Po sudskoj odluci pljenidba sredstava

Zavisno preduzeće "Rudnik i termoelektrana Ugljevik" /RiTE/ izrazilo je nezadovoljstvo odlukom suda po kojoj je obavezno da firmi "Kontinental" iz Ugljevika isplati izgubljenu dobit za radove koji, kako kažu, nikada nisu ugovoreni, niti izvršeni.

Republika Srpska 04.03.2017 | 00:45
Po sudskoj odluci pljenidba sredstava
Iz ovog preduzeća podsjećaju da je Okružni privredni sud u Bijeljini 24. februara donio rješenje o izvršenju kojim se određuje pljenidba sredstava sa njihovog računa u korist firme "Kontinental" Ugljevik na osnovu navodnog glavnog duga od 1.140.124 KM, koji sa troškovima postupka iznosi 2.293.171 KM.

U saopštenju se dodaje da je Okružni privredni sud u Bijeljini ovo rješenje donio na osnovu svoje ranije presude koju su potvrdili Viši privredni sud u Banjaluci i Vrhovni sud Republike Srpske.

Iz RiTE Ugljevik navode da firma "Kontinental", kao i kompanije "Tereks inženjering" i "Šico end kompani", koje su po istom osnovu podnijele tužbe, nisu preduzele nijednu radnju na površinskom kopu Bogutovo Selo, niti je sa njima ikada potpisan ugovor o izvođenju radova, a sud je donio presude u njihovu korist.

"Sve ovo ostavlja otvoreno pitanje kakav tretman RiTE ima kod sudova, gdje je ovdje nezavisnost i nepristrasnost u postupanju sudova i kakva je dalja sudbina ovog preduzeća i zaposlenih kada ne može računati ni na minimum zaštite od nadležnih institucija i pravosuđa", pitaju iz RiTE Ugljevik.

Iz ovog preduzeća podsjećaju da su RiTE Ugljevik, po ranijim presuda, sredstva ekspresno skidana u korist kompanija "Tereks inženjering", "Šico end kompani", te sada u slučaju firme "Kontinental".

"Sa druge strane, naše nastojanje da nam budu vraćena nepravedno isplaćena dupla sredstva `Tereks inženjeringu`, koje bez osnova raspolaže sa naših 5,7 miliona KM, traje pred sudom već nekoliko mjeseci, iako su se stekli svi zakonski uslovi za sprovođenje postupka protivizvršenja, a istovremeno se pokreće ekspresno izvršenje u korist firme `Kontinental`", navode iz RiTE Ugljevik.

Iz ovog preduzeća ističu da se postavlja pitanje nepristrasnosti i objektivnosti sudova, koji donose presude u korist preduzeća /od kojih neka faktički više i ne postoje/ za radove koji niti su ugovoreni, niti izvršeni, a na štetu RiTE Ugljevik koji je najveći proizvođač električne energije u Republici Srpskoj i od čijeg rada direktno i indirektno zavisi egzistencija nekoliko hiljada građana.

Oni navode da će pravna borba, koja traje od 2003. godine, biti nastavljena kroz institucije i pravosuđe, ali da dosadašnje sudske odluke ukazuju da više uspjeha imaju oni koji posao nikada nisu uradili i to im se čak duplo plaća.

"Vjerujemo da ćemo pred pred sudovima na kraju uspjeti da zaštitimo preduzeće koristeći sva raspoloživa pravna sredstva, ali se plašimo da, kada se ti postupci završe u našu korist, nećemo imati od koga da naplatimo svoja potraživanja, jer neka od preduzeća koja su nas tužila ne raspolažu nikakvim matrijalnim sredstvima, niti imovinom", navodi se u saopštenju.

Izvor: Srna

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Shema

03.03.2017 23:55

Jel ono neko od politicara spominjao sudsku mafiju? Sta ce tek biti sa navodnim centralama na Vrbasu? Tamo traze desetine miliona. Ovo je najisplativiji biznis, sklopis nekakav ugovor, organi entiteta zatezu oko pocetka realizacije i onda se putem suda inkasiraju milioni. Pa se po ranije uspostavljenom dogovoru milioni podijele. A narod nece novi vlast koja bi to sve zaustavila i sankcionisala.

ODGOVORITE
Name

Sudska m.....

04.03.2017 07:46

Samo se javite Srbačkom ili Kotorvaroškom klanu i sve lagano završavamo za 30 %. Reference: Novakovići, SelmanKRIMI, Bubići...

Name

True

04.03.2017 09:03

Gazde Terexa, Šico i Kontinental daju dobar procenat izgleda.

Name

Ooops

04.03.2017 15:31

Pinka je pinka, ko se ugradio mazno je za sebe mešto. Svi troškovi idu na RiTE, a kroz cijenu struje svima nama.

Name

Ugljevik

04.03.2017 05:17

Nisi krivi sudovi nego nesposobnost vasih pravnika koji su dobili poso po KO zna kojoj liniji i ljudi koji su u preduzecu i suruju SA ovim firmama.

ODGOVORITE
Name

Berkas G.

04.03.2017 10:05

A tek šta se para nakrao onaj Spaso nije za priču.Imate sposobnu pravnu službu,gubite sporove sa Sico i Company bruko jedna.

Name

Zamalo prvi

04.03.2017 15:05

Pa sami su kriv, jer su angazovali adv.kancelariju. Ko normalan bi uzeo adv.kancelatiju u kojoj je prosjek "advokata" 27-28 godina. Ko ne vjeruje ima službena stranica na internetu.

