Odložena odluka o izručenju Haradinaja

Odluka o izručenju Ramuša Haradinaja Srbiji zbog sumnje da je izvršio ratne zlocicne na Kosovu i Metohiji odložena je za 6. april.

Region 02.03.2017 | 09:56
Odložena odluka o izručenju Haradinaja
U sali broj 13 Apelacionog suda u Kolmaru nešto posle devet časova počelo je ročište na kojem se odlučivalo o zahtjevu Srbije o izručenju bivšeg kosovskog premijera i lidera OVK Ramuša Haradinaja, koji se tereti za ratne zločine nad srpskim i drugim nealbanskim stanovništvom.

Haradinaj je stigao u sud sa desetak minuta zakašnjenja, prenosi Tanjug.

U punoj sali bio je prisutno stotinak pristalica Ramuša Haradinaja.

Apelacioni sud u Kolmaru ima tri opcije u svom odlučivanju, tako da može da naloži prikupljanje dodatnih informacija i zatraži dalje razmatranje slučaja na sledećoj sednici, takođe može da da pozitivno mišljenje o zahtjevu Srbije za izručenje ili da se sa njim ne saglasi, navela je ranije portparolka suda Sandra di Rosa u izjavi za Tanjug.

Prema njenim rečima, ukoliko Apelacioni sud u Kolmaru da negativno mišljenje o zahtevu Srbije, izručenje Haradinaja neće biti moguće.

Poslije toga, Haradinaj će biti slobodan da napusti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo da se žali na odluku.

Ukoliko pak Apelacioni sud utvrdi da su ispunjeni uslovi za izručenje Haradinaja, konačnu odluku o izručenju doneće francuska vlada, navela je portparolka suda u Kolmaru.

Taj sud je 9. februara održao javnu sednicu na kojoj su svoje stavove o zahtjevu Srbije izložili Haradinaj i njegovi braniocu, pa je radi većanja (utvrđivanja ispunjenisti uslova i glasanja) o zahtjevu Srbije za izručenje odložio donošenje svoje odluke.

Zadatak suda u Kolmaru je da utvrdi da li su ispunjeni uslovi za izručenje koje predviđa Evropska konvencija o ekstradiciji, koja ne oročava donošenje odluke, dok se postupak odlučivanja tog suda vodi u skladu sa procesnim zakonima Fransucke.

Uoči saopštavanja odluke, Haradinajev advokat, Arijan Koci kaže da veruje da Srbija ne može da obezbijedi "nove dokaze", preneo je RTS pozivajući se na prištinske medije.

- Čvrsto verujem da će konačna odluka biti u korist Haradinaja - rekao je advokat Koci.

On je optužio političare u Srbiji da pokušavaju da utiču na pravosuđe u Francuskoj u vezi sa slučajem Haradinaj.

- Ramuš Haradinaj je oslobođen u Hagu. Svaki dan njegovog rata pažljivo su istražili tužioci u Hagu - rekao je Koci.

On nije, međutim, odbacio mogućnost da sud u Kolmaru ponovo prolongira saopštavanje odluke o Haradinaju.

- Mislim da ne postoji pravni razlog da se dosadašnje mjere nastave i nakon 2. marta - rekao je Koci.

Haradinaj, koji je lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Ssvajcarske i Francuske po srpskoj potjernici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje.

On je nedelju dana kasnije pušten da odluku suda o zahtjevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je sudjeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a riječ je, kako je Beograd saopštio, o djelima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

bosanac

02.03.2017 19:36

Sta je cilj odugovlacenja? Nesto se ceka, francuzi produzena ruka SAD.

ODGOVORITE