По судској одлуци пљенидба средстава

Зависно предузеће "Рудник и термоелектрана Угљевик" /РиТЕ/ изразило је незадовољство одлуком суда по којој је обавезно да фирми "Континентал" из Угљевика исплати изгубљену добит за радове који, како кажу, никада нису уговорени, нити извршени.

Република Српска 04.03.2017 | 00:45
По судској одлуци пљенидба средстава
Из овог предузећа подсјећају да је Окружни привредни суд у Бијељини 24. фебруара донио рјешење о извршењу којим се одређује пљенидба средстава са њиховог рачуна у корист фирме "Континентал" Угљевик на основу наводног главног дуга од 1.140.124 КМ, који са трошковима поступка износи 2.293.171 КМ.

У саопштењу се додаје да је Окружни привредни суд у Бијељини ово рјешење донио на основу своје раније пресуде коју су потврдили Виши привредни суд у Бањалуци и Врховни суд Републике Српске.

Из РиТЕ Угљевик наводе да фирма "Континентал", као и компаније "Терекс инжењеринг" и "Шицо енд компани", које су по истом основу поднијеле тужбе, нису предузеле ниједну радњу на површинском копу Богутово Село, нити је са њима икада потписан уговор о извођењу радова, а суд је донио пресуде у њихову корист.

"Све ово оставља отворено питање какав третман РиТЕ има код судова, гдје је овдје независност и непристрасност у поступању судова и каква је даља судбина овог предузећа и запослених када не може рачунати ни на минимум заштите од надлежних институција и правосуђа", питају из РиТЕ Угљевик.

Из овог предузећа подсјећају да су РиТЕ Угљевик, по ранијим пресуда, средства експресно скидана у корист компанија "Терекс инжењеринг", "Шицо енд компани", те сада у случају фирме "Континентал".

"Са друге стране, наше настојање да нам буду враћена неправедно исплаћена дупла средства `Терекс инжењерингу`, које без основа располаже са наших 5,7 милиона КМ, траје пред судом већ неколико мјесеци, иако су се стекли сви законски услови за спровођење поступка противизвршења, а истовремено се покреће експресно извршење у корист фирме `Континентал`", наводе из РиТЕ Угљевик.

Из овог предузећа истичу да се поставља питање непристрасности и објективности судова, који доносе пресуде у корист предузећа /од којих нека фактички више и не постоје/ за радове који нити су уговорени, нити извршени, а на штету РиТЕ Угљевик који је највећи произвођач електричне енергије у Републици Српској и од чијег рада директно и индиректно зависи егзистенција неколико хиљада грађана.

Они наводе да ће правна борба, која траје од 2003. године, бити настављена кроз институције и правосуђе, али да досадашње судске одлуке указују да више успјеха имају они који посао никада нису урадили и то им се чак дупло плаћа.

"Вјерујемо да ћемо пред пред судовима на крају успјети да заштитимо предузеће користећи сва расположива правна средства, али се плашимо да, када се ти поступци заврше у нашу корист, нећемо имати од кога да наплатимо своја потраживања, јер нека од предузећа која су нас тужила не располажу никаквим матријалним средствима, нити имовином", наводи се у саопштењу.

Извор: Срна

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Схема

03.03.2017 23:55

Јел оно неко од политицара спомињао судску мафију? Ста це тек бити са наводним централама на Врбасу? Тамо тразе десетине милиона. Ово је најисплативији бизнис, склопис некакав уговор, органи ентитета затезу око поцетка реализације и онда се путем суда инкасирају милиони. Па се по раније успостављеном договору милиони подијеле. А народ неце нови власт која би то све зауставила и санкционисала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судска м.....

04.03.2017 07:46

Само се јавите Србачком или Которварошком клану и све лагано завршавамо за 30 %. Референце: Новаковићи, СелманКРИМИ, Бубићи...

Name

Труе

04.03.2017 09:03

Газде Тереxа, Шицо и Континентал дају добар проценат изгледа.

Name

Ооопс

04.03.2017 15:31

Пинка је пинка, ко се уградио мазно је за себе мешто. Сви трошкови иду на РиТЕ, а кроз цијену струје свима нама.

Name

Угљевик

04.03.2017 05:17

Ниси криви судови него неспособност васих правника који су добили посо по КО зна којој линији и људи који су у предузецу и сурују СА овим фирмама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беркас Г.

04.03.2017 10:05

А тек шта се пара накрао онај Спасо није за причу.Имате способну правну службу,губите спорове са Сицо и Цомпанy бруко једна.

Name

Замало први

04.03.2017 15:05

Па сами су крив, јер су ангазовали адв.канцеларију. Ко нормалан би узео адв.канцелатију у којој је просјек "адвоката" 27-28 година. Ко не вјерује има службена страница на интернету.

