Писмо у Хаг, амбасадор из Хага!

Одговор предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића у вези са ревизијом по пресуди тужбе БиХ против Србије, јутрос је достављен Међународном суду правде у Хагу. Из Хага у Сарајево на консултације са министром спољних послова Игором Црнатком стигла је амбасадорка БиХ Мирсада Чолаковић.

Босна и Херцеговина 02.03.2017 | 20:07
Писмо у Хаг, амбасадор из Хага!
Како је БН телевизији потврђено у Иванићевом кабинету, одговор на упит судија Међународног суда правде доставио је Иванићев изасланик. Упит се односио на статус Сакиба Софтића, који је по налогу Бакира Изетбеговића предао ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије Суду у Хагу.

Иванић је раније рекао ће у допису Суду истаћи да Софтић нема мандат да буде агент у ревизији пресуде, јер таква одлука није донесена на Предсједништву БиХ.

И док је специјални изасланик Иванића отпутовао у Хаг, из Хага је допутовала амбасадорка Мирсада Чолаковић на консултације са министром спољних послова Игором Црнатком. "Консултације су обављене", каже за БН телевизију министар Црнадак, али додаје да ће о одлуци и корацима које ће предузети обавијестити прво Предсједништво БиХ па тек онда јавност.

"Консултације са амбасадорима су интерна ствар Министарства и ја вас молим да не идемо у детаље тих консултација док се овај случај не заврши", истиче Црнадак.

Амбасадорка Чолаковић вјероватно је морала да објасни зашто је одбила да Суду у Хагу преда писмо шефа БХ дипломатије и како то да је писмо Међународног суда правде за српског члана Предсједништва у Министарство стигло отворено, док су писма адресирана на друга два члана била запечаћена. То ће испитати и комисија Министарства која наредне седмице путује у Хаг, а неко ће морати да испита и шта се то дешава у БХ дипломатији.

"Ово је директан удар на институције БиХ и директан удар на БХ дипломатију", каже министар Црнадак и додаје да је налог Бакира Изетбеговића амбасадору да не испоручи писмо министра спољних послова сташна ствар.

"Имам осјећај да људи нису ни свјесни шта су урадили. Замислите да неки други члан Предсједништва исто тако наложи неким другим амбасадорима да не прослеђују писма неких других министара. То би био колапс", истиче министар Црнадак и закључује да је ова ситуација лоша ствар за институције БиХ и за унутрашње повјерење.

Какво је повјерење у БиХ најбоље свједочи чињеница да су у Хаг отишла три писма три члана Предсједништва. Иванић је у писму истакао да Сакиб Софтић није агент БиХ пред Међународним судом правде, није тешко погодити да ће Бакир Изетбеговић тврдити да је Софтић заступник БиХ, док се Драган Човић раније није хтио изјаснити о овом питању, али Суду у Хагу мораће да пружи конкретан одговор.

(БН телевизија)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Хмм

02.03.2017 19:11

Ваљда негдје има неки документ ста је и ко Софтиц, Али какве то има везе кад це Опет овце да лете за цобаном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деутсцх

02.03.2017 19:15

Госп Црнадак, дали сте ви имали сагласност васег сефа (предсјдниства БиХ) да посаљете писмо ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус

02.03.2017 19:50

Не треба му!

Name

ре_Рус

02.03.2017 21:03

Није он естрадни умјетник па мозе да нступа како хоце и када хоце. То писмо се морало прије тога услгласити у предјсениству.

Name

Миле

02.03.2017 21:35

Он као министар има законско право да обавијестава,писе,доставља,сарадјује без одобрења било цијег

Name

Ој ха

02.03.2017 21:36

Предсједниство БиХ није сеф Црнадку односно министру вањских послова. МВП је цлан савјета министара.

Name

@ојхани

02.03.2017 23:23

Све билатералне активности изван граница државе су под искључивом командом троглавог предсједника. Вијеће министара је само једна врста мини скупштине на нивоу државе, екипа за на мале...

Name

Ре ој ха

02.03.2017 23:39

Управо ти је и прича ој ха...Ко поставља предсједника Савјета министара и ко потврђује именовање министара?

Name

Министар

02.03.2017 19:23

Нема те ви јања да било шта урадите...иначе би основали министарство иностраних послова Републике Српске и само тако наступали а не као неки бх министри гдје вас нико не шмиргла али не знају то Српски политичари на власти и у парламенту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре министар

02.03.2017 19:50

Па могли би забависте да представљају колико су способни

Name

хе хе хе

02.03.2017 19:51

Полако , радимо на томе хе хе хе .

Name

Ре хе хе хе.

02.03.2017 23:40

???? Хе хе хе

Name

Милена

03.03.2017 19:51

Савјет министара БиХ нема предсједника, него предсједавајућег. Предсједавајућег именује Предсједништво, а потврдује Парламент БиХ. Након што га потврди Парламент БиХ, он предлаже министре, које потврдује Представнички дом Парламента БиХ.

Name

Цињеница

02.03.2017 19:49

То сто је амбасадорка урадила, врло је тезак прекрсај и несавјестан рад у слузби. Њој сеф није Бакир Изетбеговиц него Игор Црнадак.Посто гдја то не зна оли неце да зна, мора одмах бити смијењена. А вјероватно и кривицно гоњена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

02.03.2017 20:21

Ја могу само примјетити да наша министарка путује једно три четири дана из ХАГА на консултације са нашим минстром. У току тог њеног пута стигло је писмо за нашег господина Иванића , додуше отворено ,али је оно враћено у тај исти Хаг прије него је министарка рапортирала нашем врлом министру Црнадку! Јбмт.брзу пошту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

03.03.2017 05:14

Какав народ такви заступници!!!1Нетреба заборавити да морају неке ствари тако радити инаце це их називају издајницима није им лако заступати стадо као сто смо ми.

ОДГОВОРИТЕ