Ivanov odbio Mogerinijevu

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov odbacio je poziv visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini da preispita odluku o dodjeljivanju mandata za sastav vlade i da ga dodjeli SDSM-u ili partiji koja je obezbijedila parlamentarnu većinu.

Region 03.03.2017 | 07:53
Ivanov odbio Mogerinijevu
Ivanov je naglasio da, saglasno Ustavu, za mandatara za sastav nove vlade neće odrediti onog koji pregovara o platformi druge države kojom se ucjenjuje Makedonija, ugrožava suverenitet, nezavisnost i unitarnost države, saopšteno je iz kabineta makedonskog predsjednika.

"Sa postizbornom platformom ruši se Ustav i Ohridski okvirni sporazum, a Makedonija se dovodi u stanje potčinjenosti i zavisnosti od druge države. Građani su na izborima glasali za evropske reforme, a ne za postizbornu platformu druge države", naglasio je Ivanov.

On je ukazao na odsustvo reagovanja kojim bi bilo osuđeno ovakvo miješanje u unutrašnje poslove Makedonije.

Mogerinijeva je sinoć pozvala Ivanova da preispita odluku o dodjeljivanju mandata za sastav vlade i da je povuče u interesu svih građana, kao i da u skladu sa Ustavom povjeri mandat kandidatu partije koja ima većinu u parlamentu.

Ona je naglasila da u demokratskom svijetu ne postoji slučaj da parlamentarnoj većini bude uskraćeno pravo da formira vladu.

Osim Mogerinijeve, poziv za preispitivanje odluke o dodjeljivanju mandata za sastav vlade makedonskom predsjedniku prethodno su uputili evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han i američki ambasador u Makedoniji DŽes Bejli.

Izvor: Srna

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

brat IVANOV

03.03.2017 07:18

Tako je bratko.Tako se cuva drzava,a ne da je prave u Tirani.

ODGOVORITE
Name

Sirogojno

03.03.2017 07:26

Slatka svugdje vlast..i tamo je izgleda kriminal vecih razmjera...

ODGOVORITE
Name

Zuza

03.03.2017 08:20

mislim da vam slijedi mracan i tezak period...sve drzave koje rjesavaju pitanja siptara imaju velike probleme...nek vam je Bog na pomoci...

ODGOVORITE
Name

007

03.03.2017 09:05

Da je Ivanov u pravu dokazuju i "najezde" iz EU i SAD da promeni odluku.

ODGOVORITE
Name

Dragan

03.03.2017 10:11

Dosta je više i njenog spletkarenja! Ispravan potez Ivanova.

ODGOVORITE
Name

No1

03.03.2017 15:06

A nije valjala juga. ne valja na srbija.to makedonci uhapsite srpskog vladiku ni on nije za vas.nestat će vas jako brzo bugarčine licemjerne

Name

Albanci nece stati

03.03.2017 23:24

Dole je rat zagarantovan. Sad dolazi na red Makedonija a onda Crna Gora.

ODGOVORITE