Мандаринско дрво чува мозак

Мандаринско дрво, познато и као гинко билоба, представља најстарију реликтну врсту - још из доба јуре, пишу "Вечерње новости".

Здравље 02.03.2017 | 09:28
Мандаринско дрво чува мозак
Чарлс Дарвин је назвао "живим фосилом", јер је представник прве биљне врсте у облику стабла, старе око 270 милиона година. Гинко је једини успео да преживи ледено доба, а као ендемска врста, у аутентичном дивљем облику, расте још у планинама југоисточне Кине.

Као свето дрво, вековима се са посебном пажњом гаји у вртовима кинеских и јапанских храмова. За дуговечност и виталност источњачки монаси захваљују овом чудесном дрвету, јер га свакодневно конзумирају у облику концентрата направљеног по посебној рецептури. Џиновског је раста, достиже и 40 метара, а разграната крошња богата је карактеристичним листовима, по чему је биљка и препознатљива.

Екстракт листа гинка одавно је уврштен у алтернативну медицину. Масовно се користи у Европи и Америци, међу најпопуларнијим је суплементима и најчешће прописиван лек у Француској и Немачкој. У лековите сврхе се користи и семе. Биљка се све чешће сади у парковима, јер добро подноси загађени ваздух у градовима и пречишћава га.

Гинко се традиционално користи у лечењу поремећаја циркулације, а нарочито делује на мождану микроциркулацију, побољшавајући на тај начин снабдевање мозга кисеоником што утиче на меморију. То су потврдила и научна истраживања. У том смислу врло је важан за старије особе.

Светска здравствена организација је гинко признала као средство против деменције и Алцхајмерове болести. Примена код млађих особа и студената, доводи до побољшања сазнајних способности и пажње.

Садржи и моћне антиоксидансе флавоноиде и терпеноиде који чувају ћелије од слободних радикала, чији су извори најчешће ултравиолетно зрачење, радијација, пушење, загађење из ваздуха... Такође, смањује могућност стварања тромба, а стимулише и одбрамбене механизме код астматичних и алергијских стања, бактеријске инфекције и помаже после инфаркта и шлога. Препоручује се и код оштећења вида, глаукома и макуларне дегенерације, поремећаја периферне циркулације која се најчешће испољава хладним шакама и стопалима, али и код трњења руку, вртоглавице, несвестице, зујања у ушима.

ЕЛИКСИР ЗА ПОТЕНЦИЈУ

Истраживања су показала да гинко успешно враћа тонус и еластичност крвним судовима. На тај начин поправља и враћа изгубљену потенцију. Истовремено, убрзава циркулацију, побољшава доток крви и јача ерекцију. Делује на крвне судове свих репродуктивних органа. Препарати ове биљке могу да се узимају и превентивно, ради очувања сексуалне функције или као пратећи лек код свих проблема са импотенцијом.
 

При употреби препарата требало би строго поштовати упутства. Претеривање у дозама може довести до анксиозности, несанице, мучнине, дијареје. Уколико се узима са средствима против згрушавања крви, може довести до повећаног крварења.

Гинко никако не би смеле да узимају труднице, дојиље, особе са поремећајем коагулације крви, епилепсијом, конвулзијама. Пацијенти који се спремају за операцију, ако користе суплементе гинка, најмање две недеље пре захвата би требало да прекину са узимањем да им се не би продужило крварење.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар