Стабилна БиХ на европском путу

Подршка путу БиХ ка европским интеграцијама, те очување мира и стабилности у БиХ кључне су поруке које су данас у Сарајеву упућене са састанка министра спољних послова у Савјету министара БиХ Игора Црнатка са потпредсједником Владе Хрватске и министром европских послова те земље Давором Ивом Штиром и министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом.

Босна и Херцеговина 02.03.2017 | 20:00
Стабилна БиХ на европском путу
Министри спољних послова Хрватске и Мађарске у Сарајево су стигли са јединственим ставом. БиХ виде као земљу са јасном европском перспективом, али јој је неопходна унутрашња стабилност.

“Надам се да ће наредни период у БиХ бити наставак јако добре 2016. године када је у питању процес европских интеграција и да нећемо имати политичких кочница каквих смо, нажалост, имали. Наравно, то није питање ни Хрватске, Мађарске, ни Европске уније, него је питање нас овдје”, изјавио је Црнадак након састанка.

Министар европских и спољних послова Хрватске Давор Иво Штир изјавио је да БиХ има право да користи све инструменте међународног права.

“Исто тако, желимо да истакнемо да одлуке морају да буду донесене у оквиру институција и уставног начела равноправности три конститутивна народа”, додао је Штир.

Министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто изјавио је да је приоритет ове земље да БиХ буде стабилна и да подржавају њен европски пут.

На заједничкој сједници Владе Хрватске и Савјета министара БиХ, која ће ускоро бити одржана, биће потписан споразум о европском партнерству двије земље. Најављена је и сарадња у оквиру инфраструктурног повезивања.

“Очекујем да ћемо врло брзо, осим моста код Свилаја, имати и покретање радова на мосту код Градишке, који је за нас веома значајан”, истакао је Црнадак.

Посјета шефа мађарске дипломатије била је и прилика да се у Сарајеву потпишу два споразума. Први се односи на успостављање директне авионске линије са Мађарском од 4. априла и други на стипендирање 50 студената из БиХ.

(БН телевизија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

007

02.03.2017 19:59

Стабилна ха ха ха .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

03.03.2017 00:32

Бас је стабилна и није залутала.

ОДГОВОРИТЕ