Иванов одбио Могеринијеву

Македонски предсједник Ђорђе Иванов одбацио је позив високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерини да преиспита одлуку о додјељивању мандата за састав владе и да га додјели СДСМ-у или партији која је обезбиједила парламентарну већину.

Регион 03.03.2017 | 07:53
Иванов одбио Могеринијеву
Иванов је нагласио да, сагласно Уставу, за мандатара за састав нове владе неће одредити оног који преговара о платформи друге државе којом се уцјењује Македонија, угрожава суверенитет, независност и унитарност државе, саопштено је из кабинета македонског предсједника.

"Са постизборном платформом руши се Устав и Охридски оквирни споразум, а Македонија се доводи у стање потчињености и зависности од друге државе. Грађани су на изборима гласали за европске реформе, а не за постизборну платформу друге државе", нагласио је Иванов.

Он је указао на одсуство реаговања којим би било осуђено овакво мијешање у унутрашње послове Македоније.

Могеринијева је синоћ позвала Иванова да преиспита одлуку о додјељивању мандата за састав владе и да је повуче у интересу свих грађана, као и да у складу са Уставом повјери мандат кандидату партије која има већину у парламенту.

Она је нагласила да у демократском свијету не постоји случај да парламентарној већини буде ускраћено право да формира владу.

Осим Могеринијеве, позив за преиспитивање одлуке о додјељивању мандата за састав владе македонском предсједнику претходно су упутили европски комесар за проширење и сусједску политику Јоханес Хан и амерички амбасадор у Македонији Џес Бејли.

Извор: Срна

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

брат ИВАНОВ

03.03.2017 07:18

Тако је братко.Тако се цува дрзава,а не да је праве у Тирани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сирогојно

03.03.2017 07:26

Слатка свугдје власт..и тамо је изгледа криминал вецих размјера...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зуза

03.03.2017 08:20

мислим да вам слиједи мрацан и тезак период...све дрзаве које рјесавају питања сиптара имају велике проблеме...нек вам је Бог на помоци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

03.03.2017 09:05

Да је Иванов у праву доказују и "најезде" из ЕУ и САД да промени одлуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

03.03.2017 10:11

Доста је више и њеног сплеткарења! Исправан потез Иванова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Но1

03.03.2017 15:06

А није ваљала југа. не ваља на србија.то македонци ухапсите српског владику ни он није за вас.нестат ће вас јако брзо бугарчине лицемјерне

Name

Албанци неце стати

03.03.2017 23:24

Доле је рат загарантован. Сад долази на ред Македонија а онда Црна Гора.

ОДГОВОРИТЕ