Stabilna BiH na evropskom putu

Podrška putu BiH ka evropskim integracijama, te očuvanje mira i stabilnosti u BiH ključne su poruke koje su danas u Sarajevu upućene sa sastanka ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Igora Crnatka sa potpredsjednikom Vlade Hrvatske i ministrom evropskih poslova te zemlje Davorom Ivom Štirom i ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Bosna i Hercegovina 02.03.2017 | 20:00
Stabilna BiH na evropskom putu
Ministri spoljnih poslova Hrvatske i Mađarske u Sarajevo su stigli sa jedinstvenim stavom. BiH vide kao zemlju sa jasnom evropskom perspektivom, ali joj je neophodna unutrašnja stabilnost.

“Nadam se da će naredni period u BiH biti nastavak jako dobre 2016. godine kada je u pitanju proces evropskih integracija i da nećemo imati političkih kočnica kakvih smo, nažalost, imali. Naravno, to nije pitanje ni Hrvatske, Mađarske, ni Evropske unije, nego je pitanje nas ovdje”, izjavio je Crnadak nakon sastanka.

Ministar evropskih i spoljnih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir izjavio je da BiH ima pravo da koristi sve instrumente međunarodnog prava.

“Isto tako, želimo da istaknemo da odluke moraju da budu donesene u okviru institucija i ustavnog načela ravnopravnosti tri konstitutivna naroda”, dodao je Štir.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je prioritet ove zemlje da BiH bude stabilna i da podržavaju njen evropski put.

Na zajedničkoj sjednici Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH, koja će uskoro biti održana, biće potpisan sporazum o evropskom partnerstvu dvije zemlje. Najavljena je i saradnja u okviru infrastrukturnog povezivanja.

“Očekujem da ćemo vrlo brzo, osim mosta kod Svilaja, imati i pokretanje radova na mostu kod Gradiške, koji je za nas veoma značajan”, istakao je Crnadak.

Posjeta šefa mađarske diplomatije bila je i prilika da se u Sarajevu potpišu dva sporazuma. Prvi se odnosi na uspostavljanje direktne avionske linije sa Mađarskom od 4. aprila i drugi na stipendiranje 50 studenata iz BiH.

(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

007

02.03.2017 19:59

Stabilna ha ha ha .

ODGOVORITE
Name

Eh

03.03.2017 00:32

Bas je stabilna i nije zalutala.

ODGOVORITE