Седам намирница које топе килограме

Ако сте икад покушали да примените неку од познатих дијета, знате да бројање калорија и мерење телесне тежине могу потпуно да поремете ваше циљеве. Иако делује да је ограничавање уноса хране најбољи начин да се изгубе килограми, суштина је у ствари у конзумирању довољно калорија.

Здравље 02.03.2017 | 09:33
Седам намирница које топе килограме
Лорен Блејк, дијететичар и стручњак за спортску исхрану у Медицинском центру Векснер при Државном универзитету Охајо, предлаже намирнице које вам могу помоћи да остварите жељену телесну тежину и тело из снова.

Авокадо
Упркос ранијим ставовима према мастима, здраве масти не треба да вам буду непријатељ, кажу резултати једне студије из 2016. године, објављене у часопису Тхе Ланцет Диабетес & Ендоцринологy. Авокадо садржи здраве масти које могу да вам помогну да останете сити и задовољни, каже Блејк. ,,За авокадо волим да кажем да је природни путер’’, додаје она и препоручује да се ово воће намаже на парче тоста од целог зрна пшенице. ,,Ако немам авокадо у кући, време је за одлазак у продавницу!’’

Бобичаво воће
Једна студија из 2015. године, објављена у часопису БМЈ, установила је да се особе чија је исхрана богата флавоноидима – има их у бобичавом воћу, црном луку и чак и вину – мање гоје како старе. Блејк их такође воли због високог процента влакана и воде. ,,Имају нешто нижи гликемијски индекс, тако да вам неће тако брзо скочити шећер у крви’’, каже она.

Сочиво и пасуљ
Влакнасте намирнице као што су сочиво и пасуљ вам помажу да дуже останете сити, објашњава Блејк. ,,Влакна потичу од свих јестивих биљака а биљке обично имају више калорија тако да можете више да их једете’’, каже она. ,,Више волим да ми кажу да могу да једем више него мање нечега!’’ Истраживања подржавају овај став: у једној студији из 2015. године, објављеној у часопису Анналс оф Интернал Медицине, наводи се да већи унос влакана може да донесе више користи него рестриктивнији план исхране.

Немасни протеини
Масна риба као што је лосос, који је богат омега-3 масним киселинама, бело месо као што је пилетина или ћуретина, могу да вам помогну да се заштитите од нежељених килограма, каже Блејк. Немасни протеини, без обзира да ли су биљног или животињског порекла, могу да вам помогну да останете сити, објашњава она. Као део медитеранске исхране, немасни протеини се већ дуго сматрају моћним средством за мршављење, према резултатима неколико студија.

Поврће без скроба
Код мршављења, Блејк саветује своје клијенте да пола тањира напуне поврћем без скроба као што је паприка, карфиол, печурке, броколи, шпаргла и прокељ. У поврће богато скробом, с друге стране, спадају кромпир, грашак и кукуруз. У једној студији из 2015. године, објављеној у часопису ПЛОС Оне, истраживачи са Харвард универзитета су установили да су, након 24 године, мушкарци и жене који су уносили поврће без скроба, које је богатије влакнима и има мање угљених хидрата, мршавили. Као и бобичаво воће, намирнице без скроба имају нижи гликемијски индекс, што значи да доводе до мањег скока шећера у крви и мање глади.

Житарице од целог зрна
Иако су пшеница и хлеб постали предмет дебата у круговима који заступају холистички велнес, Блејк каже да су житарице од целог зрна – које су такође богате влакнима – важан део здраве исхране. То не значи да треба да потпуно да се одрекнете хлеба! ,,Волим намирнице као што су смеђи пиринач и овсена каша’’, каже Блејк, ,,зато што су то житарице од целог зрна које обично имају мало више влакана од хлеба.’’ Ако се одлучите за хлеб, Блејк предлаже варијанту од 100 одсто пшенице са целим зрном.

Црна чоколада
Такође богата флавоноидима и здравим мастима, црна чоколада је последњих година постала саставни део дијета за мршављење. Истраживања повезују њен унос са разним предностима, од смањене жеље за слатким до мањег скока шећера у крви. Блејк предлаже да се почастите комадићем црне чоколаде или да умешате црни какао у праху у смути богат протеинима са путером од бадема или кикирикија.

Само напред, уживајте!

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар