Николић: Европа да подржи мир у региону

Предсједник Србије Томислав Николић је у разговору са високим представником ЕУ Федериком Могерини истакао забринутост поводом ситуације у Македонији и БиХ и нагласио да ЕУ треба да настави да даје подршку одржавању мира у региону.

Србија 03.03.2017 | 14:56
Николић: Европа да подржи мир у региону
Николић је констатовао да су очигледне тензије у региону, да оне расту и да руководства у појединим земљама нису у стању да изађу на крај са изазовима са којима се суочавају, саопштено је из Прес службе предсједника Србије.

Он је потврдио посвећеност Србије миру и стабилности, као и евроинтеграцијама, те изразио очекивање да ће динамика отварања поглавља у преговорима Србије и ЕУ бити убрзана.

Николић је изразио наду да Србији на путу евроинтеграција неће бити постављени услови које не може да испуни, као што је признавање самопроглашеног Косова.

"Србија активно ради на испуњавању услова да постане пуноправна чланица и искрено разговара са Приштином о нормализацији односа. Не знам да ли ће бити додатних услова и надам се да неће бити оних које не можемо да испунимо, а то је признавање Косова и Метохије", рекао је Николић.

Осврнувши се на мигрантску кризу, предсједник Србије је констатовао да се број избјеглица у Србији повећава и да Србија чини све да се понаша цивилизовано према мигрантима, али очекује да ЕУ нађе свеобухватно рјешење за тај проблем.

Николић је нагласио и да мигранти не желе да се региструју у Србији, страхујући да ће их земље ЕУ вратити у земљу регистрације.

Високи представнии ЕУ за спољну и безбједносну политику Федерика Могерини захвалила је Николићу на искреној привржености евроинтеграцијама и рекла да је Србија важан фактор мира и стабилности у региону западног Балкана.

Осврнувши се на отварање поглавља, Могеринијева је изразила оптимизам у погледу будуће динамике отварања и истакла важност даљег дијалога Београда и Приштине.

"Постоји перцепција да пуноправно чланство подразумева да мора да се направи избор између Истока и Запада. Свакако да једно не искључује друго и потребно је радити на томе да се промени таква перцепција", рекла је Могеринијева.

Она је захвалила Николићу на искреном и чврстом залагању на евроинтеграцијама Србије и доприносу дијалога Београда и Приштине у протеклих пет година, наводи се у саопштењу.

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кики

03.03.2017 18:21

А јуце хтјео са синовима да ослобадја Косово,среца па дјеца одмах побјегла кад су цули за татине идеје.

ОДГОВОРИТЕ