Razbiti predrasude o polnim bolestima

Studentsko pozorište iz Banjaluke koje ove godine obilježava 40 godina uspješnog uspješnog rada, danas je gostovalo u srbačkom Domu kulture sa predstavom „Stradalnici“, koju je prema istoimenom djelu Ežena Brijea adaptirala i režirala glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Ljiljana Čekić. Predstava govori o problemu polno prenosivih bolesti, koja je veliku pažnju srbačkih srednjoškolaca kojima je i bila namjenjena.

Republika Srpska 03.03.2017 | 17:52
Razbiti predrasude o polnim bolestima
Radnja je smještena u početak 20. vijeka. Na sceni se nalazi jedna vrsta antičkog hora koji komentariše događaje iz današnjeg vremena, U centru pažnje je mladić kome je otkriveno da je pozitivan na HIV i koji ne može da se pomiri sa činjenicom da predstavlja opasnost za širenje ove neizliječive bolesti.



„Polno prenosive bolesti, a posebno HIV, ne smiju biti tabu tema i mora se učiniti sve da mladi budu pravilno informisani o tome, kako bi se preventivno djelovalo. I naša pozorišna predstava `Stradalnici` ima tu misiju, a namjenjena je mladima od 18 do 35 godina“, izjavila je Ljiljana čekić, glumica i režiser ove predstave.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je predstava veoma dobro prihvaćena kod posjetilaca, naročito među omladinom, što su potvrdili i Srpčani. Studentsku pozorišnu trupu činilo je 10 članova, među kojima su bila i dva člana iz Srpca – Dragan Radonjić i Nevena Savić.

Poslije predstave, koja je trajala gotovo sat vremena, Siniša Karakaš je održao veoma zapaženo edukativno predavanje o problemima polno prenosivih bolesti, a u diskusiji o ovoj temu otvoreno su govorili i sami srednjoškolci, postavljajući pitanja kako bi saznali što više o ovom problemu mladih.



Predstava „Stradalnici“ do sada je odigrana na dva festivala - u Zenici i Kotor Varoši, gdje su članovi Studentskog pozorišta iz Banjaluke dobili najveći broj glasova publike, a predstava proglašena najboljom među učesnicima.

Predstavu u Srpcu organizovala je Javna ustanova "Centar za kulturu i sport", a bilo je oko 350 posjetilaca, koji su bili zadovoljni i glumom i tematikom predstave.

BN televizija(S. K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar