ЕП, атлетика - Београд: Преглед првог дана...

Први дан у знаку Амеле и Лазара! Терзић у финалу на 1. 500, уз нови државни рекорд, док је Анић одушевио скоком од 7,98 метара. Салашки без финала, Нава, Макевић, Емини, Јованчевић и Раовић стали у квалификацијама. . .

Остали спортови 03.03.2017 | 22:00
ЕП, атлетика - Београд: Преглед првог дана...
Дворанско првенство Европе у атлетици почело је овог петка у Београду, а што се тиче српских атлетичара, завршено је релативним успехом.

У "Комбанк арени" се од раних преподневних сати пуном паром одвијало тродневно надметање најбољих атлетичара на континенту, а од 12 српских адута, публика је имала прилику да види чак осморо.

Најбољи резултат дана је државни рекорд Амеле Терзић на 1.500 метара, а одмах за њом и лични рекорд Лазара Анића у скоку у даљ.

Амела се сјајним резултатом пласирала у суботње финале (19.45 часова), док ће се Лазар за медаљу борити истог дана од 19.30.

Тамара Салашки прошла је квалификације, али не и поподневно полуфинале на 400 метара, док је Милош Раовић у истој дисциплини стао већ после квалификационе трке.

Још један скакач у даљ, Страхиња Јованчевић, остварио је најбољи резултат сезоне (7,47), али му то у јакој конкуренцији није било довољно за наставак такмичења.

НАВА УХВАТИО ЗАЛЕТ, АЛИ…

Горан Нава (36) почео је снажно, накратко преузео чело колоне, али није дуго издржао.

Искусни српски атлетичар, специјалиста за трке на средњим пругама, завршио је учешће на Европском првенству у уводној фази. Трећу квалификациону трку на 1.500 метара завршио је као шести, са временом 3:48,53 минута.

Док је као претпоследни пролазио кроз циљ, Нава је прилично заостајао за водећим тркачима - Немцем Тимом Беницом (3:43,09), Пољаком Марћином Левандовским (3:43,70) и Швеђанином Јоханом Рогештетом (3:44,12).

Нава је тако ставио тачку на своје пето учешће на ЕП у дворани, које му је уједно последње у каријери. Такође, он је последњи српски представник који је у петак изашао на борилишта.

ДУШАН ДАЛЕКО ОД ФИНАЛА

"Комбанк арена" је аплаудирала, пружила подршку, али су ривали ипак били прејаки.

Српски дугопругаш Душан Макевић завршио је квалификациону трку на 3.000 метара на 10. месту, са временом 8:14,34 минута, што је било далеко и од "границе" која води у финале и од његовог најбољег времена (8:03,32).

Док је трка одмицала, Шапчанин је све више заостајао за најбржим такмичарима, које је предводио победник, Азербејџанац Хајле Ибрахимов (7:57,74). Други је био Турчин Арас Каја (7:58,61), а трећи Рихард Рингер из Немачке (7:58,77). Финале је у недељу од 16.55.

ТАМАРА НИЈЕ УСПЕЛА

Српска државна рекордерка на 400 метара није ушла у борбу за одличја.

Јутарњи термин квалификација јој није пријао, то време (54,03) поправила је поподне за више од пола секунде, али се ипак опростила од финала.

Тамара Салашки, учесница Олимпијских игара у Рију, била је четврта у другој од три трке са временом 53,50 секунди. У финале су ишле по две најбрже атлетичарке.

Тамарина поподневна ривалка Леа Шпрунгер (Швајцарска), најбржа ове године у Европи и свету, истрчала је ту трку за 52,17 секунди и отишла даље са најбољим временом. Свих шест финалисткиња трчале су брже од 52,8 секунди.

"Не прија ми дворана. Има много мењања ритма, заграђивања, борбе за позицију. Једва чекам такмичења на отвореном, да трчим сама у својој стази", осврнула се Салашки на другачија правила трке на 400 метара у дворани.

"АРЕНА" УЗ СРПСКОГ КИПРАНИНА

"Браво Милане", одјекивало је Ареном у петак поподне, док је рођени Сурдуличанин Милан Трајковић први пролазио кроз циљ у трци на 60 метара с препонама.

