Разбити предрасуде о полним болестима

Студентско позориште из Бањалуке које ове године обиљежава 40 година успјешног успјешног рада, данас је гостовало у србачком Дому културе са представом „Страдалници“, коју је према истоименом дјелу Ежена Бријеа адаптирала и режирала глумица Народног позоришта Републике Српске Љиљана Чекић. Представа говори о проблему полно преносивих болести, која је велику пажњу србачких средњошколаца којима је и била намјењена.

Република Српска 03.03.2017 | 17:52
Разбити предрасуде о полним болестима
Радња је смјештена у почетак 20. вијека. На сцени се налази једна врста античког хора који коментарише догађаје из данашњег времена, У центру пажње је младић коме је откривено да је позитиван на ХИВ и који не може да се помири са чињеницом да представља опасност за ширење ове неизлијечиве болести.



„Полно преносиве болести, а посебно ХИВ, не смију бити табу тема и мора се учинити све да млади буду правилно информисани о томе, како би се превентивно дјеловало. И наша позоришна представа `Страдалници` има ту мисију, а намјењена је младима од 18 до 35 година“, изјавила је Љиљана чекић, глумица и режисер ове представе.

Она је изразила задовољство што је представа веома добро прихваћена код посјетилаца, нарочито међу омладином, што су потврдили и Српчани. Студентску позоришну трупу чинило је 10 чланова, међу којима су била и два члана из Српца – Драган Радоњић и Невена Савић.

Послије представе, која је трајала готово сат времена, Синиша Каракаш је одржао веома запажено едукативно предавање о проблемима полно преносивих болести, а у дискусији о овој тему отворено су говорили и сами средњошколци, постављајући питања како би сазнали што више о овом проблему младих.



Представа „Страдалници“ до сада је одиграна на два фестивала - у Зеници и Котор Вароши, гдје су чланови Студентског позоришта из Бањалуке добили највећи број гласова публике, а представа проглашена најбољом међу учесницима.

Представу у Српцу организовала је Јавна установа "Центар за културу и спорт", а било је око 350 посјетилаца, који су били задовољни и глумом и тематиком представе.

БН телевизија(С. К.)

Коментари / 0

Оставите коментар