Изазов за рјешење интерних проблема

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија сматра да су актуелни догађаји које су тичу одговорности носилаца правосудних функција, нужан и добар знак озбиљности правосудног система да, прије свега, ријеши проблеме унутар себе.

Босна и Херцеговина 03.03.2017 | 18:30
Изазов за рјешење интерних проблема
"Иако сам с једне стране забринут сваки пут када се неки носилац правосудне функције нађе под кривичним или дисциплинским поступком, с друге стране осјећам задовољство због чињенице да је то показатељ функционисања правосудног система у смислу опредијељености за суочавање и рјешавање девијација унутар самих правосудних институција које несумњиво постоје и пред којима не смијемо 'забијати главу у пијесак'", нагласио је Тегелтија.

Према његовим ријечима, ово је доказ да правосудни систем функционише и када је ријеч о носиоци правосудних функција, судијама и тужиоцима који се евентуално огријеше о закон, те да систем има капацитет и способност унутрашње самоконтроле.

"Наравно да такви поступци против судија и тужилаца носе разумну горчину код грађана, али ниједно лијечење, па ни лијечење система од одређених болести и слабости, није пријатно и са собом нужно носи горак осјећај", навео је Тегелтија у саопштењу.

Предсједник ВСТС-а сматра да су посљедња дешавања, колико год горчине изазвала, у ствари "нужан и добар знак озбиљности правосудног система да, прије свега, ријеши проблеме унутар себе, како би што успјешније и боље могао рјешавати проблеме корупције и организованог криминала у друштву, који су обухваћени његовом надлежношћу".

Тегелтија се огласио саопштењем, како је навео, поводом великог интереса јавности везано за актуелне догађаје које су тичу одговорности носилаца правосудних функција.

Тужилаштво БиХ наложило је покретање истраге против руководиоца Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Боже Михајловића због несавјесног рада у служби, а за руководиоца Одјељења именована је замјеник главног тужиоца Озренка Нешковић.

У том тужилаштву је формиран и предмет на основу поднеска тужиоца Боже Михајловића који се односи на тужиоца Диану Кајмаковић.

Наставак главног претреса суспендованом главном тужиоцу БиХ Горану Салиховићу пред првостепеном Дисциплинском комисијом ВСТС заказан је за понедјељак, 6. март, када би требало да буду саслушани Салиховић и свједоци Емил Пинкас и Хасан Плех.

Дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког савјета БиХ није прихватила захтјев за суспензију тужиоца Тужилаштва БиХ Олега Чавке због кривичне истраге која је отворена против њега.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је данас поводом дешавања у тужилаштву да се "кључни регулатор Високи судски и тужилачки савјет БиХ сада крије од јавности или не знају шта би рекли". "Сматрам да би у интересу правне државе и владавине права морали под хитно тражити рјешења и излаз из такве ситуције", рекао је Мектић.

Извор: СРНА

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

бозе

03.03.2017 17:50

Имали те?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

03.03.2017 21:49

Брсло је Бозе сацувај, везе нигдје.

Name

Бањалуцанин

03.03.2017 18:27

Да ли ико разумије овог ста он прица.Ја се силно трудим да га слусам али узалуд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејан.бл

03.03.2017 18:46

Молимо Вас за симултано преводјење са ‘Брсло језика‘ на српски ....

Name

И...

03.03.2017 18:36

Селман му фали да корупција буде на нивоу

ОДГОВОРИТЕ
Name

апсурд

03.03.2017 18:45

Није лијепо,знам! Али,је ли било паметно на такву функцију послати Човјека с говорном маном? А менталном-могуце и то! Тај је само заобилазио,затаскавао и-гледао своја посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

03.03.2017 20:01

Реце мали сељациц из српца!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па није

03.03.2017 20:53

Па није у Српцу завршио правни факултет.Проблем је у раду ВСТС.Како се именују тужиоци у републичко тужилаштво Републике Српске?Какве су казне за тужиоце који направе неки прекрша?Зашто су неке судије напредовале које су водиле поступак против Тихомира Глигорића? итд итд

Name

Маја

03.03.2017 20:18

Искрено, ја га лично једва разумијем шта говори, е сад се поставља питање дали такав човјек мозе обављати такву функцију. Како је уопште завршио толике школе ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

03.03.2017 20:41

Имамо ми и струцнијих и паметних а бога и људи који прицају тецно српски језик да додју на ову позицију али немамо таквих али да су послусни ко пси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.03.2017 21:25

Он доста говори "неразговјетно", мора више читати књиге или ићи код логопеда на вјежбе говора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поглед.....истини

04.03.2017 10:48

Проблем је сто овај целаво неради свој посао вец стизи актере корупције у правосудју нико није луд .....У Мркоњиц Граду му у суду ради судкиња правосназно кривицно осудјена за злоупотребу слузбеног полозаја и овластења Недј и ја Сехелиц.Други судија Вера Ступар ј нацинила градјанима и правним лицима јер је у спис предмета допустила и увазила фалсификовану документацију од владника фирме из Бања Луке Ивице Гагуле.При том је прицинила несавјесним радом милионску стету фирми Д.О.О Градинг из Мркоњиц Града јер јој власник те фирме није дао сто је тразила пулцеве и салунгу или оплату када је градила викендицу.Е то вам је слика првосудја поготово у Мркоњиц Граду.О условним осудама које су давале за новац да не говоримо издвајамо слуцај др Пере Радица који је преварио аустријско осигуравајуце друство wинер на основу фалсификоване медицинске документације коју је прибављао као доктор за себе и јос најмање десет лица за преко 200 000 еура и добијо услов и прекрсајни налог од 2000 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мода ИВ

04.03.2017 11:56

Правосуђе је потпуно онемогућено да се бави корупцијом и тешким облицима привредног криминала, јер не стижу пошто морају да процесуирају своје припаднике, тужиоце и судије. А није ни чудо, кад на челу ВСТВ стоји Милан Тегелтија, главни заштитник Милорада Додика. Зна се да онај ко штити криминалца и сам је криминалац.

ОДГОВОРИТЕ