Izazov za rješenje internih problema

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija smatra da su aktuelni događaji koje su tiču odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija, nužan i dobar znak ozbiljnosti pravosudnog sistema da, prije svega, riješi probleme unutar sebe.

Bosna i Hercegovina 03.03.2017 | 18:30
Izazov za rješenje internih problema
"Iako sam s jedne strane zabrinut svaki put kada se neki nosilac pravosudne funkcije nađe pod krivičnim ili disciplinskim postupkom, s druge strane osjećam zadovoljstvo zbog činjenice da je to pokazatelj funkcionisanja pravosudnog sistema u smislu opredijeljenosti za suočavanje i rješavanje devijacija unutar samih pravosudnih institucija koje nesumnjivo postoje i pred kojima ne smijemo 'zabijati glavu u pijesak'", naglasio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, ovo je dokaz da pravosudni sistem funkcioniše i kada je riječ o nosioci pravosudnih funkcija, sudijama i tužiocima koji se eventualno ogriješe o zakon, te da sistem ima kapacitet i sposobnost unutrašnje samokontrole.

"Naravno da takvi postupci protiv sudija i tužilaca nose razumnu gorčinu kod građana, ali nijedno liječenje, pa ni liječenje sistema od određenih bolesti i slabosti, nije prijatno i sa sobom nužno nosi gorak osjećaj", naveo je Tegeltija u saopštenju.

Predsjednik VSTS-a smatra da su posljednja dešavanja, koliko god gorčine izazvala, u stvari "nužan i dobar znak ozbiljnosti pravosudnog sistema da, prije svega, riješi probleme unutar sebe, kako bi što uspješnije i bolje mogao rješavati probleme korupcije i organizovanog kriminala u društvu, koji su obuhvaćeni njegovom nadležnošću".

Tegeltija se oglasio saopštenjem, kako je naveo, povodom velikog interesa javnosti vezano za aktuelne događaje koje su tiču odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija.

Tužilaštvo BiH naložilo je pokretanje istrage protiv rukovodioca Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Bože Mihajlovića zbog nesavjesnog rada u službi, a za rukovodioca Odjeljenja imenovana je zamjenik glavnog tužioca Ozrenka Nešković.

U tom tužilaštvu je formiran i predmet na osnovu podneska tužioca Bože Mihajlovića koji se odnosi na tužioca Dianu Kajmaković.

Nastavak glavnog pretresa suspendovanom glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću pred prvostepenom Disciplinskom komisijom VSTS zakazan je za ponedjeljak, 6. mart, kada bi trebalo da budu saslušani Salihović i svjedoci Emil Pinkas i Hasan Pleh.

Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH nije prihvatila zahtjev za suspenziju tužioca Tužilaštva BiH Olega Čavke zbog krivične istrage koja je otvorena protiv njega.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je danas povodom dešavanja u tužilaštvu da se "ključni regulator Visoki sudski i tužilački savjet BiH sada krije od javnosti ili ne znaju šta bi rekli". "Smatram da bi u interesu pravne države i vladavine prava morali pod hitno tražiti rješenja i izlaz iz takve situcije", rekao je Mektić.

Izvor: SRNA

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

boze

03.03.2017 17:50

Imali te?

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

03.03.2017 21:49

Brslo je Boze sacuvaj, veze nigdje.

Name

Banjalucanin

03.03.2017 18:27

Da li iko razumije ovog sta on prica.Ja se silno trudim da ga slusam ali uzalud.

ODGOVORITE
Name

dejan.bl

03.03.2017 18:46

Molimo Vas za simultano prevodjenje sa ‘Brslo jezika‘ na srpski ....

Name

I...

03.03.2017 18:36

Selman mu fali da korupcija bude na nivou

ODGOVORITE
Name

apsurd

03.03.2017 18:45

Nije lijepo,znam! Ali,je li bilo pametno na takvu funkciju poslati Čovjeka s govornom manom? A mentalnom-moguce i to! Taj je samo zaobilazio,zataskavao i-gledao svoja posla.

ODGOVORITE
Name

Banja luka

03.03.2017 20:01

Rece mali seljacic iz srpca!?

ODGOVORITE
Name

Pa nije

03.03.2017 20:53

Pa nije u Srpcu završio pravni fakultet.Problem je u radu VSTS.Kako se imenuju tužioci u republičko tužilaštvo Republike Srpske?Kakve su kazne za tužioce koji naprave neki prekrša?Zašto su neke sudije napredovale koje su vodile postupak protiv Tihomira Gligorića? itd itd

Name

Maja

03.03.2017 20:18

Iskreno, ja ga lično jedva razumijem šta govori, e sad se postavlja pitanje dali takav čovjek moze obavljati takvu funkciju. Kako je uopšte završio tolike škole ??

ODGOVORITE
Name

Leko

03.03.2017 20:41

Imamo mi i strucnijih i pametnih a boga i ljudi koji pricaju tecno srpski jezik da dodju na ovu poziciju ali nemamo takvih ali da su poslusni ko psi.

ODGOVORITE
Name

Милан

03.03.2017 21:25

Он доста говори "неразговјетно", мора више читати књиге или ићи код логопеда на вјежбе говора.

ODGOVORITE
Name

Pogled.....istini

04.03.2017 10:48

Problem je sto ovaj celavo neradi svoj posao vec stizi aktere korupcije u pravosudju niko nije lud .....U Mrkonjic Gradu mu u sudu radi sudkinja pravosnazno krivicno osudjena za zloupotrebu sluzbenog polozaja i ovlastenja Nedj i ja Sehelic.Drugi sudija Vera Stupar j nacinila gradjanima i pravnim licima jer je u spis predmeta dopustila i uvazila falsifikovanu dokumentaciju od vladnika firme iz Banja Luke Ivice Gagule.Pri tom je pricinila nesavjesnim radom milionsku stetu firmi D.O.O Grading iz Mrkonjic Grada jer joj vlasnik te firme nije dao sto je trazila pulceve i salungu ili oplatu kada je gradila vikendicu.E to vam je slika prvosudja pogotovo u Mrkonjic Gradu.O uslovnim osudama koje su davale za novac da ne govorimo izdvajamo slucaj dr Pere Radica koji je prevario austrijsko osiguravajuce drustvo winer na osnovu falsifikovane medicinske dokumentacije koju je pribavljao kao doktor za sebe i jos najmanje deset lica za preko 200 000 eura i dobijo uslov i prekrsajni nalog od 2000 km.

ODGOVORITE
Name

Moda IV

04.03.2017 11:56

Pravosuđe je potpuno onemogućeno da se bavi korupcijom i teškim oblicima privrednog kriminala, jer ne stižu pošto moraju da procesuiraju svoje pripadnike, tužioce i sudije. A nije ni čudo, kad na čelu VSTV stoji Milan Tegeltija, glavni zaštitnik Milorada Dodika. Zna se da onaj ko štiti kriminalca i sam je kriminalac.

ODGOVORITE