Mandarinsko drvo čuva mozak

Mandarinsko drvo, poznato i kao ginko biloba, predstavlja najstariju reliktnu vrstu - još iz doba jure, pišu "Večernje novosti".

Zdravlje 02.03.2017 | 09:28
Mandarinsko drvo čuva mozak
Čarls Darvin je nazvao "živim fosilom", jer je predstavnik prve biljne vrste u obliku stabla, stare oko 270 miliona godina. Ginko je jedini uspeo da preživi ledeno doba, a kao endemska vrsta, u autentičnom divljem obliku, raste još u planinama jugoistočne Kine.

Kao sveto drvo, vekovima se sa posebnom pažnjom gaji u vrtovima kineskih i japanskih hramova. Za dugovečnost i vitalnost istočnjački monasi zahvaljuju ovom čudesnom drvetu, jer ga svakodnevno konzumiraju u obliku koncentrata napravljenog po posebnoj recepturi. Džinovskog je rasta, dostiže i 40 metara, a razgranata krošnja bogata je karakterističnim listovima, po čemu je biljka i prepoznatljiva.

Ekstrakt lista ginka odavno je uvršten u alternativnu medicinu. Masovno se koristi u Evropi i Americi, među najpopularnijim je suplementima i najčešće propisivan lek u Francuskoj i Nemačkoj. U lekovite svrhe se koristi i seme. Biljka se sve češće sadi u parkovima, jer dobro podnosi zagađeni vazduh u gradovima i prečišćava ga.

Ginko se tradicionalno koristi u lečenju poremećaja cirkulacije, a naročito deluje na moždanu mikrocirkulaciju, poboljšavajući na taj način snabdevanje mozga kiseonikom što utiče na memoriju. To su potvrdila i naučna istraživanja. U tom smislu vrlo je važan za starije osobe.

Svetska zdravstvena organizacija je ginko priznala kao sredstvo protiv demencije i Alchajmerove bolesti. Primena kod mlađih osoba i studenata, dovodi do poboljšanja saznajnih sposobnosti i pažnje.

Sadrži i moćne antioksidanse flavonoide i terpenoide koji čuvaju ćelije od slobodnih radikala, čiji su izvori najčešće ultravioletno zračenje, radijacija, pušenje, zagađenje iz vazduha... Takođe, smanjuje mogućnost stvaranja tromba, a stimuliše i odbrambene mehanizme kod astmatičnih i alergijskih stanja, bakterijske infekcije i pomaže posle infarkta i šloga. Preporučuje se i kod oštećenja vida, glaukoma i makularne degeneracije, poremećaja periferne cirkulacije koja se najčešće ispoljava hladnim šakama i stopalima, ali i kod trnjenja ruku, vrtoglavice, nesvestice, zujanja u ušima.

ELIKSIR ZA POTENCIJU

Istraživanja su pokazala da ginko uspešno vraća tonus i elastičnost krvnim sudovima. Na taj način popravlja i vraća izgubljenu potenciju. Istovremeno, ubrzava cirkulaciju, poboljšava dotok krvi i jača erekciju. Deluje na krvne sudove svih reproduktivnih organa. Preparati ove biljke mogu da se uzimaju i preventivno, radi očuvanja seksualne funkcije ili kao prateći lek kod svih problema sa impotencijom.
 

Pri upotrebi preparata trebalo bi strogo poštovati uputstva. Preterivanje u dozama može dovesti do anksioznosti, nesanice, mučnine, dijareje. Ukoliko se uzima sa sredstvima protiv zgrušavanja krvi, može dovesti do povećanog krvarenja.

Ginko nikako ne bi smele da uzimaju trudnice, dojilje, osobe sa poremećajem koagulacije krvi, epilepsijom, konvulzijama. Pacijenti koji se spremaju za operaciju, ako koriste suplemente ginka, najmanje dve nedelje pre zahvata bi trebalo da prekinu sa uzimanjem da im se ne bi produžilo krvarenje.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar