Свештеници савјетују љекаре о абортусу

О неким важним питањима, која се тичу пацијената, попут оног о прекиду трудноће, у болницама у Републици Српској не одлучују само њихови љекари него и - свештеници.

Република Српска 01.03.2017 | 21:09
Свештеници савјетују љекаре о абортусу
Тако се мишљење црквених отаца посебно уважава кад је ријеч о абортусу, па у комисији која даје коначну ријеч о овој ствари раме уз раме са бијелим мантилима стоје црне свештеничке мантије.

Како сазнаје ЕуроБлиц, у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС ангажован је један свештеник, који је равноправни члан етичког одбора за абортус.

У овој здравственој установи, међутим, нисмо успели да сазнамо када су увели праксу консултовања струке са вјером, нити шта поменути свештеник конкретно ради под кровом УКЦ. Тачније, у којем правцу иду њихови предлози или одлуке, те чиме се руководи кад се у болници већа о прекиду трудноће, пише ЕуроБлиц.

Из ове здравствене установе саопштили су да у етичком одбору здравствене установе представник грађана може да буде из реда научних, правосудних и других стручних органа и организација.

"У наш етички одбор који одлучује о прекиду гестацијске трудноће после навршене 20. недјеље именовано је једно свештено лице", рекли су у Универзитетском клиничком центру.

Представници цркве сматрају да је, у суштини, најважније да не дође до абортуса, јер је то, како поручују, један од највећих гријехова.

"Живот не може да одузме онај ко га није дао. То значи да ни мајка ни љекар не могу да одлучују о томе да ли ће једно дијете доћи на овај свијет или не. Зато је логично и оправдано да свештено лице буде на располагању будућим мајкама, односно да им објасни са коликим гријехом же се суочити ако побаце. Наме, живот може да узме само оња ко га је дао, а то је Бог", поручују свештеници.

За разлику од њих, у удружењима која се баве правима жена сматрају да је крајње неетички да о прекиду трудноће одлучује било ко осим мајки.

"Заиста је ван памети да се о томе пита неки свештеник, па чак и љекар. Мајка је та која треба да донесе одлуку да ли ће родити или не. Искрено, нисам ни знала да и код нас свештеници одлучују о овим стварима. Њима дефинитивно није мјесто у болницама", истиче Нада Голубовић, предсједница Управног одбора “Удружених жена” Бањалука.

Да се о ангажману свештеника у болницама још прилично мало зна потврђују и медицински радници који са њима „раде“ под истим кровом.

Једна медицинска сестра која је жељела остати анонимна, испричала је за “ЕуроБлиц” да је остала без текста када је сазнала да и свештеници имају псоловних обавеза у УКЦ.

"На ходнику је поред мене недавно пројурио човјек у мантији, па се вратио, као да нешто тражи. Питала сам га да ли могу да му помогнем. Рекао је да нема потребе, јер он ту ради и одјурио даље. Остала сам у чуду, јер нисам могла ни претпоставити да један свештеник има шта да ради у болници", прича  она.

СПЦ тражи забрану

Српска православна црква је прије пар година упутила државним институцијама поруку да забране намјерни прекид трудноће, што је изазвало бурне реакције у јавности.

Сабор СПЦ је, наиме, констатовао да наталитет у Србији опада због “чедоморства”, што, како су навели, свједочи о дубоком моралном паду, тешкој кризи породице и “недостатку праве вјере у Бога код многих”.

Рјешење је, како су устврдили, у забрани намерног побачаја, осим уколико се обавља из медицинских разлога.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Киц

01.03.2017 20:37

Грозно. Јел се на тај начин повећава наталитет. Одговорност директора тражити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило МИЛИВ

02.03.2017 04:26

Киц објасни зато је грозно да се цује мисљење свестеника? Да се незна колики грех цините када врсите абортус или цедоморство. Када су зене водила "љубав" нису мислиле да могу остати у благосливеном стању. Било је њима лијепо док су узивале. Сада це њима бити јос љепсе док буде дјецу храниле!

Name

Скy

01.03.2017 21:45

Да се Црква слусала јос прије 40 година када је вапила и упозоравала да се на једно српско дијете радја 5 сиптарских и да је то пут који води у пропаст нико није обрацао пазњу. Ето ста је са Косовом данас па ти сада направи паралелу и на остале српске земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.03.2017 23:12

Жалосно је то што се црква мјеша али то и није њиова воља и жеља, све то управља велики Баја и његови квази савјетници. Живи били па видјели.

Name

Симо

02.03.2017 06:48

Одавно је Црква требала узети учешћа у спречавању убистава немоћне дјеце која се још нису ни родила. Хвала Богу ни сада није касно да се нешто уради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

02.03.2017 15:22

ШТО ЦРКВА НИЈЕ РЕАГОВАЛА КАДА ОВА ВЛАСТ СИСТЕМАТСКИ УБИЈА И ФИЗИЧКИ И ДУХОВНО НАРОД У РС А ПОГОТОВУ ДЈЕЦУ. ГЛЕДА ГОДИНАМА КАКО СЕ РАЗНОРАЗНИ МИНИСТРИ БОГАТЕ НА МУЦИ РОДИТЕЉА И ДЈЕЦЕ ОТРОВАНИХ ВАКЦИНАМА УЗВЕЗЕНИМ ИЗ ВАНА, А ОД ЗАРАДЕ СЕ БОГАТЕ СВИ У ВЛАСТИ ПОПУТ ШКРБИЋА. ТИ ИСТИ ВИСОКИ СВЕШТЕНИЦИ И ВЛАДИКЕ УМЈЕСТО ДА ТО ОСУДЕ ОНИ ИДУ НА СЛАВЕ ЛОПОВСКИМ ПОЛИТИЧАРИМА И ТИНЕ ИМ ОПРАШТАЈУ ГРИЈЕХЕ

ОДГОВОРИТЕ