приједлог измјена и допуна тешко проћи.

Зоран Павловић, економски аналитичар, сматра да је БиХ издашна држава према богатима, јер једнаку ПДВ стопу имају и они који купују мерцедес и они који купују дјечју храну и лијекове.

Истиче да је потребно радити цјеловито на овом закону те да појединачне одлуке могу само штетити.

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ослободи

04.03.2017 19:37

Ослободите ПДВ на опрему и храну за бебе морони!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сутина

04.03.2017 21:15

Сва царина која се наплати за увезену робу, оде на плате цариника и политицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

05.03.2017 07:35

Ста би са оном килом злата ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

родитељ

05.03.2017 07:41

Засто да ослободе кад се нико не буни..овце се сисају док има вуне..

ОДГОВОРИТЕ