Video: Legenda Partizana napunila 90 godina!

Veliki Marko Valok, najbolji strelac u istoriji "večitih derbija", danas je napunio 90 godina. Na proslavi rođendana u Humskoj bile i legende Crvene zvezde.

Fudbal 03.03.2017 | 20:30
Video: Legenda Partizana napunila 90 godina!
Pre tačno 90 godina u Surčinu je rođen Marko Valok, koji će godinama kasnije ispisati neke od najvažnijih, najznačajnijih stranica u istoriji Fudbalskog kluba Partizan.

Jedan je od najboljih napadača koje je Partizan imao, a i dan danas, iako je igrao 50-ih godina prošlog veka, najbolji je strelac u "večitim derbijima" sa 13 golova.

U Partizanu je danas priređena proslava 90. rođendana Marka Valoka, na koji su pozvani i nekadašnji fudbaleri Crvene zvezde.

"Da se zahvalim i našim prijateljima iz Zvezde sa kojima smo uvek imali plodnu saradnju. Na terenu jeste bilo vatre, ali van terena je bilo najlepše druženje u fudbalskom sportu", rekao je Valok, dirnut celim događajem.

U Partizanu je kao igrač proveo 12 godina, nakon toga je dve godine bio i trener. Za Partizan je odigrao 470 utakmica i postigao 411 golova. Bio je pravi izdanak čuvene Partizanove škole Ilješa Špica.

Prvi večiti derbi odigrao je s proleća 1948. godine. Odigrao je ukupno 14 mečeva protiv Crvene zvezde - na 13 je dao gol.



Zanimljivo, igrao je za Partizan i protiv Crvene zvezde u meču u kojem uopšte nije ni trebalo da bude i igra!

Valok je bio jedno vreme u oficirskoj školi u Sarajevu (početkom 50-ih godina), a dobio je, kao i ostali, dva dana slobodno za praznik Prvi maj. Otišao je i do stadiona partizana da gleda utakmicu Partizana i Crvene zvezde, baš na 1. maj. Otišao je do svlačionice da se pozdravi sa igračima, a tamo je bio trener Špic, koji ga je molio da se skine i da odigra utakmicu. Valok je to odbijao, ali je pristao da sedne na klupu.

Nedugo nakon što je utakmica počela, povredio se Mulutinović, a Špic je dobacio Valoku: "Hajhde, Marko, ulaziš u igru!".

Valok mu je odgovorio da je nespreman i da treba da uđe neko drugi.

Špic je, mešutim, insistirao. Onako nezagrejan i nespreman, Valok je rizikovao težu povredu, ali... dao je gol! Na centaršut Branka Zebeca, Valok je glavom ,na drugoj stativi, udario i savladao Srđana Mrkušića.

Valok je sa Partizanom osvojio titulu prvaka Jugoslavije 1949. godine, a 1952, 1954. i 1957. godine Kup maršala Tita. U sva tri finalna meča u kupu Marko Valok je postizao golove. U finalima 1952 i 1954. godine postigo je po dva gola, a u finalu 1957. godine je postigao jedan.

Odigrao je i šest utakmica za reprezentaciju Jugoslavije za koju je postigao tri gola.

Posle igračke karijere, Valok se posvetio trenerskom poslu, bio je u Burmi, potom u Partizanu, podgoričkoj Budućnosti, novosadskoj Vojvodini, Teteksu iz Tetova, zemunskoj Galenici... Bio je i selektor jugoslovenske reprezentacije.

Zanimljivo, Valok je bio šef stručnog štaba jugoslovenske reprezentacije na onoj čuvenoj utakmici protiv Španije kada je Huanito pogođen flašicom u glavu sa tribina stadiona Crvene zvezde (30. novembar 1977. godine).

Valok je došao u Partizan na jesen 1947. godine, na poziv Ilješa Špica, mada nije zbog toga bio presrećan, jer je hteo da bude pilot. Rečeno mu je - ako ga ne prime u pilotsku školu, igraće u Partizanu. Tako je i bilo.

U mnogim intervjuima, Valok je uvek u prvi plan isticao Stjepana Bobeka kao "najboljeg igrača sveta", "genijalca", koga je obožavao.

Jedna od najdražih utakmica u dresu Partizana, Valoku je bila prtiv mađarskog Honveda, koji je 50-ih važio za najbolji evropski tim. Partizan ga je pobedio 3:2, a Valok dao prvi i treći gol, pred 55.000 ljudi na stadionu JNA.   

Valok je bio i učesnik prve utakmice u istoriji Kupa evropskih šampiona (sada Liga šampiona). Bilo je to 4. septembra 1955. godine, kada su igrali Partizan i lisabonski Sporting - 3:3.

OVAKO JE GOVORIO ILJEŠ ŠPIC

"Evo ovo jedno kožno predmet, ono se zove lopto, s obzirom na to da je bio Mađar to mu je bio način izražavanja, zbog toga nam je bio jako simpatičan. Da li ovo lopto ima oči da gleda", pitao je Špic igrače jednom prilikom na treningu. Igrači u glas: "Naravno, nema!". "A da li ovo lopto ima mozak da misli, naravno da nema, e tačno je to ste u prava, ali zato igrač treba da gleda za lopto i treba da misli za lopto!", prepričao je Valok ovu anegdotu.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar