Nikolić: Evropa da podrži mir u regionu

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je u razgovoru sa visokim predstavnikom EU Federikom Mogerini istakao zabrinutost povodom situacije u Makedoniji i BiH i naglasio da EU treba da nastavi da daje podršku održavanju mira u regionu.

Srbija 03.03.2017 | 14:56
Nikolić: Evropa da podrži mir u regionu
Nikolić je konstatovao da su očigledne tenzije u regionu, da one rastu i da rukovodstva u pojedinim zemljama nisu u stanju da izađu na kraj sa izazovima sa kojima se suočavaju, saopšteno je iz Pres službe predsjednika Srbije.

On je potvrdio posvećenost Srbije miru i stabilnosti, kao i evrointegracijama, te izrazio očekivanje da će dinamika otvaranja poglavlja u pregovorima Srbije i EU biti ubrzana.

Nikolić je izrazio nadu da Srbiji na putu evrointegracija neće biti postavljeni uslovi koje ne može da ispuni, kao što je priznavanje samoproglašenog Kosova.

"Srbija aktivno radi na ispunjavanju uslova da postane punopravna članica i iskreno razgovara sa Prištinom o normalizaciji odnosa. Ne znam da li će biti dodatnih uslova i nadam se da neće biti onih koje ne možemo da ispunimo, a to je priznavanje Kosova i Metohije", rekao je Nikolić.

Osvrnuvši se na migrantsku krizu, predsjednik Srbije je konstatovao da se broj izbjeglica u Srbiji povećava i da Srbija čini sve da se ponaša civilizovano prema migrantima, ali očekuje da EU nađe sveobuhvatno rješenje za taj problem.

Nikolić je naglasio i da migranti ne žele da se registruju u Srbiji, strahujući da će ih zemlje EU vratiti u zemlju registracije.

Visoki predstavnii EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini zahvalila je Nikoliću na iskrenoj privrženosti evrointegracijama i rekla da je Srbija važan faktor mira i stabilnosti u regionu zapadnog Balkana.

Osvrnuvši se na otvaranje poglavlja, Mogerinijeva je izrazila optimizam u pogledu buduće dinamike otvaranja i istakla važnost daljeg dijaloga Beograda i Prištine.

"Postoji percepcija da punopravno članstvo podrazumeva da mora da se napravi izbor između Istoka i Zapada. Svakako da jedno ne isključuje drugo i potrebno je raditi na tome da se promeni takva percepcija", rekla je Mogerinijeva.

Ona je zahvalila Nikoliću na iskrenom i čvrstom zalaganju na evrointegracijama Srbije i doprinosu dijaloga Beograda i Prištine u proteklih pet godina, navodi se u saopštenju.

Izvor: Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kiki

03.03.2017 18:21

A juce htjeo sa sinovima da oslobadja Kosovo,sreca pa djeca odmah pobjegla kad su culi za tatine ideje.

ODGOVORITE