Тужба суду тек ако спор не ријеше мирно

Уставни суд Републике Српске утврдио је да да је одредба Закона о раду РС, којом је дефинисан процес подношења тужбе радника против послодавца, у складу са Уставом те да њоме нису нарушена радничка права.

Република Српска 04.03.2017 | 02:40
Тужба суду тек ако спор не ријеше мирно
Иницијативу за оцјену уставности члана 201. Закона о раду РС, којом је дефинисана процедура подношења тужбе против послодавца, поднио је Савез синдиката Српске.

Представници запослених сматрају да радници којима је послодавац нарушио права не морају прво спор да рјешавају код Агенције за мирно рјешавање радних спорова, већ да могу одмах да поднесу тужбу надлежном суду.

Законом о раду, односно његовим чланом 201. дефинисано је да радник, који сматра да му је послодавац нарушио права, може поднијети тужбу надлежном суду тек ако тај спор није ријешен у поступку мирног рјешавања код надлежног органа. Генерални секретар Савеза синдиката РС Велка Оџаковић казала је да је Синдикат затечен одлуком Уставног суда и да и даље тврде да члан 201. ограничава раднике у остваривању радничких права на судску заштиту.

- Влада РС сматра да се радник обавезно мора обратити Агенцији за мирно рјешавање радних спорова, па тек онда суду. Ми тврдимо да то треба да буде алтернатива, односно да радник може да се обрати Агенцији или пак суду, да не треба стриктно да буде везан за надлежне институције које воде мирно рјешавање радних спорова - казала је Оџаковићева.

Нагласила је и да је спорно то што радник има рок од 30 дана да се обрати Агенцији за мирно рјешавање радних спорова од дана учињене повреде.

- Сви запослени, међутим, не могу знати када је послодавац прекршио њихова права - казала је Оџаковићева.

Нагласила је да, иако је Уставни суд РС донио коначну одлуку, синдикат сматра да је овим чланом Закона о раду РС, радницима ограничено право на судску заштиту, не само по прописима РС, већ и Међународној конвенцији.

- Овај члан сужава права радника и није у складу са нашим позитивним правним прописима, односно праву сваког грађанина да има судску заштиту - навела је Оџаковићева.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић јуче се није јављао на телефон.

Процедура
Закон о раду усвојен је крајем 2015, а на снагу је ступио половином јануара прошле године. Против овог законског рјешења био је Савез синдиката РС, који је одбио и да учествују у његовој изради.

Након што је Закон о раду ступио на снагу, Савез синдиката је упутио захтјев Уставном суду РС за оцјену уставности и законитости поступка усвајања Закона о раду, јер како су навели тада није постојао основ да тај закон буде усвојен по хитној процедури. Поред тога, поднесено је и више захтјева за оцјену уставности и законитости одређених чланова Закона о раду.

Извор: Глас српске

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Клан

04.03.2017 07:50

А шта сте очекивале да ће Селмани и остали који немилице пљачкају РС донијети праведну одлуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕГОТХИА

04.03.2017 10:40

АКО ЈЕ ОВО ТАЧНО, УСТАВНИ СУД ЈЕ КОНАЧНО И ЗА ДУЖИ ПЕРИОД "УГАСИО СВЈЕТЛО" РАДНИЧКИМ ПРАВИМА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ И ПОСТАО ЗАШТИТНИК НАЈЖЕШЋЕ РАДНЕ ЕКСПЛОАТАЦАЈЕ РАДНИКА ОД СТРАНЕ ВЛАСТИ И ВЛАСТИ БЛИСКИХ ТАЈКУНА, ЈЕР ЈЕ ДАО УСТАВНУ ПОДРШКУ "ДИВЉОЈ" АГЕНЦИЈИ КОЈУ ВОДИ НЕКАКАВ КВАЗИ ДОКТОР ПРАВА СУМЊИВОГ МОРАЛА КОЈИ ЈЕ ШИРОЈ ЈАВНОСТИ ПОЗНАТ И КАО НЕКАДАШЊИ ШЕФ ОДСЈЕКА ЗА ИЗБЈЕГЛА ЛИЦА У БАЊА ЛУЦИ КОЈИ ЈЕ НА ВРЛО СУМЊИВ НАЧИН ПОВРИЈЕДИО БРОЈНА ПРАВА СРПСКИХ ИЗБЈЕГИЦА У БАЊА ЛУЦИ... ЈАСНО ЈЕ ДА ТАКАВ ШАМПИОН У "ЛАКЕЈСТВУ" ВЛАСТИ НЕЋЕ ШТИТИТИ ПРАВА РАДНИКА.

Name

БИХ

04.03.2017 14:16

У цјелости точно што би рекли у СНСД-еу , лик је оличење мита и корупције, сјахао из Гламоча, ухватио са мита и корупцио купио државни и правосудни и замисли постао главни у Агенцији. Драге раднице и радници , нећете добити ни банку, ако вам овај лик буде судио.

Name

Гласали сте

04.03.2017 08:26

Узивајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИХ

04.03.2017 09:46

Одлука је у складу са саставом судија Уставног суда Републике Српске, не могу они , с обзиром на начин како су стекли звање судије, судити другачије од оних који су их на ту функцију и поставили. Чуј , сад би ти судио против мене, е нема тога код Баје. Била би немогућа мисија да тај суд пресуди нешто у корист народа , а зато лаку ноћ правној држави и Европској конвенцији, можда се једном БИХ и Европска конвенција сретну и кафу попију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

04.03.2017 14:58

Па шта је овде спорно. Схваам коментаре уколико се ради о адвокатима. Агенција је владина управна организација. Уколико агенција не постигне споразум, следеца инстанца је суд и то све бесплатно, за разлику од адвоката.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах

05.03.2017 23:35

Јос једна будаластина од стране ових које зову правосудје. Да је могло бити мирног рјесења, до спора не би ни досло. Само корак висе тако да троскови буфу веци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срето радаковиц приједор

19.08.2017 10:29

Отисао сам у пензију 20 06 2017 послодавац ми јос не даје отпремнину предузеце је ад ливница љубија

ОДГОВОРИТЕ