Pismo u Hag, ambasador iz Haga!

Odgovor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića u vezi sa revizijom po presudi tužbe BiH protiv Srbije, jutros je dostavljen Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Iz Haga u Sarajevo na konsultacije sa ministrom spoljnih poslova Igorom Crnatkom stigla je ambasadorka BiH Mirsada Čolaković.

Bosna i Hercegovina 02.03.2017 | 20:07
Pismo u Hag, ambasador iz Haga!
Kako je BN televiziji potvrđeno u Ivanićevom kabinetu, odgovor na upit sudija Međunarodnog suda pravde dostavio je Ivanićev izaslanik. Upit se odnosio na status Sakiba Softića, koji je po nalogu Bakira Izetbegovića predao reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije Sudu u Hagu.

Ivanić je ranije rekao će u dopisu Sudu istaći da Softić nema mandat da bude agent u reviziji presude, jer takva odluka nije donesena na Predsjedništvu BiH.

I dok je specijalni izaslanik Ivanića otputovao u Hag, iz Haga je doputovala ambasadorka Mirsada Čolaković na konsultacije sa ministrom spoljnih poslova Igorom Crnatkom. "Konsultacije su obavljene", kaže za BN televiziju ministar Crnadak, ali dodaje da će o odluci i koracima koje će preduzeti obavijestiti prvo Predsjedništvo BiH pa tek onda javnost.

"Konsultacije sa ambasadorima su interna stvar Ministarstva i ja vas molim da ne idemo u detalje tih konsultacija dok se ovaj slučaj ne završi", ističe Crnadak.

Ambasadorka Čolaković vjerovatno je morala da objasni zašto je odbila da Sudu u Hagu preda pismo šefa BH diplomatije i kako to da je pismo Međunarodnog suda pravde za srpskog člana Predsjedništva u Ministarstvo stiglo otvoreno, dok su pisma adresirana na druga dva člana bila zapečaćena. To će ispitati i komisija Ministarstva koja naredne sedmice putuje u Hag, a neko će morati da ispita i šta se to dešava u BH diplomatiji.

"Ovo je direktan udar na institucije BiH i direktan udar na BH diplomatiju", kaže ministar Crnadak i dodaje da je nalog Bakira Izetbegovića ambasadoru da ne isporuči pismo ministra spoljnih poslova stašna stvar.

"Imam osjećaj da ljudi nisu ni svjesni šta su uradili. Zamislite da neki drugi član Predsjedništva isto tako naloži nekim drugim ambasadorima da ne prosleđuju pisma nekih drugih ministara. To bi bio kolaps", ističe ministar Crnadak i zaključuje da je ova situacija loša stvar za institucije BiH i za unutrašnje povjerenje.

Kakvo je povjerenje u BiH najbolje svjedoči činjenica da su u Hag otišla tri pisma tri člana Predsjedništva. Ivanić je u pismu istakao da Sakib Softić nije agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde, nije teško pogoditi da će Bakir Izetbegović tvrditi da je Softić zastupnik BiH, dok se Dragan Čović ranije nije htio izjasniti o ovom pitanju, ali Sudu u Hagu moraće da pruži konkretan odgovor.

(BN televizija)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Hmm

02.03.2017 19:11

Valjda negdje ima neki dokument sta je i ko Softic, Ali kakve to ima veze kad ce Opet ovce da lete za cobanom.

ODGOVORITE
Name

Deutsch

02.03.2017 19:15

Gosp Crnadak, dali ste vi imali saglasnost vaseg sefa (predsjdnistva BiH) da posaljete pismo ?

ODGOVORITE
Name

Rus

02.03.2017 19:50

Ne treba mu!

Name

re_Rus

02.03.2017 21:03

Nije on estradni umjetnik pa moze da nstupa kako hoce i kada hoce. To pismo se moralo prije toga uslglasiti u predjsenistvu.

Name

Mile

02.03.2017 21:35

On kao ministar ima zakonsko pravo da obavijestava,pise,dostavlja,saradjuje bez odobrenja bilo cijeg

Name

Oj ha

02.03.2017 21:36

Predsjednistvo BiH nije sef Crnadku odnosno ministru vanjskih poslova. MVP je clan savjeta ministara.

Name

@ojhani

02.03.2017 23:23

Sve bilateralne aktivnosti izvan granica države su pod isključivom komandom troglavog predsjednika. Vijeće ministara je samo jedna vrsta mini skupštine na nivou države, ekipa za na male...

Name

Re oj ha

02.03.2017 23:39

Upravo ti je i priča oj ha...Ko postavlja predsjednika Savjeta ministara i ko potvrđuje imenovanje ministara?

Name

Ministar

02.03.2017 19:23

Nema te vi janja da bilo šta uradite...inače bi osnovali ministarstvo inostranih poslova Republike Srpske i samo tako nastupali a ne kao neki bh ministri gdje vas niko ne šmirgla ali ne znaju to Srpski političari na vlasti i u parlamentu

ODGOVORITE
Name

Re ministar

02.03.2017 19:50

Pa mogli bi zabaviste da predstavljaju koliko su sposobni

Name

he he he

02.03.2017 19:51

Polako , radimo na tome he he he .

Name

Re he he he.

02.03.2017 23:40

???? He he he

Name

Milena

03.03.2017 19:51

Savjet ministara BiH nema predsjednika, nego predsjedavajućeg. Predsjedavajućeg imenuje Predsjedništvo, a potvrduje Parlament BiH. Nakon što ga potvrdi Parlament BiH, on predlaže ministre, koje potvrduje Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Name

Cinjenica

02.03.2017 19:49

To sto je ambasadorka uradila, vrlo je tezak prekrsaj i nesavjestan rad u sluzbi. Njoj sef nije Bakir Izetbegovic nego Igor Crnadak.Posto gdja to ne zna oli nece da zna, mora odmah biti smijenjena. A vjerovatno i krivicno gonjena.

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

02.03.2017 20:21

Ja mogu samo primjetiti da naša ministarka putuje jedno tri četiri dana iz HAGA na konsultacije sa našim minstrom. U toku tog njenog puta stiglo je pismo za našeg gospodina Ivanića , doduše otvoreno ,ali je ono vraćeno u taj isti Hag prije nego je ministarka raportirala našem vrlom ministru Crnadku! Jbmt.brzu poštu.

ODGOVORITE
Name

mislim

03.03.2017 05:14

Kakav narod takvi zastupnici!!!1Netreba zaboraviti da moraju neke stvari tako raditi inace ce ih nazivaju izdajnicima nije im lako zastupati stado kao sto smo mi.

ODGOVORITE