Name

Soko

04.03.2017 05:21

Nikakvo cudo kad imate takvi pravnu sluzbu koji nemogu da rijese naj manje Probleme primjer uhvate covjeka krade naftu odu na sud izgupe i Jos mi moraju platit ostetu.

ODGOVORITE
Name

Siks

04.03.2017 06:50

Kuda idemo ... STRASNO ...nije vise fazon da se nesto radi pa debelo naplati , nego da se ne radi , a jos deblje naplati...kakva lopovska drskost.

ODGOVORITE
Name

Bn

04.03.2017 07:59

To je nama nasa borba dala.Mislili smo da ce nam nasi torovi dati nesto.Al eto sta smo dobili da lopoviji vlada nasim Torom.Kako je krenuo ni termelektrane nece biti.

Name

hihi

04.03.2017 08:02

Eft i sveti Hamovic ce da vas sve pokupuje i otkaze nesposobnjake i lezilebovice, jos malo ljudi.

ODGOVORITE
Name

Jad i bijeda

04.03.2017 08:03

A sto neko ne nazove SIPU i Pokrene postupak pred tuzilastvom BIH koje je manje mafijasko nego u RS.

ODGOVORITE
Name

Bn

04.03.2017 10:20

Pa kad bi Sipa dosla da pohapsi lopove i prevarante sta bi bilo.Bilo bi ugrozen nacijonalni interes.Mene i druge netreba da brand tid nacijonalni intrezdzije.Svaki put kad nas brand oni uvjek budi bogati.

Name

BOSNJAK-BOSANAC I HERCEGOVAC

04.03.2017 08:08

KOD VAS NEMA KRIMINALA KAO DA VAM JE DODO PREDSJEDATELJ EL.PRIVREDE.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

04.03.2017 08:55

To se desi kada takvim gigantima rukovode politički probisvijeti koji neznaju ništa srugo nego uzimati za sebe maksimalno. Ko su osobe koje su stavile potpis na sporne ugovore kakva je njihova odgovornost i moralna a posebno materijalna. Dođe na mjesto drektora sa gaćama na štapu a ode kao milioner a preduzeću ostavi milionske dugove.

ODGOVORITE
Name

hm...

04.03.2017 09:25

A jel moze da obican gradjanin koji je dobio presudu protiv drzave...zaplijeni sredstva sa njihovog racuna...to ne moze, ali kad drzava otima sve moze...samo revolucija...pogubiti bar jedno 1000 najokorelijih politicara, sudija, tuzioca...pa da vidis kad ce sledeci da ukrade...

ODGOVORITE
Name

Vuk

04.03.2017 10:01

Kome vi gospodo bacate prašinu u oči? Prvo Vi gulite Elektranu na sve moguće nacine a tek vas Krunic šta je sve pokrao,pozaposljavao dugove formirao pa otišao na drugu fotelju i nikom ništa.Pravite se ludi a godinama sklapate ugovore fiktivne,dijelite popola,pravite minuse u branši koja je svuda u svijetu uspjesna.Vi iz elektrodistribucije ste najveći lopovi koje je svijet vidio,partijske derikoze i najsmrdljiviji deo blata u Republici Srpskoj. Vi imate za partnere predratne sibicare bijeljinske,i sad kobajagi vi njemu nećete da platite fiktivni dug. Pola vas je zaposleno preko veze i partije,ni škole ni znanja,nos brisete rukavom,većina krezubi i Vi pričate o nepravdi.Pokrijte se smrdljivim cebetom i ćutite jer vas lopovluk je vidljiv i opipljiv sa kilometra.Zali bože narod ovog kraja koji umjesto da prosperitet gleda,gleda nemilosrdnu pljačku od svojih izabranih vlastodržaca,poltrona,sibicara.

ODGOVORITE
Name

RiTE

04.03.2017 11:19

Zaboravio si i Arsena Tešića da pomeneš. Ništa manji lopov od Žime Krunića.

Name

Bz

04.03.2017 10:01

Samo SIPA ove privatnike fa pohapsi koji hoće da rasture rudnik.

ODGOVORITE
Name

zabrinut

04.03.2017 10:37

Boze, moze li nama iko pomoci? Da li smo se ikad zapitali - kakve su dobre prakse uredjenih zemalja EU-e, da po uzoru na njih uredimo svoju zemlju. Kako je sve ovo moguce, ili su informacije koje nam mediji salju netacne. Da li smo normalni i svjesni da sve ovo lose sto cinimo ili sto nista ne cinimo, radimo protiv svojih potomaka? Boze prizovi nas pameti...

ODGOVORITE
Name

srbin

04.03.2017 11:00

Izvrsni pravnici rade u Termoelektrani .Mora da im je pravo predavao Dodik u centrali SNSD-a i još traže POVLAŠTENI tretmAN KOD SUDOVA??????????bože me sačuvaj.

ODGOVORITE
Name

Mezgeajac

04.03.2017 11:23

E sad vam je valjda jasno kako je Bato Sekula postao ugledni biznismen... A to što Terex kopa ugalj u Mezgraji i nikome ništa ne plaća (osim Dodiku) to nikoga ne zanima. Zar nije mogla RiTE poslati u Mezgraju svoj bager i kopati za račun preduzeća a ne da privatnik pljačka.

ODGOVORITE