Name

Соко

04.03.2017 05:21

Никакво цудо кад имате такви правну слузбу који немогу да ријесе нај мање Проблеме примјер ухвате цовјека краде нафту оду на суд изгупе и Јос ми морају платит остету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сикс

04.03.2017 06:50

Куда идемо ... СТРАСНО ...није висе фазон да се несто ради па дебело наплати , него да се не ради , а јос дебље наплати...каква лоповска дрскост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

04.03.2017 07:59

То је нама наса борба дала.Мислили смо да це нам наси торови дати несто.Ал ето ста смо добили да лоповији влада насим Тором.Како је кренуо ни термелектране неце бити.

Name

хихи

04.03.2017 08:02

Ефт и свети Хамовиц це да вас све покупује и отказе неспособњаке и лезилебовице, јос мало људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јад и биједа

04.03.2017 08:03

А сто неко не назове СИПУ и Покрене поступак пред тузилаством БИХ које је мање мафијаско него у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

04.03.2017 10:20

Па кад би Сипа досла да похапси лопове и преваранте ста би било.Било би угрозен нацијонални интерес.Мене и друге нетреба да бранд тид нацијонални интрездзије.Сваки пут кад нас бранд они увјек буди богати.

Name

БОСЊАК-БОСАНАЦ И ХЕРЦЕГОВАЦ

04.03.2017 08:08

КОД ВАС НЕМА КРИМИНАЛА КАО ДА ВАМ ЈЕ ДОДО ПРЕДСЈЕДАТЕЉ ЕЛ.ПРИВРЕДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

04.03.2017 08:55

То се деси када таквим гигантима руководе политички пробисвијети који незнају ништа сруго него узимати за себе максимално. Ко су особе које су ставиле потпис на спорне уговоре каква је њихова одговорност и морална а посебно материјална. Дође на мјесто дректора са гаћама на штапу а оде као милионер а предузећу остави милионске дугове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм...

04.03.2017 09:25

А јел мозе да обицан градјанин који је добио пресуду против дрзаве...заплијени средства са њиховог рацуна...то не мозе, али кад дрзава отима све мозе...само револуција...погубити бар једно 1000 најокорелијих политицара, судија, тузиоца...па да видис кад це следеци да украде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

04.03.2017 10:01

Коме ви господо бацате прашину у очи? Прво Ви гулите Електрану на све могуће нацине а тек вас Круниц шта је све покрао,позапосљавао дугове формирао па отишао на другу фотељу и ником ништа.Правите се луди а годинама склапате уговоре фиктивне,дијелите попола,правите минусе у бранши која је свуда у свијету успјесна.Ви из електродистрибуције сте највећи лопови које је свијет видио,партијске дерикозе и најсмрдљивији део блата у Републици Српској. Ви имате за партнере предратне сибицаре бијељинске,и сад кобајаги ви њему нећете да платите фиктивни дуг. Пола вас је запослено преко везе и партије,ни школе ни знања,нос брисете рукавом,већина крезуби и Ви причате о неправди.Покријте се смрдљивим цебетом и ћутите јер вас лоповлук је видљив и опипљив са километра.Зали боже народ овог краја који умјесто да просперитет гледа,гледа немилосрдну пљачку од својих изабраних властодржаца,полтрона,сибицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РиТЕ

04.03.2017 11:19

Заборавио си и Арсена Тешића да поменеш. Ништа мањи лопов од Жиме Крунића.

Name

Бз

04.03.2017 10:01

Само СИПА ове приватнике фа похапси који хоће да растуре рудник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

забринут

04.03.2017 10:37

Бозе, мозе ли нама ико помоци? Да ли смо се икад запитали - какве су добре праксе уредјених земаља ЕУ-е, да по узору на њих уредимо своју земљу. Како је све ово могуце, или су информације које нам медији саљу нетацне. Да ли смо нормални и свјесни да све ово лосе сто цинимо или сто ниста не цинимо, радимо против својих потомака? Бозе призови нас памети...

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

04.03.2017 11:00

Изврсни правници раде у Термоелектрани .Мора да им је право предавао Додик у централи СНСД-а и још траже ПОВЛАШТЕНИ третмАН КОД СУДОВА??????????боже ме сачувај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мезгеајац

04.03.2017 11:23

Е сад вам је ваљда јасно како је Бато Секула постао угледни бизнисмен... А то што Тереx копа угаљ у Мезграји и никоме ништа не плаћа (осим Додику) то никога не занима. Зар није могла РиТЕ послати у Мезграју свој багер и копати за рачун предузећа а не да приватник пљачка.

ОДГОВОРИТЕ