Српски атлетичар, који се такмичи под заставом Кипра, победио је у другој квалификационој групи и временом 7,56 поставио нови национални рекорд земље коју је представљао и на Олимпијским играма у Рију.

"Трајковић", писало је на картонима, подигнутим на делу трибине са које је имао највећу подршку. Његов пролазак кроз циљ изазвао је одушевљење највећег дела навијача у Арени, па је јасно да ће они бити уз њега и у вечерасњем финалу, заказаном за 20.10 часова.

Трајковић је рођен 1992, а Србију и родну Сурдулицу напустио је са породицом када је имао само седам година.

БРАВО, АМЕЛА!

Поподне је атмосферу у "Арени" довела до усијања Амела Терзић, која је у првој квалификационој трци на 1.500 метара поставила нови лични и државни рекорд!

Терзић је пре месец дана на првенству Србије забележила најбољи резултат у Европи ове године (4:12,51), да би на најважнијем такмичењу ове зиме, у јакој конкуренцији, успела да додатно помери границу.

Она је у својој групи заузела друго место и директно се пласирала у финале, новим државним рекордом од 4:10,35 секунди!

Амела је око један и по круг пре краја прешла у вођство, диктирала је жесток ритам и у финишу дозволила Британки Лори Мјуир да је престигне, али то није могло да умањи радост због новог врхунског остварења.

Финале је на распореду у суботу од 19.45 часова.

ПЕТ ДИСКВАЛИФИКАЦИЈА У ИСТОЈ ТРЦИ

У квалификацијама на 60 метара препоне пет атлетичарки су дисквалификоване, а чак четири од њих у истој групи. У групи два наступало је седам такмичарки, али су стартовале само четири. Стефани Бендрат из Аустрије, Швеђанка Елин Вестерлунд, као и Рита Хурске из Финске због прераног старта су одстрањене, па је преосталим такмичаркама у тој групи посао био олакшан. Накнадно је дисквалификована и Ане Загре из Белгије, па су преостале три избориле пласман у полуфинале, од којих Немица Памела Дуткиевиц као првопласирана у квалификацијама.

КРАЈ ЗА "МАЛУ" ЕМИНИ

Милица Емини, једна од најмлађих такмичарки на ЕП у Београду, завршила је преподневни програм српских арлетичара првог дана такмиццења трком на 60 метара препоне.

Нажалост, није успела.

Српска тинејџерка је храбро наступила пред домаћом публиком у Арени, која није штедела дланове да је охрабри и пружи јој додатну снагу, остварила најслабије време у својој групи и квалификацијама - 8,62 секунде - али...

Када су били сабрани сви резултати, испоставило се да седамнаестогодишња Милица није успела да обезбеди пласман у полуфинале. Оно што јесте успела је сакупљање важног искуства на великој сцени које ће јој бити од велике користи у будућности.

"Јако сам срећна што се налазим у друштву најбољих атлетичара Европе, за мене као јуниорку ово је велика част. Нажалост ово ми је била најгора трка у сезони, закачила сам три препоне и нисам могла брже", слегла је раменима симпатична Емини и показала да је већ научила како да размишља позитивно:

"Следећи пут биће боље".

Биће!

ЛАЗАРОВ РЕКОРД

Српски арлетичар Лазар Анић сјајно је отворио Дворанско европско првенство у атлетици у Београду!

Он је у првој дисциплини на шампионату, скоку у даљ, забележио лични рекорд 7.98 метара и другим најбољим резултатом у квалификацијама изборио пласман у финале. Сјајни скок остварио је у другом покушају, уз подршку публике, док је у првом скочио 7.62 метра.

На шампионат је стигао са скоком 7,88 метара, а у другом полушају у квалификацијама отишао је 10 центиметара дуже и забележио други резултат укупно.

По завршетку квалификација и пласману у финале изјавио је да је презадовољан постигнутим.

"Пре почетка ЕП у Београду према резултату сам био један од такмичара који су се налазили на крају листе. Сада то више нисам. Тренутно сам медју осам најбољих скакача Европе", одушевљено је поручио Анић.

Он је рекао да ће сутра у финалу од 19.32 сата покушати да направити још бољи резултат.

"Надам се да ћу сутра скочити преко осам метара и да ћу се борити за медаљу", рекао је Анић.

