Видео: Легенда Партизана напунила 90 година!

Велики Марко Валок, најбољи стрелац у историји "вечитих дербија", данас је напунио 90 година. На прослави рођендана у Хумској биле и легенде Црвене звезде.

Фудбал 03.03.2017 | 20:30
Видео: Легенда Партизана напунила 90 година!
Пре тачно 90 година у Сурчину је рођен Марко Валок, који ће годинама касније исписати неке од најважнијих, најзначајнијих страница у историји Фудбалског клуба Партизан.

Један је од најбољих нападача које је Партизан имао, а и дан данас, иако је играо 50-их година прошлог века, најбољи је стрелац у "вечитим дербијима" са 13 голова.

У Партизану је данас приређена прослава 90. рођендана Марка Валока, на који су позвани и некадашњи фудбалери Црвене звезде.

"Да се захвалим и нашим пријатељима из Звезде са којима смо увек имали плодну сарадњу. На терену јесте било ватре, али ван терена је било најлепше дружење у фудбалском спорту", рекао је Валок, дирнут целим догађајем.

У Партизану је као играч провео 12 година, након тога је две године био и тренер. За Партизан је одиграо 470 утакмица и постигао 411 голова. Био је прави изданак чувене Партизанове школе Иљеша Шпица.

Први вечити дерби одиграо је с пролећа 1948. године. Одиграо је укупно 14 мечева против Црвене звезде - на 13 је дао гол.



Занимљиво, играо је за Партизан и против Црвене звезде у мечу у којем уопште није ни требало да буде и игра!

Валок је био једно време у официрској школи у Сарајеву (почетком 50-их година), а добио је, као и остали, два дана слободно за празник Први мај. Отишао је и до стадиона партизана да гледа утакмицу Партизана и Црвене звезде, баш на 1. мај. Отишао је до свлачионице да се поздрави са играчима, а тамо је био тренер Шпиц, који га је молио да се скине и да одигра утакмицу. Валок је то одбијао, али је пристао да седне на клупу.

Недуго након што је утакмица почела, повредио се Мулутиновић, а Шпиц је добацио Валоку: "Хајхде, Марко, улазиш у игру!".

Валок му је одговорио да је неспреман и да треба да уђе неко други.

Шпиц је, мешутим, инсистирао. Онако незагрејан и неспреман, Валок је ризиковао тежу повреду, али... дао је гол! На центаршут Бранка Зебеца, Валок је главом ,на другој стативи, ударио и савладао Срђана Мркушића.

Валок је са Партизаном освојио титулу првака Југославије 1949. године, а 1952, 1954. и 1957. године Куп маршала Тита. У сва три финална меча у купу Марко Валок је постизао голове. У финалима 1952 и 1954. године постиго је по два гола, а у финалу 1957. године је постигао један.

Одиграо је и шест утакмица за репрезентацију Југославије за коју је постигао три гола.

После играчке каријере, Валок се посветио тренерском послу, био је у Бурми, потом у Партизану, подгоричкој Будућности, новосадској Војводини, Тетексу из Тетова, земунској Галеници... Био је и селектор југословенске репрезентације.

Занимљиво, Валок је био шеф стручног штаба југословенске репрезентације на оној чувеној утакмици против Шпаније када је Хуанито погођен флашицом у главу са трибина стадиона Црвене звезде (30. новембар 1977. године).

Валок је дошао у Партизан на јесен 1947. године, на позив Иљеша Шпица, мада није због тога био пресрећан, јер је хтео да буде пилот. Речено му је - ако га не приме у пилотску школу, играће у Партизану. Тако је и било.

У многим интервјуима, Валок је увек у први план истицао Стјепана Бобека као "најбољег играча света", "генијалца", кога је обожавао.

Једна од најдражих утакмица у дресу Партизана, Валоку је била пртив мађарског Хонведа, који је 50-их важио за најбољи европски тим. Партизан га је победио 3:2, а Валок дао први и трећи гол, пред 55.000 људи на стадиону ЈНА.   

Валок је био и учесник прве утакмице у историји Купа европских шампиона (сада Лига шампиона). Било је то 4. септембра 1955. године, када су играли Партизан и лисабонски Спортинг - 3:3.

ОВАКО ЈЕ ГОВОРИО ИЉЕШ ШПИЦ

"Ево ово једно кожно предмет, оно се зове лопто, с обзиром на то да је био Мађар то му је био начин изражавања, због тога нам је био јако симпатичан. Да ли ово лопто има очи да гледа", питао је Шпиц играче једном приликом на тренингу. Играчи у глас: "Наравно, нема!". "А да ли ово лопто има мозак да мисли, наравно да нема, е тачно је то сте у права, али зато играч треба да гледа за лопто и треба да мисли за лопто!", препричао је Валок ову анегдоту.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар