Одложена одлука о изручењу Харадинаја

Одлука о изручењу Рамуша Харадинаја Србији због сумње да је извршио ратне злоцицне на Косову и Метохији одложена је за 6. април.

Регион 02.03.2017 | 09:56
Одложена одлука о изручењу Харадинаја
У сали број 13 Апелационог суда у Колмару нешто после девет часова почело је рочиште на којем се одлучивало о захтјеву Србије о изручењу бившег косовског премијера и лидера ОВК Рамуша Харадинаја, који се терети за ратне злочине над српским и другим неалбанским становништвом.

Харадинај је стигао у суд са десетак минута закашњења, преноси Тањуг.

У пуној сали био је присутно стотинак присталица Рамуша Харадинаја.

Апелациони суд у Колмару има три опције у свом одлучивању, тако да може да наложи прикупљање додатних информација и затражи даље разматрање случаја на следећој седници, такође може да да позитивно мишљење о захтјеву Србије за изручење или да се са њим не сагласи, навела је раније портпаролка суда Сандра ди Роса у изјави за Тањуг.

Према њеним речима, уколико Апелациони суд у Колмару да негативно мишљење о захтеву Србије, изручење Харадинаја неће бити могуће.

Послије тога, Харадинај ће бити слободан да напусти Француску, а Србија не би имала право да се жали на одлуку.

Уколико пак Апелациони суд утврди да су испуњени услови за изручење Харадинаја, коначну одлуку о изручењу донеће француска влада, навела је портпаролка суда у Колмару.

Тај суд је 9. фебруара одржао јавну седницу на којој су своје ставове о захтјеву Србије изложили Харадинај и његови браниоцу, па је ради већања (утврђивања испуњенисти услова и гласања) о захтјеву Србије за изручење одложио доношење своје одлуке.

Задатак суда у Колмару је да утврди да ли су испуњени услови за изручење које предвиђа Европска конвенција о екстрадицији, која не орочава доношење одлуке, док се поступак одлучивања тог суда води у складу са процесним законима Франсуцке.

Уочи саопштавања одлуке, Харадинајев адвокат, Аријан Коци каже да верује да Србија не може да обезбиједи "нове доказе", пренео је РТС позивајући се на приштинске медије.

- Чврсто верујем да ће коначна одлука бити у корист Харадинаја - рекао је адвокат Коци.

Он је оптужио политичаре у Србији да покушавају да утичу на правосуђе у Француској у вези са случајем Харадинај.

- Рамуш Харадинај је ослобођен у Хагу. Сваки дан његовог рата пажљиво су истражили тужиоци у Хагу - рекао је Коци.

Он није, међутим, одбацио могућност да суд у Колмару поново пролонгира саопштавање одлуке о Харадинају.

- Мислим да не постоји правни разлог да се досадашње мјере наставе и након 2. марта - рекао је Коци.

Харадинај, који је лидер опозиционе Алијансе за будућност Косова, ухапшен је 4. јануара на граници Ссвајцарске и Француске по српској потјерници, а Србија је потом упутила Француској захтев за његово изручење.

Он је недељу дана касније пуштен да одлуку суда о захтјеву Србије за екстрадицију чека на слободи, али му је одузет пасош и забрањено да напушта територију Француске.

Истрага против Харадинаја у Србији је покренута 2004. године, а у јануару је проширена новим оптужбама и новим доказима који су прослеђени суду у Колмару.

Харадинају је судјено у Хашком трибуналу за ратне злочине на КИМ, али је 2012. правоснажно ослобођен свих оптужби.

Србија тражи Харадинаја због сумње да је извршио кривична дјела ратних злочина против цивилног становништва на КИМ у току 1998. и 1999. године, а ријеч је, како је Београд саопштио, о дјелима која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

босанац

02.03.2017 18:36

Ста је циљ одуговлацења? Несто се цека, французи продузена рука САД.

ОДГОВОРИТЕ