Једино бољи од њега био је Украјинац Серхиј Никифоров који је "летео" 8,18 метара у квалификацијама. Други српски представник у истој дисциплини Страхиња Јованчевић постигао је најбољи резултат сезоне, 7,47 метара, и то у првом покушају, али је он укупно био тек 18.

Недовољно за финале. Анић и јос седам најбољих из квалификација борић се за медаљу у финалу у суботу увече.

САМОКРИТИЧНА ТАМАРА

Српска атлеричарка Тамара Салашки успешно је завршила квалификације у трци на 400 метара првог дана такмичења на ДЕП у престоници Србије.

Она је остварила време 54,03 секунде и у својој квалификационој групи заузела треће место. У полуфинале је ушла са 17. временом, од укупно 18 такмичарки које су избориле пласман даље.

Најбољи резултат у квалификацијама забележила је Леа Спрунгер из швајцарске (52,55).

"Много више вредим од овог резултата, могу много више. Ујутро не волим да трчим, не волим рано да устајем, али како је мени, тако је и другима. Добро је да сам међу првих шест по времену, видимо се после подне", рекла је Салашки за агенцију Бета.

РАОВИЋ НИЈЕ УСПЕО

За разлику од ње, Милош Раовић није успео да обезбеди пласман у полуфинале у истој дисциплини у конкуренцији атлетичара. Постигао је скроман резултат - 48,89 секунди, најслабији у квалификацијама и заузео укупно 24. место, па га нећемо гледати у полуфиналу које је заказано за вечерас од 18.05 сати.

Управо је најбржи у Раовићевој групи, Бењамин Лобо Ведел из Данске имао и најбољи резултат у квалификацијама - 46,65 секунди.

МАЂАРИЦА БАЦИЛА КУГЛУ НАЈДАЉЕ

Мађарска атлетичарка Анита Мартон остварила је најбољи резултат у квалификацијама у бацању кугле. Мартон која брани титулу освојену пре две године у Прагу и освајачица је бронзане медаље на Олимпијским играма у Рију, у квалификацијама је куглу бацила 18 метара и 44 центиметара.

Она је тим резултатом заузела прво место и изборила пласман у финале.

Друго место у квалификацијама заузела је Белорускиња Алиона Дубицкаја с резултатом 18,13 метара, што је њен најбољи резултат у сезони, док је треће место заузела Клодин Вита из Немачке с резултатом од 17,83 метара.

На четвртом месту је Белорускиња Јулија Леанцијук, која је куглу бацила 17,81 метар, Швеђанка Фани Рос заузела је пето место са 17,76 метара, док је Францускиња Џесика Сервијал с резултатом од 17,76 метара шеста.

Пласман у финале избориле су још Радослава Мавродијева из Бугарске и Пољакиња Паулина Губа.

Финале жена у бацању куглу почиње данас у 17.35 сати.

ЏАН НАЈБРЖА НА 3.000

Турска атлетичарка Јасемин Џан остварила је данас најбоље време у квалификацијама на 3.000 метара! Џан, рођена Кенијка, трку је завршила за осам минута 52 секунде и 33 стотинке.

Она је остварила убедљиво најбоље време у квалификацијама.

У финале су се пласирале и Британке Стефани Твел и Ејлиш Меколан, Немице Алина Рех, Хана Клајн, Швеђанка Шарлота Фугберг, Ана Лосано и Нирија Фернандес из Шпаније, Маурен Костер из Холандије, Италијанка Ђлија Виола и Румунка Анкота Бобоцел.

Финална трка на 3.000 метара одржаће се у недељу од 16.30.

НЕМИЦА ЛЕТЕЛА НАЈДАЉЕ

Немачка атлетичарка Џени Елбе пласирала се данас у финале троскока остваривши најбољи резултат у квалификацијама - 14,27 метара!

Друго место у квалификацијама заузела је њена земљакиња Кристин Гириш која је скочила 14,26 метара.

У финале су се пласирале и Ана Пелетеиро из Шпаније, Кристина Макела из Финске, Пољакиња Ана Јагацијак Мичалска, Гркиња Параскеви Папахристу, као и две Португалке Патрисија Мамона и Сусана Коста.

Финале у троскоку у женској конкуренцији на програму је сутра поподне.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар