Sveštenici savjetuju ljekare o abortusu

O nekim važnim pitanjima, koja se tiču pacijenata, poput onog o prekidu trudnoće, u bolnicama u Republici Srpskoj ne odlučuju samo njihovi ljekari nego i - sveštenici.

Republika Srpska 01.03.2017 | 21:09
Sveštenici savjetuju ljekare o abortusu
Tako se mišljenje crkvenih otaca posebno uvažava kad je riječ o abortusu, pa u komisiji koja daje konačnu riječ o ovoj stvari rame uz rame sa bijelim mantilima stoje crne svešteničke mantije.

Kako saznaje EuroBlic, u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS angažovan je jedan sveštenik, koji je ravnopravni član etičkog odbora za abortus.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi, međutim, nismo uspeli da saznamo kada su uveli praksu konsultovanja struke sa vjerom, niti šta pomenuti sveštenik konkretno radi pod krovom UKC. Tačnije, u kojem pravcu idu njihovi predlozi ili odluke, te čime se rukovodi kad se u bolnici veća o prekidu trudnoće, piše EuroBlic.

Iz ove zdravstvene ustanove saopštili su da u etičkom odboru zdravstvene ustanove predstavnik građana može da bude iz reda naučnih, pravosudnih i drugih stručnih organa i organizacija.

"U naš etički odbor koji odlučuje o prekidu gestacijske trudnoće posle navršene 20. nedjelje imenovano je jedno svešteno lice", rekli su u Univerzitetskom kliničkom centru.

Predstavnici crkve smatraju da je, u suštini, najvažnije da ne dođe do abortusa, jer je to, kako poručuju, jedan od najvećih grijehova.

"Život ne može da oduzme onaj ko ga nije dao. To znači da ni majka ni ljekar ne mogu da odlučuju o tome da li će jedno dijete doći na ovaj svijet ili ne. Zato je logično i opravdano da svešteno lice bude na raspolaganju budućim majkama, odnosno da im objasni sa kolikim grijehom že se suočiti ako pobace. Name, život može da uzme samo onja ko ga je dao, a to je Bog", poručuju sveštenici.

Za razliku od njih, u udruženjima koja se bave pravima žena smatraju da je krajnje neetički da o prekidu trudnoće odlučuje bilo ko osim majki.

"Zaista je van pameti da se o tome pita neki sveštenik, pa čak i ljekar. Majka je ta koja treba da donese odluku da li će roditi ili ne. Iskreno, nisam ni znala da i kod nas sveštenici odlučuju o ovim stvarima. Njima definitivno nije mjesto u bolnicama", ističe Nada Golubović, predsjednica Upravnog odbora “Udruženih žena” Banjaluka.

Da se o angažmanu sveštenika u bolnicama još prilično malo zna potvrđuju i medicinski radnici koji sa njima „rade“ pod istim krovom.

Jedna medicinska sestra koja je željela ostati anonimna, ispričala je za “EuroBlic” da je ostala bez teksta kada je saznala da i sveštenici imaju psolovnih obaveza u UKC.

"Na hodniku je pored mene nedavno projurio čovjek u mantiji, pa se vratio, kao da nešto traži. Pitala sam ga da li mogu da mu pomognem. Rekao je da nema potrebe, jer on tu radi i odjurio dalje. Ostala sam u čudu, jer nisam mogla ni pretpostaviti da jedan sveštenik ima šta da radi u bolnici", priča  ona.

SPC traži zabranu

Srpska pravoslavna crkva je prije par godina uputila državnim institucijama poruku da zabrane namjerni prekid trudnoće, što je izazvalo burne reakcije u javnosti.

Sabor SPC je, naime, konstatovao da natalitet u Srbiji opada zbog “čedomorstva”, što, kako su naveli, svjedoči o dubokom moralnom padu, teškoj krizi porodice i “nedostatku prave vjere u Boga kod mnogih”.

Rješenje je, kako su ustvrdili, u zabrani namernog pobačaja, osim ukoliko se obavlja iz medicinskih razloga.

(EuroBlic)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Kic

01.03.2017 20:37

Grozno. Jel se na taj način povećava natalitet. Odgovornost direktora tražiti.

ODGOVORITE
Name

Mihailo MILIV

02.03.2017 04:26

Kic objasni zato je grozno da se cuje misljenje svestenika? Da se nezna koliki greh cinite kada vrsite abortus ili cedomorstvo. Kada su zene vodila "ljubav" nisu mislile da mogu ostati u blagoslivenom stanju. Bilo je njima lijepo dok su uzivale. Sada ce njima biti jos ljepse dok bude djecu hranile!

Name

Sky

01.03.2017 21:45

Da se Crkva slusala jos prije 40 godina kada je vapila i upozoravala da se na jedno srpsko dijete radja 5 siptarskih i da je to put koji vodi u propast niko nije obracao paznju. Eto sta je sa Kosovom danas pa ti sada napravi paralelu i na ostale srpske zemlje.

ODGOVORITE
Name

Ре

01.03.2017 23:12

Жалосно је то што се црква мјеша али то и није њиова воља и жеља, све то управља велики Баја и његови квази савјетници. Живи били па видјели.

Name

Симо

02.03.2017 06:48

Одавно је Црква требала узети учешћа у спречавању убистава немоћне дјеце која се још нису ни родила. Хвала Богу ни сада није касно да се нешто уради.

ODGOVORITE
Name

ŽUĆO

02.03.2017 15:22

ŠTO CRKVA NIJE REAGOVALA KADA OVA VLAST SISTEMATSKI UBIJA I FIZIČKI I DUHOVNO NAROD U RS A POGOTOVU DJECU. GLEDA GODINAMA KAKO SE RAZNORAZNI MINISTRI BOGATE NA MUCI RODITELJA I DJECE OTROVANIH VAKCINAMA UZVEZENIM IZ VANA, A OD ZARADE SE BOGATE SVI U VLASTI POPUT ŠKRBIĆA. TI ISTI VISOKI SVEŠTENICI I VLADIKE UMJESTO DA TO OSUDE ONI IDU NA SLAVE LOPOVSKIM POLITIČARIMA I TINE IM OPRAŠTAJU GRIJEHE

ODGOVORITE